Universitatea Babeș-Bolyai din Cluj-Napoca, urmată de Universitatea din București și Universitatea Politehnică din București, sunt cele mai bune instituții de invățământ superior din România, conform raportului anual privind metarankingul național pe anul 2021, dat oficial publicității de Ministerul Educației. Universitatea ”Ștefan cel Mare” din Suceava, se situează pe locul 20 în clasamentul universităților din România, realizat de Ministerul Educației.
Punctajul și clasamentul obținut de fiecare universitate poate fi consultat pe site-ul edupedu.ro
Printre primele zece universități din top se numără și două universități de medicină și farmacie – cea din Cluj, iar la patru locuri distanță cea din București, Universitatea „Al.I. Cuza” din Iași situându-se pe poziția a V -a.
Topul universităților din metarankingul național – 2021:
2. Universitatea din București
3. Universitatea Politehnica din București
4. UMF Iuliu Hațieganu din Cluj-Napoca
5. Universitatea Al.I. Cuza din Iași
6. Universitatea “Transilvania” din Brașov
7. Universitatea de Vest din Timișoara
8. UMF Carol Davila din București
9. Universitatea Tehnică din Cluj-Napoca
10. Universitatea Tehnică Gheorghe Asachi din Iași
11. Universitatea de Medicină și Farmacie Grigore T. Popa din Iași
12. Academia de Studii Economice din București
13. Universitatea Politehnica Timișoara
14. UMFST George Emil Palade din Tg. Mureș
15. USAMV Cluj Napoca
16. Universitatea Lucian Blaga din Sibiu
17. Universitatea Dunărea de Jos din Galați
18. UMF Victor Babeș din Timișoara
19. Universitatea din Oradea
20. Universitatea Ștefan cel Mare din Suceava
21. Universitatea din Craiova
22. Universitatea Ovidius din Constanța
23. Universitatea Aurel Vlaicu din Arad
24. UMF din Craiova
25. Universitatea Tehnică de Construcții din București
26. Universitatea din Pitești
27. Universitatea Valahia din Târgoviște
28. USAMV din București
29. Universitatea Titu Maiorescu din București
30. Universitatea de Petrol și Gaze din Ploiești
31. Universitatea din Petroșani
”Creșterea sistematică anuală, în clasamentele internaționale, a numărului universităților românești incluse în metaranking, evidențiază importanța acestor clasificări pentru conștientizarea necesității creșterii competitivității la nivel internațional, reflectată în performanța în clasamentele internaționale. Metaranking-ul reprezintă, astfel, un instrument de analiză și un criteriu obiectiv de evaluare în cadrul metodologiilor de finanțare a cercetării în sistem universitar, care permite asigurarea alocării de resurse financiare de la bugetul de stat, pe baza unor indicatori de performanță”, apreciază autorii clasamentului.
Obiectivele specifice ale Metarankingului Național au vizat identificarea instituțiilor de învățământ superior reprezentative din România, performante la nivel științific și cu vizibilitate internațională în clasamentele globale ale universităților europene și occidentale; diferențierea instituțiilor de învățământ superior din România pe baza punctajului obținut în urma aplicării metodologiei internaționale standard privitoare la realizarea exercițiului național de metaranking; să ofere managementului academic național un instrument de analiză corect și în același timp, echitabil, privitor la impactul universităților românești în aria academică internațională, care să furnizeze date utile pentru proiecția strategiei de cercetare și educaționale, inclusiv a componentei care vizează finanțarea cercetării în universități.