Testul HPV şi Babeş-Papanicolau se poate efectua, gratuit, la Suceava

Sucevencele cu vârste cuprinse între 25 şi 64 de ani pot efectua, gratuit, testul HPV şi Babeş-Papanicolau la Unitatea mobilă de screening de cancer de col uterin a Institutului Regional de Oncologie Iaşi, care va fi amplasată alternativ în două locaţii din municipiul Suceava, timp de 4 zile.

Directorul executiv al Direcţiei de Sănătate Publică (DSP) Suceava, farm. Olivia Ioana Vlad, a declarat, joi, într-un comunicat de presă, că testările gratuite HPV şi Babeş-Papanicolau la Suceava vor fi efectuate prin proiectul ONCOPREV, derulat de Institutul Regional de Oncologie Iaşi, în colaborare cu autorităţile sanitare sucevene.

Ea a spus că femeile cu vârste cuprinse între 25 şi 64 de ani se pot prezenta cu buletinul de identitate şi o copie a acestuia la Unitatea mobilă de screening de cancer de col uterin, care va fi prezentă în municipiul Suceava, în zona Kaufland, în intervalul orar 10:00-14:00, în zilele de 2 şi 4 noiembrie a.c., respectiv 12:00-17:00, în data de 3 noiembrie a.c. Iar în data de 14 noiembrie 2022, în zona USV, între orele 10:00-14:00.

Directorul DSP Suceava a precizat că beneficiarele testării gratuite HPV şi Babeş-Papanicolau sunt femeile cu vârste cuprinse între 24 şi 65 de ani, indiferent de statutul lor de asigurat, care nu au un diagnostic confirmat de cancer de col uterin, sunt asimptomatice, nu au antecedente sugestive pentru patologia de cancer de col uterin şi nu au participat în acest program de screening în ultimii 5 ani.

Olivia Ioana Vlad a mai spus că femeile care prezintă absenţa congenitală a colului uterin, care prezintă histerectomie totală pentru afecţiuni benigne, care au diagnostic stabilit de cancer de col uterin sau au diagnostic stabilit pentru alte forme de cancer genital nu sunt eligibile să participe la acest program de screening al cancerului de col uterin.

Detalii suplimentare, la telefon 0745.296.296.

Detalii suplimentare referitoare la proiectul ON-COPREV pot fi accesate la https://www.iroiasi.ro/proiecte-eu.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.