Peste 5000 de elevi şi 500 de adulţi îndrumători sunt aşteptaţi în anul şcolar 2021-2022 să ia parte la cel mai nou şi mai amplu program al Fundaţiei Noi Orizonturi – Clubul Meseriilor Rurale. Programul se lansează miercuri, 6 octombrie, ora 16, la Suceava, gazdă fiind Liceul cu Program Sportiv.
„Deşi pot părea de domeniul trecutului, multe meserii şi activităţi antreprenoriale tradiţionale sunt încă de viitor. Ecoturismul sau turismul verde prin care frumuseţile unei zone sunt îngrijite, conservate dar şi promovate, se bucură de una dintre cele mai rapide creşteri, în lume, dar şi în Romania. Ţinutul Zimbrului, din judeţul Neamţ este singura zonă turistică din România inclusă în Top 100 destinaţii sustenabile din lume. Dar o experienţă valoroasă a unui turist este dată şi de interacţiunea şi serviciile pe care i le poate oferi un/o: jurnalist culinar, curator simboluri rurale, organizator de şezători, designer de produse textile, ghid de natură, ghid de cultură, culegător din flora spontană. Sunt câteva exemple de meserii rurale, dar de viitor. Pregătirea pentru o astfel de meserie începe cu o apreciere autentică a patrimoniului cultural şi natural al spaţiului rural, iar prin Clubul Meseriilor Rurale, elevii au ocazia să se reîntâlnească cu elemente comune din satul lor, dar cu o altfel de experienţă de învăţare” declară Anca Gaidoş, director, Fundaţia Noi Orizonturi.
Fundaţia Noi Orizonturi invită cadre didactice, bibliotecari, asistenţi sociali sau alţi adulţi care doresc şi se pot implica voluntar să organizeze activităţi experienţiale, la ore dar şi după şcoală, într-una din instituţiile locale ale comunei. Ei vor putea parcurge trei etape = trei modalităţi de implicare de-a lungul anului şcolar 2021-2022:
Activităţi. Au în ajutor un catalog cu peste 100 de activităţi, o serie de webinarii cu specialişti şi posibilitatea de a apela la un fond de 300 lei/îndrumător pentru achiziţia de materiale necesare realizării activităţilor.
Proiecte. Doritorii vor putea participa la un program de formare pentru dezvoltare şi scriere de proiecte, mentori pentru fiecare grup interesat şi posibilitatea de a apela la un fond de max 2000 lei/proiect pentru a-l pune în practică.
Şcoli /tabere de vară. Au la dispoziţie un ghid de organizare, pregătire cu specialişti şi posibilitatea de a apela la un fond de 1500 lei/comunitate pentru a organiza o tabără în vara 2022.
Programul Clubul Meseriilor Rurale poate fi accesat la bibliotecă, la clasă, ca activitate extracurriculară, dar în şcoală, în cluburile GreenIMPACT/IMPACT/Cercetaşi etc., în parohie, de altfel oriunde este o gazdă bună şi unu-doi îndrumători adulţi.
Astfel de exemple sunt deja dezvoltate în judeţul Suceava cu sprijinul Fundaţiei Noi Orizonturi: Clubul GreenIMPACT Panaci, găzduit de şcoală, la eforturile comunei, are acum brand de Tărâmul Izvoarelor; la Dorna Arini, membrii grupului Cercetaşii Curioşi au amenajat un traseu către Piatra Stănoaiei; muzee virtuale realizate de elevii şcolilor Sf. Ilie şi Aurelian Stanciu din Suceava; Şcoala Altfel în compania plantelor medicinale organizată de elevii şcolii Neagra Şarului.
Cu ajutorul Montana State University şi 4-H SUA şi cu finanţare din partea Romanian-American Foundation, partener strategic, şi Lidl România, partener de extindere naţională, începând cu anul 2021-2022, Fundaţia Noi Orizonturi oferă acest program tuturor elevilor care provin din mediul rural, oferind îndrumătorilor finanţări în valoare totală de 160.000 lei.