Vremea va fi mai caldă în ianuarie decât în mod normal

Luna ianuarie vine cu temperaturi mai mari decât în mod obișnuit, potrivit prognozei estimate de meteorologii de la  ECMWF – Centrul European pentru Prognoze pe Medie Durată de la Reading, Anglia și publicată de Administraţia Naţională de Meteorologie (ANM), pentru intervalul 3 – 31 ianuarie 2022.

În Moldova, în primele zile ale intervalului, temperatura aerului va marca o creștere mai ales la valorile diurne, până la medii ale maximelor de 13 grade și ale minimelor în jurul a 4 grade, valori ce vor caracteriza o vreme cu mult mai caldă decât în mod obișnuit în această perioadă din an. După data de 5 ianuarie, vremea va intra într-un proces de răcire, semnificativă la început, iar valorile termice se vor apropia de mediile multianuale specifice perioadei. Media
valorilor diurne va avea variații, până la sfârșitul intervalului, între 1 și 4 grade, iar a celor nocturne între -4 și 0 grade.
Probabilitatea pentru precipitații temporare va fi mai ridicată în intervalul 8-12 ianuarie.

În săptămâna 10 – 17 ianuarie 2022, temperatura medie a aerului va avea valori mai ridicate decât cele normale pentru această perioadă, în cea mai mare parte a ţării. Cantităţile de precipitaţii vor fi deficitare în regiunile intra-carpatice, dar local şi în cele estice şi sud-estice, iar în rest vor fi apropiate de cele normale pentru acest interval.

Estimările pentru săptămâna 17 – 24 ianuarie 2022 arată temperaturi medii uşor mai ridicate decât cele normale pentru această perioadă, pe întreg teritoriul României  cu o medie cuprinsă între minus 4 – 0 grade şi un regim pluviometric deficitar în jumătatea nord-vestică a ţării. În restul ţării regimul pluviometric va fi în general apropiat de cel normal pentru acest interval.

În ultima săptămână de prognoză, 24 – 31 ianuarie 2022, temperaturile se vor situa peste cele specifice acestei săptămâni, în toate regiunile media fiind cuprinsă între minus 6 – minus 2 grade. Cantităţile de precipitaţii estimate pentru această perioadă, vor avea o tendinţă deficitară în toată ţara.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.