PET-uri sau doze de aluminiu contra puieţi de tuia

Primăria Fălticeni va pune la dispoziţia cetăţenilor 2.000 de puieţi de tuia, care vor fi achiziţionaţi în perioada 1 – 18 aprilie, după ce CL Fălticeni a aprobat, în şedinţa de luni, 29 martie, organizarea programului „Vino cu 50 de PET-uri/doze de aluminiu şi poţi planta un copăcel de tuia în faţa casei, în faţa blocului, în faţa şcolii… în municipiul Fălticeni”. Programul, iniţiat de Primăria şi CL Fălticeni, aflat la a II-a ediţie, are ca scop educarea populaţiei în ceea ce priveşte modul corect de reciclare al PET-urilor.

Prof. Gheorghe Cătălin Coman, primarul municipiului, a precizat că obiectivele campaniei sunt formarea unui sentiment de respect pentru mediu prin promovarea voluntariatului pe probleme de ecologie cu acţiuni responsabile şi conştiente de plantare de arbori care duc la îmbunătăţirea calităţii aerului şi a vieţii fiecăruia dinte noi; colectarea şi reciclarea unei cantităţi de PET-uri şi doze de aluminiu, care să crească gradul de informare şi conştientizare a populaţiei municipiului Fălticeni referitor la beneficiile colectării şi reciclării plasticului şi metalelor neferoase.

Până pe 18 aprilie, Primăria Fălticeni va achiziţiona cei 2.000 de puieţi de tuia, urmând ca, în perioada 19 – 29 aprilie, cei care doresc un puiet de tuia să vină la sediul administraţiei locale cu 50 de PET-uri sau doze de aluminiu, care sunt curate şi comprimate, pentru a li se reduce volumul. Ei trebuie să facă şi dovada că sunt locuitori ai municipiului, prin prezentarea actului de identitate, iar fiecare participant poate primi maxim 3 puieţi de tuia, în schimbul la 150 de PET-uri sau doze de aluminiu.

„Este al doilea an în care dorim să implementăm acest proiect. Anul trecut a fost un succes, pentru că în doar 3 zile au fost distribuiţi către fălticeneni 2.000 de arbuşti ornamentali de tuia care au fost plantaţi pe proprietate publică sau pe proprietate privată. Continuăm şi în acest an, având în vedere că avem mai multe beneficii din implementarea acestui program pe partea de educaţie ecologică, pe partea de mediu, pe partea de responsabilizare şi conştientizare a cetăţenilor municipiului, pentru a avea un oraş cât mai curat.

Rezolvăm şi o parte din acea problemă a colectării selective, pentru că sunt cantităţi de PET-uri şi doze de aluminiu care nu mai ajung la platforma de colectare a deşeurilor menajere şi care vor fi predate la un reciclator. Nu avem un beneficiu material foarte mare, dar simplul fapt că nu ajung la platforma de la Moara, pentru care plătim transport şi tot ceea ce înseamnă celelalte cheltuieli, înseamnă destul de mult. În plus, conştientizăm toate generaţiile, de la cei mai mici la cei mai mari, să facă acest lucru. Nu mai vorbim de responsabilizare, pentru că, atât timp cât plantează în faţa blocului sau în curtea casei un arbust, are grijă de el, îl udă, îl îngrijeşte, îl tunde, consider că reuşim să gestionăm un program foarte eficient.

Faţă de anul trecut, având în vedere interesul extrem de mare, am mărit cantitatea de PET-uri sau doze de aluminiu de la 20 la 50 pentru un arbust de tuia. Singura condiţie este să predea acest număr de recipiente şi să planteze arbustul în Fălticeni, indiferent dacă e vorba de domeniul public sau proprietate privată” ne-a spus primarul Gheorghe Cătălin Coman.

Regulamentul programului este disponibil pe site-ul organizatorului: Falticeni.ro.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.