Eveniment aniversar „Irimescu – 118” la Fălticeni

Sculptorul Ion Irimescu, considerat unul din marii artişti români ai secolului al XX-lea, a fost omagiat la Fălticeni, sâmbătă, 27 februarie, cu prilejul aniversării a 118 ani de la naşterea sa. Reamintim că, în anul 1975, marele sculptor a făcut oraşului în care şi-a petrecut copilăria şi adolescenţa o impresionantă donaţie (lucrări de sculptură, desene, schiţe, studii, o bibliotecă cu albume de artă românească şi universală) care se găseşte în cea mai mare colecţie de autor din România, Muzeul de Artă „Ion Irimescu” din Fălticeni.

Manifestările omagiale din acest an, organizate de Muzeul de Artă „Ion Irimescu” şi Primăria Municipiului Fălticeni, au început la ora 11, la Biserica „Sfinţii Mihail şi Gavriil” din Oprişeni, singura biserică pictată de Ion Irimescu, unde a avut loc slujba de pomenire a „patriarhului artelor româneşti”. Serviciul religios a fost oficiat de un sobor de preoţi condus de preotul protopop Adrian Dulgheriu.

Ca şi în anii precedenţi, la slujba de pomenire a lui Ion Irimescu au participat oficialităţi locale şi judeţene, printre care s-au numărat primarul de Fălticeni, Gheorghe Cătălin Coman, şi consilieri locali, artişti plastici, scriitori, câţiva apropiaţi ai maestrului, monahia dr. Gabriela Platon, stareţa Mănăstirii Voroneţ, Emil Ursu, directorul Muzeului Naţional al Bucovinei, reprezentantul Centrului Cultural „Bucovina”, graficianul şi caricaturistul Mihai Pânzaru-PIM,  cunoscutul interpret de muzică tradiională românească din zona Ţării Lăpuşului Grigore Leşe, scriitorul Grigore Ilisei, criticul şi istoricul de artă Pavel Şuşară.

După slujba parastasului, cei prezenţi s-au recules la mormântul din Cimitirul Oprişeni. Au fost depuse coroane şi buchete de flori din partea municipiului Fălticeni, reprezentat de primarul Cătălin Coman, din partea judeţului, reprezentat de  vicepreşedintele Consiliului Judeţean Suceava Neculai Barbă, din partea Centrului Cultural „Bucovina”, Muzeului „Ion Irimescu”.

„Ne întâlnim an de an să aducem o rugăciune şi un pios omagiu maestrului Ion Irimescu. Ne bucurăm că noi, cei de astăzi, putem să înălţăm rugăciuni pentru sufletul său, ne bucurăm că maestrul Ion Irimescu aparţine comunităţii noastre. Trebuie să-i mulţumim că a iubit acest oraş şi i-a făcut o donaţie extraordinară.

Maestrul a fost hărăzit să trăiască o perioadă îndelungată, 102 ani, care s-a terminat. Este important însă şi ce a rămas după el, este important ceea ce rămâne după fiecare dintre noi. După el a rămas şi această pictură minunată (pictura din Biserica de la Oprişeni – n.n.), arătându-şi  dragostea faţă de credinţă, de neam, au rămas acele sculpturi şi desene extraordinare, a rămas un muzeu care îi poartă numele. Poate fi un model pentru noi şi un mod de a ne arăta dragostea faţă de oraşul nostru şi faţă de ţara aceasta” a fost îndemnul pr. protopop Adrian Dulgheriu.

Zestrea culturală a Fălticeniului se extinde

Evenimentul aniversar a continuat în sala mare de spectacole a Centrului Cultural „Grigore Vasiliu Birlic”, alături de zeci de prieteni ai maestrului Ion Irimescu, personalităţi ale culturii naţionale, judeţene şi locale.

În deschidere, managerul Muzeului de Artă „Ion Irimescu”,  pr. Teodor Brădăţanu, a adresat un cuvânt de bun-venit şi a mulţumit celor prezenţi că participă la eveniment, „nu într-un număr aşa de mare cum ne-am fi dorit,  condiţiile impuse de normele sanitare din această perioadă de pandemie impunând reducerea numărului de participanţi”.

„Vă mulţumim pentru efortul dumneavoastră de a fi prezenţi astăzi, aici, mulţumim în primul rând invitaţilor, suntem bucuroşi că, iată, şi de această dată maestrul Ion Irimescu este în inimile noastre, ne aducem aminte cu bucurie şi îl comemorăm şi ne bucurăm de marea moştenire lăsată” a spus Teodor Brădăţanu.

La rândul său, primarul Cătălin Coman a ţinut să sublinieze că administraţia locală va continua lucrările de reabilitare şi restaurare la clădirile Muzeului de Artă „Ion Irimescu”.

„Suntem la 118 ani de la naşterea maestrului Ion Irimescu şi nu este un mai bun prilej de a-i aduce un pios omagiu decât discutând despre el şi despre opera sa, alături de toţi cei care l-au îndrăgit şi care apreciază atât viaţa dumnealui, cât şi întreaga operă.

Avem alături de noi invitaţi de seamă care vor discuta, vor vorbi despre cultură. Nu intră în fişa postului primarului să analizeze creaţia artiştilor, dar are obligaţia de a păstra şi pune în valoare ce au lăsat ei.

După modernizarea şi reabilitarea Muzeului „Ion Irimescu”, la care artizan a fost dl primar Vasile Tofan (fost primar al municipiului Fălticeni – n.n.) şi la care eu am avut onoarea să inaugurez şi să tai panglica, pot să spun că am continuat aceste eforturi şi am depus un proiect pe fonduri europene pentru reabilitarea corpului B al Muzeului de Artă «Ion Irimescu». Ne bucurăm că la sfârşitul anului trecut am semnat contractul de finanţare pentru acest proiect, prin care va fi reabilitat în totalitate corpul B al muzeului cu bani europeni. Va rămâne în zestrea culturală a oraşului, iar printr-un parteneriat cu Ministerul Culturii va fi reabilitat şi apartamentul în care Ion Irimescu şi-a petrecut ultimii ani din viaţă, care se află tot în corpul B al muzeului, inclusiv mobilierul, obiectele şi uneltele maestrului, tot  ceea ce ne aduce aminte de activitatea şi opera maestrului Ion Irimescu” a precizat primarul Cătălin Coman.

Este important să ne omagiem valorile

Înainte de începerea lucrărilor simpozionului „Irimescu 118”, managerul Muzeului „Ion Irimescu”, pr. Teodor Brădăţanu, a dat citire mesajului ministrului Culturii, Bogdan Gheorghiu, care a subliniat „importanţa să ne omagiem valorile şi să le acordăm atenţia cuvenită. Este şi mai important să transmitem urmaşilor reperele noastre culturale şi morale. Fălticeni a dat lumii oameni care prin creaţia lor au devenit universali, iar Ion Irimescu este unul dintre ei. Educat şi format în acest oraş, la Bucureşti şi Paris, a pus suflet moldav în forme fluente, într-un stil unic, iar energia sculpturilor sale este privită astăzi de toţi cei care trec pragul Muzeului de artă ce îi poartă numele. Este o onoare să transmit un mesaj la 118 ani de la naşterea sculptorului Ion Irimescu şi vă felicit pentru demersurile dumneavoastră şi modul în care promovaţi arta”.

Continuitatea în artă prin Brâncuşi – Paciurea – Irimescu

După discursurile oficialităţilor au urmat mai multe comunicări ştiinifice susţinute de invitaţi. Primul care a vorbit a fost Ion Mândrescu, sculptorul sucevean care l-a cunoscut şi îndrăgit pe Ion Irimescu.

Criticul şi istoricul de artă Pavel Şuşară, monograf, poet, publicist şi scriitor, cercetător de istorie a artei al Institutului de Istoria Artei de pe lângă Academia Română, evaluator de opere de artă, a fost cel care a moderat întâlnirea şi a prezentat propriile viziuni asupra operei lui Brâncuşi cu ocazia lansării la Fălticeni a volumului „Brâncuşi”, apărut spre sfârşitul anului 2020. Prezentarea volumului „Brâncuşi”, semnat de Pavel Şuşară, a fost făcută de scriitorul Grigore Ilisei.

În cuvântul său, criticul de artă Pavel Şuşară s-a oprit şi asupra continuităţii în artă Brâncuşi – Paciurea – Irimescu, potrivit lui, Ion Irimescu preluând de la Brâncuşi „partea de rafinament a formei, acel aspect înalt decorativ”, iar de la Paciurea „retorica şi tipul acesta de poveste fabuloasă pe care Irimescu o spune în aproape toate compoziţiile sale importante”.

Pavel Şuşară a prezentat şi volumul „Chipurile umilinţei. Amintiri, destăinuiri, mărturii: Grigore Leşe în dialog cu Răzvan Bucuroiu”.

La final, Grigore Leşe i-a încântat pe cei prezenţi cu vocea şi fluierul său, „cu muzica care se găseşte în sufletul oamenilor”.

Ion Irimescu s-a născut pe 27 februarie 1903 şi a încetat din viaţă în octombrie 2005, în locuinţa sa din Fălticeni.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.