Pasionaţii de autovehicule electrice se întâlnesc la Vatra Dornei pentru a promova transportul ecologic

În perioada 17-19 februarie, echipa proiectului Electromobilitate în colaborare cu Primăria Vatra Dornei organizează mai multe evenimente dedicate automobilelor electrice. Alături de activităţile de prezentare a maşinilor electrice va avea loc şi o paradă 100% tăcută şi curată (fără zgomot, fără  gaze) cu maşini electrice după cum au anunţat organizatorii.

„La cinci ani de la primul articol publicat în cadrul proiectului Electromobilitate, ne întâlnim la Vatra Dornei cu publicul interesat să afle cum decurge viața de cu zi alături de un model electric potrivit nevoilor personale și familiei. Venim tăcut și fără fum, să ne cunoaștem!”, au anunțat reprezentanții proiectului Electromobilitate.

O serie de modele cum ar fi Tesla Model 3 şi Model S, VW ID.3, Megane E-Tech, Hyundai Kona, Fiat 500e, VW ID.4, Skoda Citigo, Peugeot e-208, Renault ZOE, Hyundai IONIQ 5, BMW X5PHEV, Kia e-Niro, Mitsubishi Outlander, Dacia Spring, vor fi expuse sâmbătă, 18 februarie, între orele 10,00 – 12,00 în parcarea de la Partia Veverița, pentru a putea fi admirate de turişti şi localnici. Cu această ocazie proprietarii maşinilor vor oferi detalii tehnice sau alte informaţii celor interesaţi de electromobilitate. Începând cu orele 14,00 , maşinile electrice vor pleca într-o paradă până pe Dealul Runc (Pensiunea Vânătorul) – cu oprire în zona Cazinoului din Parcul Central.

„Atraşi de frumuseţea oraşului-staţiune şi a întregii zone, am decis ca primul eveniment al anului organizat de comunitatea Electromobilitate, un grup de proprietari de automobile electrice din toată ţara, care promovează turismul tăcut şi curat cu automobile electrice să fie la Vatra Dornei. Ne vom întâlni în paradisul natural de la Vatra Dornei cu scopul deja cunoscut, de a promova în zone turistice mobilitatea electrică, fără zgomot şi fără fum. Aşteptam toate persoanele interesate să discute în direct cu proprietarii de automobile electrice, care în ultimii cinci ani au adunat mai bine de 1.8 milioane km monitorizaţi în cadrul proiectului Electromobilitate. Vor fi participanţi din Bucureşti, Braşov, Câmpina, Cluj, Deva, Fălticeni, Gura Humorului, Sibiu, Suceava şi Timişoara”, a precizat ing. Dan Boboescu, iniţiator proiect Electromobilitate.

Turismul electric în zona Dornelor

Aşa cum am aflat de la fălticeneanul Mihai Tudosă, primul român care a ajuns cu o Dacie Spring la Berlin, în luna septembrie a anului trecut, în cadrul întâlnirii de la Vatra Dornei, cei interesaţi de achiziţia unui astfel de autoturism vor putea afla direct de la posesorii de vehicule electrice care sunt avantajele şi dezavantajele acestor maşini, costurile de întreţinere, poluare, viteză de încărcare, autonomia maşinilor electrice, modalităţi de încărcare şi locaţiile staţiilor de încărcare, în condiţiile în care România se mişcă destul de greoi faţă de alte ţări europene, atunci când vine vorba de montarea unor staţii de încărcare. Împreună cu posesorii de mașini electrice se vor purta discuții și despre consum pe timp de iarnă și pe timp de vară, fiind cunoscut faptul că temperaturile scăzute influențează serios autonomia, la fel și folosirea aerului condiționat pe timp de vară, probleme tehnice apărute și modalități de remediere și cum se derulează viața de zi a celor care folosesc zilnic mașina electrică ca mașină de serviciu, ca mașină pentru a rezolva problemele de familie sau pentru a se deplasa la locul de muncă, dar va fi auzită și vocea celor care au plecat cu mașina electrică în concediu în țară și chiar în străinătate.

„Iarna nu trebuie e văzută ca o adevărată sperietoare pentru mașinile electrice. În săptămâna 23 – 29 ianuarie 2023, distanța parcursă prin orașul fără stații publice de încărcare, Fălticeni, cu Dacia Spring, a fost de 48 km și un consum mediu de 23.5 kWh/100 km. Consumul mărit se datorează circulației 100% urbane, preîncălzire, copii transportați la școală.

Total, în luna ianuarie 2023, cu Dacia Spring am parcurs distanța de 721 km, consumul total fiind de 109 kWh (37.29 kWh la stații Electromagnetica Suceava, 11.05 kWh la EnelX Iulius Mall Suceava, 51.5 kWh de la sistemul fotovoltaic instalat la domiciliu și 9.2 kWh din rețeaua casnică). Consumul mediu ponderat afișat pe bord a fost de 15.22 kWh/100 km, în timp de consumul real (Energie încărcată / distanța parcursă) a fost de 15.12 kWh/100 km. Costul total pentru cei 721 de kilometri a fost de 28.07 lei (cost mediu 721 km / 28.07 lei = 3.9 lei / 100 km), cu mulțumiri Primăriei Suceava care încă mai permite încărcarea gratuită la stațiile Electromagnetica”, ne-a spus Mihai Tudosă, unul din contributorii la proiectul Electromobilitate.

Un alt aspect urmărit de membrii proiectului Electromobilitate este posibilitatea turismului electric în zona Dornelor.

Proiect de promovare a maşinilor electrice ca alternativă de transport

Electromobilitate este un proiect de promovare a maşinilor electrice ca alternativă de transport prin diferite acţiuni, dar şi prin articole despre modul de funcţionare şi fiabilitatea acestora. Iniţiativa a fost demarată în ianuarie 2018, când în România erau înregistrate doar 250 de autoturisme electrice, din dorinţa de a informa şi educa publicul cu privire la convieţuirea cu o maşină electrică în România, din perspectiva proprietarilor. În cei 5 ani de funcţionare, proprietarii de automobile electrice, incluşi în proiectul Electromobilitate, au adunat peste 1.8 milioane km monitorizaţi în cadrul grupului şi aproape 80 de autori au semnat, până în prezent, peste 2.100 de articole.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.