Tarifele de referinţă la poliţele RCA publicate de ASF şi calculate de KPMG vin cu creşteri consistente, cele mai notabile fiind la categoria de vârstă sub 30 de ani, unde se înregistrează un avans al tarifului de referinţă între 13% şi 23% în august 2022, față de februarie 2022. Deşi această categorie este văzută ca având un grad ridicat al riscului, comparativ cu tarifele de referinţă publicate de ASF în august 2021, creşterile tarifelor RCA sunt semnificative ajungând la avansuri între 27% şi 43% conform Raportului cu privire la determinarea tarifelor de referinţă pentru
asigurarea obligatorie de răspundere civilă auto pentru prejudicii produse terţilor prin accidente de vehicule şi de tramvaie.
Raport cu privire la determinarea tarifelor de referinţă:
Dă clic pentru a accesa 611b5a8321d95072855581.pdf
În ceea ce priveşte restul categoriilor de vârstă, tariful de referinţă este mai mic comparativ cu categoria de vârstă de sub 30 de ani, iar creşterile înregistrate în august 2022 faţă de ultima raportare din februarie 2022 sunt între 1,5% şi 23%.
Şoferii trebuie să ştie că tarifele de referinţă RCA sunt orientative, iar asigurătorii pot oferi preţuri care să fie sub tariful de referinţă sau peste, în funcţie de istoricul şoferului şi a altor criterii de risc pe care companiile le analizează în momentul în care se face ofertarea. Sistemul de bonus-malus fie recompensează şoferii care nu au avut accidente rutiere prin reducerea unui procent din preţul oferit pentru poliţele RCA, fie adaugă un procent la preţ, influenţând preţul final al ofertei pe care şoferii o primesc de la asigurători.