„Ecoturism și educație ecologică în Parcul Național Călimani”

„Ecoturism și educație ecologică în Parcul Național Călimani”, un nou proiect de conștientizare a valorilor naturale din Țara Dornelor, destinația verde a Bucovinei

Asociația pentru Conservarea Vieții Sălbatice și Regia Națională a Pădurilor-Romsilva, prin Administrația Parcului Național Călimani R.A., implementează de luna aceasta proiectul: Ecoturism și educație ecologică în Parcul Național Călimani. Acest proiect face parte din cadrul programului Spații Verzi, finanțat de MOL Romania și Fundația pentru Parteneriat.

Prin intermediul acestuia, organizatorii își propun continuarea programului de educație ecologică pentru elevii comunităților din destinația de ecoturism Țara Dornelor și îmbunătățirea experienței de vizitare a Parcului Național Călimani. În acest sens, vor iniția o serie de activități precum:

  1. Dezvoltarea pepinierei educative amenajată în curtea Centrului de Vizitare al Parcului Național Călimani, prin implicarea elevilor școlilor partenere din destinație. În urmă cu doi ani, tot prin intermediul programului Spații Verzi, elevii Școlilor Gimnaziale din comunele Panaci și Șaru Dornei au plantat puieți de molid în acestă mini-pepinieră. Anul acesta, alți elevi din Țara Dornelor vor lua parte la dezvoltarea pepinierei, învățând, prin activități practice, etapele de viață ale unui arbore.
  2. Organizarea zilei Parcului Național Călimani, pe data de 23 iunie a.c.. În anii precedenți, cu scopul de a conștientiza membrii comunității locale cu privire la importanța ariei naturale protejate, Parcul Național Călimani, s-au organizat competiții culinare, ca Eco-bucătarul destinației, jocuri tematice pentru copii, în care le-au fost testate abilitățile de orientare, de aprindere a focului în aer liber, în condiții de siguranță, de identificare a vârstei arborilor, pe rondele din lemn. Participanții au avut parte și de proiecții de film cu imagini din viața sălbatică a Parcul Național Călimani, sesiuni de birdwatching, plimbări călare, ateliere de sculptură în lemn, tururi ghidate pe poteci tematice, precum: Lumea Tinovului sub Lupă și Lemnul prețios al muntelui. Un mini-film de prezentare a ediției din 2019 se poate vedea aici: https://www.facebook.com/BucovinaTeIubesc/videos/356192008376089

În acest an datorită condiițiilor deosebite create de pandemie, cu ocazia zilei parcului vor fi organizate tururi ghidate pe poteca tematică din foata exploatare de sulf. De asemenea o parte din elevii școlilor din Șaru Dornei și Panaci vor participa la o excursie cu ghid în Parcul Național Călimani.

  1. Ca elemente de noutate, anul acesta inițiatorii proiectului vor reamenaja poteca tematică a carierei de sulf din Călimani și, în plus, vor construi un punct de informare turistică în vecinătatea potecii tematice, cu scopul de a îmbunătăți calitatea experienței de vizitare a Parcului Național Călimani, responsabilizând, totodată, comunitatea și oaspeții ei în direcția respectului pentru natură și biodiversitatea acesteia.

Asociația pentru Conservarea Vieții Sălbatice

Elemente de background:

  • Parcul Național Calimani a fost înființat în 2000 și acoperă puțin peste 24.000 de hectare în nordul României, cuprinzând principala zonă vulcanică din Carpații Orientali. Parcul Național Călimani este o arie protejată de interes național și se întinde pe teritoriul administrativ a patru județe: Mureș, Suceava, Harghita și Bistrița-Năsăud. Parcul este cunoscut pentru caracteristicile sale geologice unice. Acesta găzduiește multe carnivore mari (inclusiv urși bruni și lupi) și păsări (cum ar fi șoimii pelerini și cocoșul de munte). Parcul conține, de asemenea, o serie de specii rare de plante și zone întinse de pădure veche. Deși accesul în parc este facilitat de unele drumuri, regiunea este încă sălbatică și îndepărtată, făcându-l un paradis pentru vizitatorii de pretutindeni, iubitori de drumeție, cicloturism, schi de tură, turism ecvestru. http://www.calimani.ro/
  • Asociația pentru Conservarea Vieții Sălbatice – Asociația pentru Conservarea Vieții Sălbatice (APCVS) s-a înființat în anul 2010, urmare a dorinței membrilor fondatori de a se implica activ în dezvoltarea responsabilă a Țării Dornelor. Asociația a desfășurat în această perioadă multe activități de conștientizare a comunităților locale prin organizarea de întâlniri publice, acțiuni de voluntariat etc.
  • Țara Dornelor, singura destinație de ecoturism din Bucovina și a cincea la nivel național, certificată în anul 2019 – https://taradornelor.ro/

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.