În perioada premergătoare Sărbătorilor Pascale, Autoritatea Naţională Sanitară Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor vine în întâmpinarea consumatorilor care doresc să își achiziționeze carne de miel pentru prepararea bucatelor tradiționale. Astfel, reprezentanții ANSVSA recomandă consumatorilor să cumpere carne de miel doar din spații special amenajate în acest scop, iar sacrificarea mieilor să se facă exclusiv după verificarea de către medicii veterinari a animalelor care urmează să fie vândute.
Sacrificarea mieilor se realizează în unităţi de abatorizare autorizate sanitar veterinar unde sunt livrate animalele cu stare de sănătate certificată sanitar veterinar, identificate și înregistrate, crescute în ferme, localităţi şi zone unde nu evoluează boli transmisibile. În aceste cazuri, potrivit ANSVSA, carcasele rezultate, expertizate sanitar veterinar, marcate cu marca de sănătate de formă ovală, se pot comercializa în magazine alimentare, măcelării, piețe agroalimentare, supermarketuri, unități înregistrate sanitar veterinar.
Pentru perioada 21 aprilie-1 mai 2021, este permisă sacrificarea mieilor şi în spaţii amenajate și autorizate temporar.
În situațiile în care nu există abatoare autorizate în zonă și distanța până la un abator autorizat pentru sacrificarea ovinelor este mare, pentru a veni în sprijinul fermierilor care doresc să-și valorifice animalele, s-a creat posibilitatea amenajării unui spațiu temporar de sacrificare.
Aceste spații se pot organiza de către autoritățile locale sau asociațiile de fermieri și sunt aprobate pentru funcționare temporară de către Direcția Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor (DSVSA) județeană și unde este asigurată supravegherea sanitară veterinară prin medicii veterinari oficiali.
DSVSA județeană aprobă funcționarea unui astfel de spațiu dacă sunt asigurate la nivelul fermei facilități, astfel încât să fie respectate regulile de igienă, de bunăstare a animalelor și de eliminare a subproduselor nedestinate consumului uman, rezultate în urma sacrificării.
De asemenea, trebuie asigurată supravegherea sanitară, prin medicii veterinar oficiali, pentru controlul animalelor și al cărnii.
Sacrificarea mieilor în spațiile amenajate temporar se face la solicitarea consumatorului, iar carnea obținută, expertizată sanitar veterinar, marcată cu marca de sănătate rotundă, este destinată strict consumatorului final. Nu poate fi comercializată în unități precum piețe sau magazine.