Companiile sucevene pot solicita ajutor de stat

Comisia Europeană a dat undă verde României pentru creșterea sprijinului și intensităților finanțării nerambursabile cu componentă de ajutor de stat, de la maximum 50 la sută, cât era anul trecut, până la 60 la sută, din acest an și până în 2027, în19 județe din țară. Suceava, Botoșani, Neamț, Bacău, Vaslui, Vrancea, Galați, Tulcea, Brăila, Buzău, Prahova, Ialomița, Călărași, Teleorman, Olt, Vâlcea, Gorj, Dolj și Mehedințisunt cele 19 județe care vor beneficia de alocări de până la 60 la sută în proiectele realizate prin ajutor de stat în următorii ani. Sprijinului de 60 la sută i se adaugă 10 la sută pentru companiile mijlocii (50-249 angajați, cu cel mult 50 milioane euro cifră de afaceri) și 20 la sută pentru companiile mici (0-49 angajați, cel mult 10 milioane de euro cifră de afa­ceri).

Potrivit unei analize REI Finance Advisors, aproximativ jumătate din județele României vor putea obține 60 la sută din sprijinul nerambursabil solicitat de companiile care apelează la ajutoare de stat începând cu acest an, atât pe schemele de ajutor de stat, cât și pe programele operaționale care au componentă de ajutor de stat, cum este Programul Ope­rațional Regional (POR), ce urmează să fie implementat din această vară și pe care companiile vor putea depune proiecte.  Prin noua propu­nere se dorește stimularea investițiilor în județele depo­pulate sau în curs de depopulare, pentru a limita dez­echilibrele între regiunile mai dezvoltate și cele mai slab dezvoltate ale României.

Fonduri nerambursabile pentru investiții de minimum 1 milion euro

Una dintre cele mai po­pulare soluții de finanțare asigurate prin ajutor de stat este HG 807/2014, schemă care asigură până la 37,5 milioane euro fonduri nerambursabile pentru investiții de minimum 1 milion euro. Sesiunea este deschisă în mod continuu, proiectele sunt gestionate de Departamentul de Ajutor de Stat al de Ministerul Finanțelor, iar obligațiile principale ale unei companii beneficiare de ajutor de stat sunt să mențină numărul mediu de angajați de pe ultimele 12 luni înaintea depunerii cererii și să să plătească taxe și impozite pe noul proiect de investiții în cuantum egal cu grantul în 5-7 ani, taxe aferente salariilor noilor angajați, impozit pe profit, impozit pe clădire etc. În cazul în care, la finalul perioadei de 5-7 ani, societatea nu va plăti taxe la nivelul grantului, va returna strict suma neplatită + dobândă de 2,27 +1 la sută.

„Documentația inițială trebuie să conțină devizul general, devize/obiect și me­moriu, studiu de piață care să ateste cerere neonorată, cota de piață etc. La depunerea proiectului societatea nu trebuie să dețină terenul sau să facă dovada cofinanțării. Dreptul real sau dovada de folosință a halei, precum și sursele de finanțare se vor depune în 6 luni de la emiterea Acordului. Peri­oada de evaluare este mult mai scurtă, cuprinsă între 3-6 luni, raportat la fonduri europene, unde procesul este mai laborios. În plus, poți demara proiectul de investiții imediat ce ai depus cererea de finanțare la Ministerul Finanțelor”, a precizat Roxana Mircea, partener REI Finance Advisors.

O modificare extrem de binevenită din acest an pe Schemele de ajutor de stat este creșterea procentului de finanțare nerambursabilă cu 10 la sută pentru companiile mijlocii (50-249 angajați) și 20 la sută pentru companiile mici (0-49 angajați), definite prin Legea 346/2004. „Sfătuim companiile să analizeze ce taxe pot plăti în 5-7 ani pe proiectele noi de investiții pe care doresc să le realizeze și, plecând de la acest aspect, să solicite ajutor de stat prin Schema reglementată de HG 807/2014. Companiile mici și mijlocii au mai multe surse de finanțare spre deosebire de companiile mari în 2022 și încurajăm antreprenorii să pregătească cu rigurozitate proiectele pe POC 4.1.1 (ma­xim 95% finanțare, cel mult 1 milion euro), POR, digitalizare etc.”, a mai declarat Roxana Mircea.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.