Direcţia de Sănătate Publică (DSP) Suceava desfăşoară în luna aprilie a.c. activităţi de implementare a campaniei „Luna Naţională de Informare despre Vaccinare” şi totodată celebrează Săptămâna Europeană a Vaccinării – 26.04 – 2.05.2021.
Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS) a desemnat anul 2021 „Anul Internaţional al Personalului Medical”, ca recunoaştere a dedicării acestei categorii profesionale pentru furnizarea asistenţei medicale în timpul şi în pofida pandemiei de Covid-19, care a pus la încercare sistemele de sănătate din lume. OMS recomandă ca toate vaccinările de rutină să fie administrate conform programării, chiar în timpul pandemiei de Covid-19.
Săptămâna Europeană a Vaccinării are o semnificaţie specială în 2021, pe fondul pandemiei de Covid-19. Cu lansarea continuă a vaccinurilor în toată regiunea europeană, campania anului în curs se orientează pe sensibilizarea şi informarea populaţiei despre vaccinurile disponibile şi despre rolul OMS în asigurarea distribuţiei echitabile a acestora. Vaccinarea este „piatra de temelie” a Programului de lucru OMS Europa 2020–2025 – „United Action for Better Health in Europe”.
Așa cum am aflat de la directorul executiv al DSP Suceava, dr. Dinu Sădean, în România, în perioada 2016-2020, au fost confirmate 20.204 cazuri de rujeolă, dintre care 64 de decese. Ca măsură de limitare a epidemiei de rujeolă, la nivel naţional au fost organizate campanii de vaccinare cu ROR a copiilor nevaccinaţi şi incomplet vaccinaţi. Este necesară o acoperire vaccinală de 95% pentru prima şi a doua doză de vaccin ROR, pentru atingerea nivelului de imunitate a populaţiei necesar întreruperii transmiterii endemice a virusului.
De la începutul sezonului 2020-2021 au fost confirmate cu laboratorul 4 cazuri de gripă: un caz de gripă cu virus AH1, un caz de gripă A nesubtipat şi două cu cu virus B. Nu a fost comunicat niciun deces confirmat cu virus gripal.
Epidemiile recente subliniază responsabilitatea tuturor de a menţine sub control bolile care pot fi prevenite prin vaccinare. Tema din anul 2021 încurajează oamenii să conştientizeze beneficiile vaccinării şi să îi celebreze pe toţi cei care contribuie în atât de multe feluri la protejarea vieţii prin vaccinare.
Campania IEC pentru celebrarea vaccinării este coordonată de Ministerul Sănătăţii prin Institutul Naţional de Sănătate Publică şi este implementată local de direcţiile de sănătate publică. Pe teritoriul naţional, sub sloganul „Prevenire. Protecţie. Vaccinare.” şi cu tema „Vaccinurile – protecţie pentru toţi!” se vor derula activităţi de informare şi implicare a grupelor-ţintă de populaţie.
Campania este implementată la nivel judeţean de Direcţia de Sănătate Publică Suceava.