Restricții amânate și zile libere pentru angajați de Paștele catolic

În 2021, noaptea de Înviere pentru catolici va fi între 3 şi 4 aprilie. Slujba de Înviere va putea fi oficiată normal, cu respectarea tuturor măsurilor sanitare in vigoare – distanțarea fizică între enoriași și purtarea măștii, iar la biserică se va merge pe jos sau cu un mijloc de transport propriu.

Restricţiile în Sâmbăta Paştelui Catolic (3 mai) vor fi ridicate până la ora 2.00, astfel încât credincioşii să participe la slujbele de Înviere, au anunțat autoritățile române. Angajații catolici beneficiază de zile libere duminică, 4 aprilie și luni, 5 aprilie. De asemenea, toți salariații beneficiază de zi liberă legală și pentru Vinerea Mare, 2 aprilie.

Deşi Codul muncii prevede faptul că salariaţii au dreptul la zile libere cu ocazia sărbătorilor legale naţionale, sunt unii angajați care trebuie să se prezinte la muncă şi în Vinerea Mare sau în prima şi a doua zi de Paşte. Este vorba despre locurile în care activitatea nu poate fi întreruptă din cauza caracterului procesului de producție sau a specificului activității. În aceste cazuri, salariaților trebuie să li se asigure compensarea cu timp liber corespunzător în următoarele 30 de zile sau plata dublă a timpului lucrat.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.