Clasificarea alimentelor pe culori se va aplica și în România

Un proiect de lege prevede ca etichetele produselor alimentare de la rafturi să fie clasificate pe culori astfel încât să aducă informații suplimentare consumatorului despre cât de sănătoase sunt produsele. Scopul etichetelor colorate este să-i ajute pe oameni să mănânce mai sănătos, dar și să îi determine pe producători să fie mai atenți la calitatea produselor și a ingredientelor. Etichetele vor evidenţia valoarea nutritivă a produsului pentru 100 g sau 100 ml, putând exista scoruri diferite chiar în cadrul aceleiași categorii de produse, urmare a rețetelor diferite.

Pe etichetele produselor alimentare se vor găsi șase nuanțe de culori : de la verde la roșu, în funcție de cât de sănătoase sunt. Conținutul de zaharuri, grăsimi, sare, fibre alimentare și proteine va determina culoarea de pe ambalaj, potrivit unui proiect de lege aflat în dezbatere.

Cele mai dietetice alimente sunt marcate cu A, pe fond verde închis, iar cele cu mai multe grăsimi saturate, zaharuri și sare, sunt marcate cu E pe fond roșu, iar interpretarea este următoarea:
– produsele marcate cu culoarea verde (A, B) sunt produse importante în alimentație, care ar trebui consumate mai des. Au cea mai bună valoarea nutruțională.
– produsele marcate cu galben (C) ar trebui consumate cu moderație,
– produsele marcate cu portocaliu și roșu (D, E) trebuie consumate în cantitate mai mică, deoarece conțin o cantitate mai mare de grăsimi, zahăr și sare.

Sistemul de etichetare bazat pe culori intitulat Nutri-Score este folosit în Franța încă din 2017 și se aplică deja voluntar în mai multe țări europene printre care Spania, Belgia, Elveția, Germania, Olanda sau Polonia. În România, sistemul de abia începe să fie extins la scară largă, iar primii care au anunțat folosirea lui sunt retailerii Auchan și Mega Image și producătorul de lactate Danone.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.