Parlamentul European dezbate o propunere de reducerea TVA pentru serviciile turistice

Parlamentul European dezbate, miercuri, 24 martie, votul urmând a avea loc joi, o rezoluție a Comisiei pentru transport (TRAN) care îndeamnă statele membre UE să includă sectorul turismului și al călătoriilor în planurile naționale de redresare în urma pandemiei de COVID-19.  O principală măsură ar viza reducerea temporară a TVA-ului pentru aceste servicii.

Potrivit TRAN, 27 de milioane de persoane sunt angajate direct sau indirect în sectorul turismului, ceea ce reprezintă 11,2 % din totalul locurilor de muncă din UE. Turismul a contribuit la produsul intern brut (PIB-ul) al UE cu 10,3 % în 2019. Restricțiile de călătorie introduse ca răspuns la pandemie continuă să afecteze puternic turismul mondial și european, cele mai recente date indică o scădere cu 70 % a numărului de sosiri turistice internaționale în 2020.

Propunere de rezoluție solicită statelor membre să pună integral în aplicare, „fără întârziere”, criteriile comune și coordonate pentru călătoriile în condiții de siguranță, facilitând implementarea formularului UE de localizare a pasagerilor, în format digital, atunci când este posibil, și să instituie un protocol comun și nediscriminatoriu al UE privind siguranța sanitară pentru testarea înainte de plecare, care ar trebui să fie fiabil și accesibil, inclusiv tehnologii de testare rapidă, teste PCR și altele. Proiectul invită Comisia Europeană și statele membre să elaboreze „în mod prioritar” certificatul comun de vaccinare, precum și un sistem de recunoaștere reciprocă a procedurilor de vaccinare în scopuri medicale

 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.