Olimpiadă on-line de matematică

 Ministerul Educaţiei a decis să suspende, în acest an, olimpiadele şi concursurile şcolare, dat fiind contextul epidemiologic şi imposibilitatea organizării competiţiilor în unităţile de învăţământ. Apar însă din ce în ce mai multe iniţiative şi proiecte pentru derularea, on-line, a unor concursuri.

Recent, Societatea de Ştiinţe Matematice din România a anunţat că va organiza Olimpiada Naţională Gazeta Matematică în locul olimpiadei de matematică a ministerului.

“Având în vedere misiunea Societăţii de Ştiinţe Matematice de a asigura cadrul necesar activităţii de descoperire, încurajare şi promovare a elevilor pasionaţi de matematică şi ca urmare a hotărârii Ministerului Educaţiei şi Cercetării de a suspenda olimpiadele şcolare, Consiliul Director al Societăţii de Ştiinţe Matematice a decis organizarea unui concurs naţional, numit Olimpiada Naţională «Gazeta Matematică», după numele primei competiţii de matematică, desfăşurată începând din 1902, Concursul Gazetei Matematice.

Primele etape, destinate masei largi de elevi, vor avea loc în lunile februarie şi martie şi se vor desfăşura sub coordonarea Filialelor locale ale Societăţii de Ştiinţe Matematice, cu implicarea profesorilor de la clasă şi a catedrelor de matematică din şcoli.

Următoarele două etape se vor organiza regional, online sau în centre de examen, în funcţie de evoluţia sanitară din ţară, sub coordonarea comisiilor regionale ale Filialelor SSMR, respectiv a Comisiei Naţionale.

Ultima etapă, echivalentă etapei finale a olimpiadei naţionale şcolare, va furniza şi elevii calificaţi la probele de baraj pentru alcătuirea loturilor naţionale de matematică”, precizează conducerea Societăţii de Ştiinţe Matematice.

Olimpiada se va desfăşura în patru etape, prima dintre ele fiind organizată la şcoală şi va consta în teste grilă la fiecare clasă cu 20-24 de întrebări cu răspuns unic. Se vor califica la etapa următoare elevii care realizează cel puţin 75% din punctaj. Potrivit regulamentului de concurs, profesorii, şcolile sau filialele pot folosi platforme dedicate testării, iar rezultatele se dau instantaneu la terminarea testului iar toate rezultatele se înregistrează automat într-o bază de date comună

Conform regulamentului, cea de-a doua etapă se va desfăşura online, în data de 20 martie 2021, ora10.00, pe platforma Naţională a Olimpiadei, construită de SSMR şi Intuitext.

Regulamentul prevede că la a III-a etapă vor participa doar elevii claselor VII-XII. Elevii din clasele a V-a şi a VI-a vor fi premiaţi la nivel naţional de SSMR după rezultatele obţinute la etapa a II-a. Filialele pot organiza independent etapa finală pentru a V-a şi a VI-a tot online, dar la nivel local.

În ultima etapă, cea din care se aleg loturile naţionale pentru olimpiadele internaţionale, aproximativ 40 de elevi de la clasele IX-XII şi 30 de la clasele VII-VIII (eventual şi clasa a IX-a, în funcţie de vârstă) vor participa la Bucureşti la două teste de calificare.

Regulamentul olimpiadei poate fi consultat aici:  https://ssmr.ro/files/onm2021/Regulament_ONMG_2021.pdf

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.