Ziua Internațională pentru Eradicarea Sărăciei

Anual, la data de 17 octombrie este marcată Ziua Internațională pentru Eradicarea Sărăciei, zi în care, la nivel naţional au loc şi se promovează acţiuni concrete desfăşurate cu scopul de a susţine combaterea acestui fenomen. Această zi ne oferă prilejul de a recunoaște lupta pe care o duc zilnic oamenii care trăiesc în sărăcie, fiind o șansă pentru ei de a-și face auzite preocupările şi dificultăţile cu care se confruntă. E momentul în care conştientizăm că persoanele care trăiesc în sărăcie sunt primele care luptă împotriva acesteia!

Asociaţia Institutul pentru Parteneriat Social Bucovina şi-a propus desfăşurarea în perioada 5 – 17 octombrie 2020 a unor acţiuni care au drept scop susţinerea luptei împotriva sărăciei în parteneriat cu Rețeaua Națională Anti-Sărăcie și Incluziune Socială (Renasis) în cadrul campaniei organizate la nivel european de EAPN – European Anti Poverty Network – 1710 Campaign #PovertyWatch. Institutul Bucovina face parte din această reţea, fiind cordonator PEP – persoane afectate de sărăcie (engl. people experiencing poverty) la nivel naţional.

Una dintre aceste acţiuni presupune implicarea profesorilor şi elevilor din şcolile şi liceele de la nivelul judeţului Suceava, stimulând creativitatea tinerilor prin participarea în cadrul concursului intitulat ”O comunitate fără sărăcie”, care se desfăşoară pe pagina de Facebook Dezvoltare Durabilă Suceava  (https://www.facebook.com/dezvoltaredurabilasuceava). În acest sens, ne dorim să creştem nivelul de conştientizare al comunităţii sucevene prin organizarea unui concurs de creaţie, care să pună în lumină viziunea tinerilor cu privire la această temă şi care  presupune realizarea unor materiale creative ilustrând mesajele copiilor pentru combaterea sărăciei (afişe/ desene, fotografii tematice, filmuleţe de scurtă durată), fiind stabilite trei lucrări câştigătoare, care vor fi premiate cu ocazia zilei de 17 octombrie 2020 – Ziua Internaţională pentru Eradicarea Sărăciei. La finalul concursului vor fi eliberate diplome pentru toţi elevii participanţi, dar şi adeverinţe pentru cadrele didactice coordonatoare.

În data de 16 octombrie 2020, a avut loc şedinţa Comisiei Judeţene de Incluziune Socială, coordonată de către Instituţia Prefectului Judeţul Suceava, fiind reprezentată de Daniel Prorociuc. Întâlnirea online a avut drept temă de discuţie Ziua Internaţională pentru Eradicarea Sărăciei şi măsurile pentru a atinge obiectivele vizate, unde au participat reprezentanţi ai instituţiilor publice de la nivelul judeţului Suceava, printre care: Instituţia Prefectului Judeţul Suceava,  Agenţia Judeţeană pentru Ocuparea Forţei de Muncă, Agenţia Judeţeană pentru Plăţi şi Inspecţie Socială, Agenţia Naţională Împotriva Traficului de Persoane – Centrul Regional Suceava, Direcţia Generală de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului Suceava, Casa de Asigurări de Sănătate Suceava, Inspectoratul Şcolar al Judeţului Suceava, Primăria oraşului Dolhasca, Casa Judeţeană de Pensii Suceava, Consiliul Judeţean Suceava, Serviciul de Probaţiune Suceava. În cadrul întrunirii a luat cuvântul şi Dan Ionuţ Adomniţei, director executiv al AJPIS Suceava, concluzionând faptul că numărul beneficiarilor de ajutor social a scăzut la nivelul judeţului, iar cel al beneficiarilor indemnizaţiei pentru creşterea copilului a crescut.

Mai mult decât atât, Asociaţia Institutul pentru Parteneriat Social Bucovina a prezentat acţiunile desfăşurate pentru a marca Ziua Internaţională pentru Eradicarea Sărăciei şi diverse materiale care au vizat susţinerea luptei împotriva sărăciei, aducând în atenţia autorităţilor situaţia din cătunul Ţâmpoceni, unde a fost solicitată o anchetă pentru a cunoaşte situaţia în care se află copiii din comunitatea respectivă şi unde aproximativ 100 de familii stau în locuinţe improvizate şi fără electricitate.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.