Gala Excelenţei în Afaceri 2021

Camera de Comerţ şi Industrie Suceava marchează anul acesta 31 de ani de activitate, fiind prima şi cea mai reprezentativă organizaţie a întreprinzătorilor din judeţul Suceava şi având o misiune bine definită în susţinerea intereselor comunităţii de afaceri în dialogul cu instituţiile statului şi organismele internaţionale, derulând acţiuni concrete pentru crearea unui mediu de afaceri stabil, coerent şi propice dezvoltării sectorului privat, a unei economii de piaţă reale, durabile şi deschise spre exterior.

Camera de Comerţ şi Industrie Suceava identifică şi promovează companiile sucevene capabile să funcţioneze la înalţi parametri de eficienţă şi care obţin performanţe constante, Topul Firmelor fiind un reper pentru comunitatea de afaceri din Bucovina, o carte de vizită a succesului şi a performanţei în afaceri.

Topul Firmelor 2020 – Gala Excelenţei în Afaceri 2021, eveniment de tradiţie realizat de către Camera de Comerţ şi Industrie Suceava, reprezintă un „barometru” al realităţii economice judeţene şi o recunoaştere a meritelor şi reuşitelor pe care managerii companiilor locale le-au obţinut în anul care s-a scurs, confirmând astfel faptul că economia suceveană funcţionează şi are rezultate.

Chiar dacă măsurile restrictive de combatere a pandemiei SARS-CoV-2 nu au permis organizarea Galei Excelenţei în Afaceri 2021 conform etalonului consacrat al evenimentului, Camera de Comerţ şi Industrie Suceava continuă susţinerea şi promovarea mediul de afaceri judeţean şi răsplăteşte devotamentul antreprenorilor locali, cărora le aparţine în deplinătate meritul inovării şi al depăşirii acestor momente dificile.

Numărul firmelor care îndeplinesc criteriile de participare la Topul Firmelor, stabilite prin aplicarea unui soft la nivel naţional, a fost şi în acest an în creştere, evenimentul fiind organizat de camerele de comerţ şi industrie judeţene în conformitate cu prevederile art. 4, lit. m din Legea nr. 335/2007 privind camerele de comerţ şi industrie.

Evaluarea nivelului de performanţă şi stabilirea clasamentelor pe domenii, grupe de activitate şi grupe de mărime a firmelor se realizează în baza unei metodologii, de către comisiile pentru realizarea Topului Firmelor, constituite pe domeniile respective. Astfel, sunt prevăzute la nivel teritorial domeniile topului: Cercetare – Dezvoltare şi High-Tech; Industrie; Agricultură, Silvicultură şi Industrie Alimentară; Construcţii; Servicii; Comerţ, Turism, împărţirea domeniilor pe grupe de activitate realizându-se în baza Codului CAEN, al obiectului de activitate a firmelor, declarat pe propria răspundere în situaţiile financiare anuale. Indicatorii utilizaţi pentru clasificarea firmelor sunt: cifra de afaceri netă, profitul din exploatare, rata profitului din exploatare, eficienţa utilizării resurselor umane, eficienţa utilizării capitalului angajat.

Sursele de informaţii utilizate în întocmirea topului sunt situaţiile financiare ale societăţilor pentru anul anterior, conforme cu directivele europene, furnizate de Ministerul Finanţelor Publice, informaţii despre firmele legal înregistrate în România, furnizate de Oficiul Naţional al Registrului Comerţului şi informaţiile despre firme rezultate din activitatea camerelor judeţene.

Sunt admise în topurile judeţene de firme entităţile care sunt comercianţi conform legii şi îndeplinesc simultan următoarele condiţii cu privire la datele de bilanţ depus pentru anul anterior: profit din exploatare pozitiv, cifră de afaceri de minim 100.000 lei în cazul microîntreprinderilor şi minim 250.000 lei în cazul celorlalte entităţi. Indicatorii utilizaţi pentru clasificarea firmelor sunt: cifra de afaceri netă, profitul din exploatare, rata profitului din exploatare, eficienţa utilizării resurselor umane şi eficienţa utilizării capitalului angajat.

Pentru a prezenta evoluţia principalilor indicatori, au fost avute în vedere toate societăţile care au depus situaţiile financiare anuale pentru anul 2020, până la data de 31 mai 2021. Centralizarea acestor informaţii a evidenţiat faptul că a crescut numărul societăţilor care au depus situaţiile financiare cu 9,42% faţă de anul 2019, acelaşi trend l-a înregistrat şi cifra de afaceri netă care a înregistrat o creştere cu 3,62%, de la 20.714,43 milioane lei în 2019 la 21.464,55 milioane lei în 2020. Valoarea profitului curent obţinut de către societăţile din judeţul Suceava a crescut anul trecut cu aproape 23%, la fel şi rata profitului, cu peste 18%. Numărul mediu de salariaţi angajaţi în cele 16.612 societăţi comerciale este de 66.988, cu 1,97% mai puţini faţă de anul 2019, iar productivitatea medie a muncii a crescut cu peste 5%.

Referitor la distribuţia domeniilor de activitate şi contribuţia acestora la realizarea indicatorilor economico-sociali în anul 2020, se constată următoarele: numărul cel mai mare de societăţi activează în domeniul Comerţ cu ridicata şi cu amănuntul, repararea autovehiculelor şi motocicletelor, respectiv 5.002 societăţi, urmat de Transport şi depozitare cu 2.062 societăţi comerciale şi construcţii cu 1.997 societăţi comerciale. Companiile din domeniul Comerţ cu ridicata şi cu amănuntul, repararea autovehiculelor şi motocicletelor au avut în anul 2020 o cifră de afaceri netă totală de 7.901,90 milioane lei şi un profit curent de 609,93 mil. lei, în creştere faţă de 2019, companiile din Industria prelucrătoare au obţinut a doua poziţie în ceea ce priveşte cifra de afaceri netă cu o valoare de 5.458,66 milioane lei, urmate de firmele din domeniul transportului şi depozitării cu 2.787,89 milioane lei.

În ceea ce priveşte profitul curent, prima poziţie în clasament este ocupată de firmele care activează în domeniul comerţului cu ridicata şi cu amănuntul, repararea autovehiculelor şi motocicletelor cu un profit de 609,93 milioane lei, pe locul secund se află companiile din domeniul industriei prelucrătoare cu un profit de 479,97 milioane lei, iar a treia poziţie aparţine firmelor din domeniul construcţiilor cu valoarea profitului de 322,62 milioane lei.

Ierarhia se modifică în ceea ce priveşte rata profitului, pe primul loc situându-se companiile din domeniul informaţii şi comunicaţii, care înregistrează o rată a profitului de 40,30%. Pe următoarele poziţii în ceea ce priveşte rata profitului se situează companiile din domeniul tranzacţiilor imobiliare cu 40,07%, urmate de societăţile din domeniul activităţilor profesionale, ştiinţifice şi tehnice cu 33,39%.

Domeniile cele mai profitabile au şi un număr ridicat de salariaţi. Cei mai mulţi angajaţi din companiile sucevene lucrează în cadrul companiilor din domeniul industriei prelucrătoare (16.064 angajaţi), urmate de firmele din domeniul comerţului cu ridicata şi cu amănuntul, repararea autovehiculelor şi motocicletelor (15.444 angajaţi) şi societăţile de construcţii (9.644 angajaţi).

Cele mai productive companii sunt cele care activează în următoarele domenii: producţia şi furnizarea de energie electrică şi termică, gaze, apă caldă şi aer condiţionat cu o productivitate a muncii de peste 523.000 lei/salariat, comerţul cu ridicata şi cu amănuntul, repararea autovehiculelor şi motocicletelor aproximativ 512.000 lei/salariat) şi tranzacţiile imobiliare cu venituri realizate de fiecare salariat în cuantum de peste 466.000 lei.

Rezultatele pozitive obţinute de companii în anul 2020, un an cu provocări şi dificultăţi inedite, reprezintă o reuşită pentru mediul economic sucevean, iar Camera de Comerţ şi Industrie Suceava şi-a propus să felicite succesul, perseverenţa şi devotamentul antreprenorilor locali.

Camera de Comerţ şi Industrie Suceava adresează felicitări tuturor firmelor nominalizate anul acesta în Topul Firmelor, considerând că acestea sunt cele care fac cinste şi dau măsura dezvoltării economice a judeţului prin profesionalism, muncă şi tenacitate şi speră să ne fie alături în continuare, ca membri activi ai celei mai vechi şi mai importante organizaţii patronale judeţene la împlinirea a 31 de ani de existenţă şi activitate în sprijinul mediului de afaceri.

 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.