Muzeul de Artă „Ion Irimescu” marchează festiv Ziua Culturii Naționale, sărbătoare ajunsă anul acesta la a 11-a ediție

De peste 10 ani, prima manifestare care are loc la Muzeul de Artă „Ion Irimescu” din municipiul Fălticeni, odată cu începerea anului nou, este Ziua Culturii Naţionale, pe care o sărbătorim pe 15 ianuarie. Având în vedere condiţiile impuse de criza sanitară şi imposibilitatea de a invita publicul în muzeu, evenimentul va fi transmis în mediul online.

Vineri, 15 ianuarie, cu ocazia sărbătoririi Zilei Naţionale a Culturii, precum şi împlinirea a 171 de ani de la naşterea marelui poet naţional Mihai Eminescu, începând cu ora 17, 30, se vor putea viziona pe paginile de facebook a muzeului, a Primăriei Municipiului Fălticeni şi a Şcolii Gimnaziale „Ion Irimescu” (https://www.facebook.com/MuzeulIrimescu, https://www.facebook.com/municipiulfalticeni.primarie, https://www.facebook.com/%C8%98coala-Gimnazial%C4%83-Ion-Irimescu-721829284564990 dar şi pagina de internet a muzeului (https://ionirimescu.wordpress.com/), un videoclip şi transmisii în direct din interiorul şi exteriorul muzeului.

Aşa cum am aflat de la preot Teodor Brădăţanu, managerul Muzeului de Artă „Ion Irimescu”, videoclipul „Poetul găzduit de Irimescu” are ca protagonişti pe prof. Constantin Bulboacă – recitator, domnul Liviu Mărculescu – muzician, Grupul de dans al Şcolii Gimnaziale „Ion Irimescu” din Fălticeni, actorul Adrian Nicolae – voce. Transmisia live mai conţine un recital de muzică şi poezie pe versurile lui Mihai Eminescu realizat de prof. Lenuţa Rusu împreună cu Grupul „Moldava” al Clubului Copiilor Fălticeni. Despre importanța acestei sărbători culturale și despre rolul ei simbolic în păstrarea și cultivarea identității naționale vor vorbi profesorul Constantin Bulboacă, care va aduce și omagiu marelui poet prin recitare din lirica eminesciană dar şi din propriilor versuri.

La ora 18,00 se va aprinde flacăra culturii: proiecţie pe pereţii exteriori ai clădirii şi iluminarea muzeului.

Acţiunile sunt organizate de Muzeul de Artă „Ion Irimescu” în parteneriat cu Ministerul Culturii şi Primăria Municipiului Fălticeni.

Ziua Culturii Naționale a fost stabilita prin LEGE Nr. 238 din 7 decembrie 2010.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.