Premierul anunță plafonarea prețului la energie și la gaze, de la 1 februarie

Premierul Nicolae Ciucă a anunţat, luni seara, că în şedinţa coaliţiei s-a decis scăderea plafonului la energie electrică şi gaz şi creşterea limitei de consum, urmând ca aceste măsuri să se aplice de la 1 februarie. OUG va produce efecte de la 1 februarie până la 31 martie. Impactul pentru cele două luni este 3 miliarde de lei.

„Am reuşit să ajungem la un acord astfel încât la energie plafonul să scadă de la 1 leu la 0,8 lei per KW. De asemenea, limita consumului să crească de la 300 de KW la 500 de KW pentru care se calculează acest preţ, practic, reiese o compensare de 0,291 lei per KW, ceea ce va însemna că la consumator se vor percepe 0,68 bani pe KW.Pentru IMM, pentru consumatorii mari, non casnici, va fi plafonat preţul la un leu pe KW.

La gaz plafonul va scădea de la 0,37 la 0,31 lei pe KW, iar limita de consum pentru cinci luni de zile va creşte de la 1.000 la 1.500 de KW.De asemenea, se va aplica un discount de 40%, de la 33 la 40%, asigurându-se astfel un preţ de 0,221 lei per KW. Pentru IMM-uri, şcoli, spitale, biserici, industria alimentară se va asigura un preţ de 0,37 lei per KW”, a declarat Premierul Nicolae Ciucă.

Premierul a mai spus că toate facturile greșite vor fi corectate, precizând că este vorba despre un milion de facturi. Facturile emise greşit vor fi stornate şi retrimise fără ca oamenii să fie debranşaţi sau să plătească penalităţi.

Măsurile se aplică de la 1 februarie până la data de 31 martie, perioadă în care se va face şi o analiză la finalul căreia vor fi făcute noi propuneri.

Va exista şi o discuţie cu furnizorii şi cu distribuitorii şi, în funcţie de această întâlnire, vor fi stabilite şi celelalte elemente de detaliu tehnic care vor fi cuprinse în Ordonanţa Guvernului.

Actul normativ va fi promovat cel mai târziu săptămâna viitoare.

Nicolae Ciucă a precizat că este o plafonare a preţului, întrucât nu se renunţă la liberalizare.

Întrebat despre impactul acesti măsuri, premierul a precizat: ”Impactul pentru cele două luni de zile este de aproximativ 3 miliarde de lei”.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.