Euro s-a scumpit, pe fondul conflictului din Ucraina

Moneda europeană euro a trecut la vânzare luni, 7 martie, la aproape toate băncile din România, de pragul de 5 lei pentru un euro. În același timp, cursul oficial anunțat de BNR, în baza schimburilor interbancare, a fost luni, 7 martie, de 4,9490 lei pentru 1 euro. Creșterea cursului la bănci și la casele de schimb valutar este alimentată de efectele conflictului din Ucraina, dar finanțiștii apreciază că lucrurile se vor calma după ce piața va fi alimentată cu euro cash.

Cel mai mic curs se inregistra la ora 14,30 la Banca Comerciala Intesa Sanpaolo Romania S.A., 4,9898 lei pentru 1 euro, iar cele mai mari erau la Banca Transilvania S.A. – 5,1000 lei pentru 1 euro și Libra Internet Bank S.A. – 5,1200 lei pentru 1 euro,

Cursul valutar la principalele bănci din România:

http://https://www.cursbnr.ro/curs-valutar-banci

În cursul zilei de luni, la casele de schimb valutar, cotaţiile curente s-au situat între 5,00 și 5,10 lei/euro la cumpărare și 5,17 – 5,35 lei/euro la vânzare, fiind chiar unele tentative de a depăși aceste limite. În aceste condiții, finanțiștii sfătuiesc populația să nu se lase dusă de valul emoțional, leul fiind stabil, în raport cu moneda euro.
De exemplu, pe parcursul zilei de vineri, la cursul BNR, fluctuația a fost aproape insesizabilă, respectiv, de la 4,9489 lei la 4,9491 lei în raport cu 1 euro, ceea ce corespunde unei creșteri de… 0,0002 lei.

Adrian Vasilescu, consilier BNR, a declart: ”Noi suntem obişnuiţi cu astfel de situaţii care apar imediat, în primele zile, din momentul în care apare o criză. Aşa a fost şi în 2008, aşa a fost şi în 2020, când cererea de valută a fost mai mare decât de obicei. Pe piaţa valutară interbancară, acolo unde au loc schimburile valutare electronice, lucrurile se desfăşoară normal, nu există nicio presiune, iar cursul leu/euro este stabil.
Este normal ca oamenii să întrebe în astfel de situaţii ce se întâmplă cu banii lor, dacă sunt în siguranţă. Unii dintre ei îşi schimbă leii în euro, ceea ce nu este o problemă. Este adevărat că au intervenit situaţii pe piaţa caselor de schimb valutar, acolo unde cererea de euro a crescut, la fel şi cursul. Aceeaşi situaţie se regăseşte în toate ţările care au graniţă cu Ucraina, în Ungaria, Polonia.
Casele de schimb valutar, care sunt în afara băncilor, se aprovizionează cu euro de la populaţie, care e principalul cumpărător, dar şi vânzător de valută. Acum, populaţia a vândut mai puţină valută, mai ales că a intervenit conflictul din Ucraina. În aceste condiţii, casele de schimb trebuie să facă rost de euro, iar principala sursă de aprovizionare sunt băncile, care au euro cash suficient.

Noi monitorizăm cu atenţie situaţia, iar lucrurile se vor calma pe măsură ce aprovizionarea cu euro cash de la băncile corespondente ale băncilor din România va creşte”.

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.