Bacșișul va fi impozitat cu 10%, din 2023

Proiectul depus de fostul ministru al Finanțelor, Eugen Teodorovici, a fost votat, marți, 13 decembrie în Camera Deputaților, for decizional în acest sens.  Este vorba despre o impozitare de 10% a bacșișului, începând din 2023. În această impozitare intră atât bacșișul lăsat fizic, cu bani cash, cât și cel lăsat prin plata cu cardul.

Aşadar, după ce legea va fi promulgată de președintele Klaus Iohannis, clientul va alege valoarea bacșișului pe care vrea să-l plătească și indică pe nota de plată fie suma procentuală, fie suma absolută. Suma urmează a fi trecută distinct pe bonul fiscal eliberat de operatorul economic prestator al serviciului. Acesta din urma asigură distribuirea integrală a bacșișurilor adunate către angajați, iar la data plății reține impozitul de 10% si îl virează la bugetul de stat.

Potrivit proiectului de lege, sumele provenite din încasarea bacșișului se înregistrează în contabilitatea operatorilor economici pe seama conturilor de datorii folosind un analitic distinct și se distribuie integral salariaților, după reținerea impozitului pe venit, pe baza unei evidențe nominale a acestora.

Excepție de la impozitarea bacșișului fac operatorii economici care livrează produse la domiciliu.

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.