Cutremurul cu magnitudinea de 5,7 produs marți, 14 februarie, în judeţul Gorj a avut până miercuri dimineață un număr de 94 de replici, de intensitate mai mică, iar acestea vor continua să se producă în zilele următoare, au declarat, miercuri, specialiştii INFP.
Institutul Naţional de Cercetare-Dezvoltare pentru Fizica Pământului – INCDFP, transmite:
”Ieri, la ora 15:16 minute, s-a produs un alt cutremur cu magnitudine 5,7 urmat de peste 94 de replici până în prezent. Intensitatea epicentrală la al doilea cutremur a fost de 6 grade spre 7 grade, au fost localităţi în zona epicentrală unde intensitatea a depăşit 7 grade. Cutremurul s-a simţit pe o arie foarte mare, până în Serbia, Ungaria, la Cluj, în zona de nord a României”, a declarat, miercuri, într-o conferinţă de presă, directorul general al INFP, Constantin Ionescu.
Locul unde s-a produs cutremurul este o zonă seismică cunoscută, are o activitate în general slabă şi moderată de-a lungul timpului.”Ceea ce s-a întâmplat ieri şi alaltăieri este o intensificare deosebit de mare a acestei activităţi în zonă. Este, practic, cea mai mare activitate seismică înregistrată în decurs de 200 de ani de când aveam noi înregistrări. Din acest punct de vedere a reprezentat o surpriză, să zicem, în sensul că calculele noastre indicau pentru această zonă o intensitate maximă de 5,5”, a precizează INFP.
Informații despre măsurile și modul de comportare înainte, în timpul și după producerea unui seism, aici: https://fiipregatit.ro/ghid/cutremur/
Reguli de comportare în caz de cutremur: https://youtu.be/rlEuJdtQrgI
În cazul seismelor, Sistemul RO-ALERT nu va difuza notificări, anterior declanșării acestora.
Ulterior producerii cutremurului, în cazul în care acesta generează consecințe grave, vor putea fi difuzate mesaje de avertizare a populației, cu măsuri de protecție adecvate (de exemplu: puncte de distribuție a ajutoarelor de urgență).