A fost semnat un contract de finanţare cu fonduri europene şi guvernamentale de de 5,8 milioane lei

La mijlocul lunii decembrie, a fost semnat contractul de finanţare cu fonduri europene şi guvernamentale, pentru un proiect integrat, prin care vor fi modernizate trei obiective importante din Fălticeni.

Contractul, semnat pe 16 decembrie, se va derula prin Programul Operaţional Regional 2014 – 2020, în cadrul Axei prioritare 13 – Sprijinirea regenerării oraşelor mici şi mijlocii, valoarea proiectului este de 5,8 milioane lei, din care 4,7 milioane lei finanţare nerambursabilă. Prin realizarea acestui proiect se urmăreşte îmbunătăţirea serviciilor culturale şi recreative în Municipiul Fălticeni, în special prin: modernizarea arhitecturală şi peisagistică a Parcului Public de pe strada Mihai Eminescu (Parcul Prefecturii); consolidarea şi reabilitarea termică a Corpului B al „Muzeului de Artă Ion Irimescu”, obiectiv unic în ţară, ce găzduieşte cea mai mare colecţie de autor din România; restaurarea Casei Memoriale „Mihail Sadoveanu”.

Conform primarului Cătălin Coman, alături de un proiect foarte important care se află deja în derulare, respectiv reabilitarea Bibliotecii Municipale şi reaşezarea „Muzeului Ciurea”, aceste trei proiecte “mai mici, dar destul de mari ca sume alocate şi lucrări care urmează a fi realizate”,  sunt extrem de importante pentru Fălticeni, având în vedere că pun în valoare zestrea culturală a municipiului, pentru ca aceasta să fie valorificată la maximum.

„Am semnat contractul de finanţare pentru proiectul european integrat, pe POR – Axa 13, privind cele trei microproiecte: Parcul Prefecturii, Corpul B al Muzeului de Artă Ion Irimescu, inclusiv apartamentul în care maestrul Ion Irimescu a trăit ultimii ani din viață şi Casa Memorială Mihail Sadoveanu.

Este un proiect de 5,8 milioane lei,  la care contribuţia Municipiului Fălticeni este de doar 2%,  85% sunt fonduri europene, 13% sunt fonduri guvernamentale. 58 de  miliarde de lei, bani vechi, este o sumă consistentă şi ne bucurăm cu toţii că  am reuşit să semnăm şi acest contract de finanţare, depus în anul 2008.

La proiectul de reabilitare, consolidare şi izolare termică a corpului B vom veni în completare cu un proiect al Ministerului Culturii pentru restaurarea  mobilierului. Este un proiect mai mic, dar foarte important pentru că  nu am putut să prindem restaurarea mobilierului în proiectul european, dar noi vom rezolva partea de consolidare și renovare  iar la partea de mobilier vom fi ajutați de Ministerul Culturii.

Vrem să demarăm cât mai repede licitaţiile iar din primăvară să ne apucăm de lucrări. Într-o lună am semnat contracte de peste 20 milioane de lei: 15,2 milioane de lei iluminatul public şi 5,8 milioane lei proiectul integrat”, a precizat primarul Cătălin Coman.

Lucrările vor dura între 12 şi 18 luni, iar dacă în timpul licitaţilor totul va decurge fără probleme, firmele care vor câştiga licitaţiile se vor putea apuca de lucru în primăvara anului 2021.

Parcul Prefecturii

Situat între Spitalul Municipal Fălticeni şi Muzeul de Artă „Ion Irimescu” va avea alei modernizate, spaţiile verzi vor fi reconfigurate, va fi înlocuit iluminatul public, băncile şi coşurile de gunoi. Va fi construit un parc pentru copii, pe locul celui vechi şi va fi amenajat un spaţiu care va conţine aparate pentru practicarea mişcării în aer liber de către adulţi.

Conform primarului Cătălin Coman proiectul include instalarea unui sistem inteligent de iluminat public, cu panouri solare şi lămpi LED, pentru a reduce semnificativ cheltuielile cu energia electrică. Va fi construit şi un foişor în care sâmbăta, duminica şi în alte zile de sărbătoare vor avea spectacole cu diverse genuri de muzică, folk, fanfară, simfonică, populară, pentru toate gusturile şi pentru toate vârstele, aşa cum era odată. Vechiul foişor a dispărut odată cu fanfara Gardienilor Publici, în 1998.

Prin acelaşi proiect va fi modernizată şi fântâna arteziană din interiorul parcului, care nu mai funcţionează de aproximativ 20 de ani. Tot în acest parc vor fi montate şi camere de supraveghere pentru prevenirea tuturor faptelor antisociale şi pentru creşterea gradului de siguranţă al fălticenenilor iar pentru limitarea actelor antisociale şi de vandalism, parcul va fi împrejmuit cu gard şi va fi închis pe timpul nopţii.

Corpul B al Muzeului de Artă „Ion Irimescu”

Vechiul corp al clădirii va fi o continuare estetică a muzeului, proiectul tehnic fiind realizat de acelaşi arhitect care a proiectat reabilitarea Muzeului de Artă.  Vor fi înlocuite acoperişul, tâmplăria interioară şi cea exterioară, instalaţiile electrice şi termice iar pereţii vor fi anvelopaţi la exterior. Cel mai interesant aspect este Tot în cadrul proiectului va fi reabilitat apartamentul unde a locuit şi creat, până la sfârşitul vieţii, marele sculptor Ion Irimescu. După reparaţiile capitale, locuinţa maestrului va deveni unul dintre punctele de atracţie din cadrul muzeului de artă.

Casa Memorială „Mihail Sadoveanu”

Construită în urmă cu 100 de ani, locuinţa unde Mihail Sadoveanu a petrecut cei mai prolifici ani din viaţă, va beneficia de reparaţii capitale pentru prima oară. Proiectul prevede înlocuirea acoperişului, tâmplăriei interioare şi exterioare, schimbarea instalaţiei termice şi electrice. Vor fi restaurate mobilierul, poarta de la intrarea în muzeu, foişorul iar parcul din faţa casei va fi reamenajat peisagistic. Proiectul va respecta în totalitate detaliile tehnice şi estetice specifice restaurărilor clădirilor de patrimoniu.

 

.

 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.