BNR anunță că inflația va ajunge 16% la finalul anului

Guvernatorul Băncii Naționale a României (BNR) Mugur Isărescu a declarat luni că analiza Băncii Centrale arată că rata inflației va fi la finalul acestui an cu aproape un punct procentual mai mare decât în prezent, adică va fi „în jur de 16%”. Acum este de 15,32%.

BNR a majorat prognoza inflaţiei pentru finalul acestui an la 16,3%, arată datele oferite de guvernatorul Mugur Isărescu la prezentarea Raportului trimestrial asupra inflaţiei. Mugur Isărescu a precizat că la realizarea acestei prognoze nu s-a ținut cont de ultima decizie a Guvernului: cea care prevede că producătorii vor fi obligați să vândă energia electrică cu 450 de lei pe MWh, ci doar de măsurile de plafonare a prețurilor la energie în vigoare la momentul aprobării raportului privind inflația.

Proiecții BNR

„Rata anuală a inflației s-a menținut pe o traiectorie ascendentă și în acest trimestru, dar în mod vizibil și-a încetinit viteza de creștere. În ultimele luni, inflația s-a plimbat între 14 și 16%” a precizat Mugur Isărescu.

El a menționat că România este pe locul 10 în Europa în ceea ce privește inflația și a susținut că situația este mai bună decât acum trei ani.

 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.