La Fălticeni, Marş pentru Conştientizarea Autismului

În zona centrală a municipiului Fălticeni s-a desfăşurat luni, 3 aprilie, Marşul de Conştientizare a Autismului, acțiune care arte menirea de a conștientiza comunitatea cu privire la cauzele și nevoile persoanelor diagnosticate cu autism și totodată asupra faptului că acestea pot fi integrate în societate, însă acest lucru se poate realiza numai prin empatia și acceptarea lor de către oamenii din jur.

Marşul a pornit de la Grădiniţa Specială Fălticeni, spre Piaţa „Nada Florilor”, participanţii oprindu-se la Catedrala „Învierea Domnului” şi în faţa  Primăriei Fălticeni.

Pe platoul din faţa sediului administraţiei locale, copiii de la Grădiniţa Specială Fălticeni împreună cu părinţi, susţinători, elevi, preşcolari şi cadre didactice voluntare de la cele patru şcoli gimnaziale, trei licee şi o parte din grădiniţele din municipiu,  au desenat cu cretă colorată, s-au jucat. Pentru a atrage atenţia asupra nevoilor persoanelor cu autism voluntarii şi copiii care au această tulburare au împărțit baloane. Împreună cu administratorul public Alexandru Rădulescu câţiva copiii au înălţat spre înaltul cerului baloane albastre cu heliu.

„Am organizat astăzi această acțiune împreună cu reprezentanţi ai şcolilor partenere. Doresc să le mulţumesc tuturor celor care au fost astăzi alături de noi pentru a marca Ziua internaţională de conştientizare a autismului.

Organizăm aceste activităţi din spirit de solidaritate faţă de copii diagnosticaţi cu tulburări din spectrul autist şi faţă de părinţii acestora. Mulţumim şcolilor partenere, mulţumim Primăriei Municipiului Fălticeni, domnului Primar Cătălin Coman, mulţumim Consiliului Judeţean Suceava, Inspectoratului Şcolar Judeţean Suceava, pentru că ne sprijină şi sunt mereu alături de noi şi copii noştri”, ne-a spus profesor psihopedagog Gabriela Lupașcu, director Grădinița Specială Fălticeni.

Discuțiile cu reprezentantul administrației locale s-au axat pe posibilitatea de a abilita copii și tinerii cu autism și de a asigura participarea acestora la viața activă a comunității, la serviciile sociale și de educație.

Proiectul de Acțiune Comunitară ,,Visăm împreună la o lume mai bună

Acţiunile desfăşurate în municipiul Fălticeni pe 3 aprilie au menirea de a conştientiza comunitatea cu privire la cauzele şi nevoile persoanelor cu autism. În cazul în care nu se descoperă această afecţiune la timp şansele sunt mici de recuperare. Autismul este o boală care necesită un program specializat. Recuperarea unei persoane cu autism presupune terapii specifice, care nu se pot face fără specialişti bine pregătiţi. La Grădiniţă Specială Fălticeni, copiii cu autism au programe speciale, de cele mai multe ori reuşindu-se integrarea,  după un program de preşcolaritate adaptat nevoilor fiecărui copil în parte, în comunitate.

„Acest marş solidar pentru persoanele cu autism este iniţiat şi organizat în cadrul proiectului <Visăm împreună la o lume mai bună>, proiect în care avem ca parteneri Colegiul „Vasile Lovinescu”, Colegiul Naţional „Nicu Gane” şi Şcoala Gimnazială „Mihail Sadoveanu” Fălticeni ca şi coordonatori direcţi şi iniţiatori. Beneficiari suntem noi, Grădiniţa Specială Fălticeni. Alături de noi sunt ca parteneri, sponsori şi afiliaţi acțiunii sunt toate instituţiile de învăţământ din municipiul nostru, școlile gimnaziale „Alexandru Ioan Cuza”, „Ion Irimescu”, „Vasile Ciurea”, grădiniţele şi Colegiul Tehnic „Mihai Băcescu”, cărora le mulţumim pentru că ne sprijină, ne acceptă şi ne încurajează în toate activitățile noastre. Prezenţa alături de noi este un  plus pentru noi şi pentru copii cu dizabilităţi din grădiniţa noastră”, ne-a spus Mariana Amariei, coordonator a Strategiei Naţionale de Acţiune Comunitară bazată pe voluntariat

2 aprilie, Ziua Internaţională de Conştientizare a Autismului

Partenerii activităţii de la cele trei colegii din municipiul Fălticeni şi de la şcolile gimnaziale au organizat o gamă variată de activităţi pentru copiii cu deficiențe, jocuri libere, jocuri de mişcare, jocuri de distracţie, jocuri muzicale, jocuri de socializare şi de cunoaştere.

„Mă bucur că sunt aici, alături de colegii mei.  Elevii cu  deficiențe sunt ca fluturii care zboară în văzduh, însă fiecare zboară atât cât trebuie sau cât poate. Unii zboară mai sus, alții zboară mai jos. Nu trebuie să îi comparăm, fiecare este diferit, fiecare este frumos, fiecare este acolo unde trebuie”, a precizat profesor psihopedagog Ciprian Ionuţ Manolache, inspector școlar pentru învățământul special.

După popasul din faţa Primăriei, copiii cu deficienţe împreună cu voluntarii, cadrele didactice şi supraveghetorii au mers pe Stadionul „Constantin Jamaischi” unde au participat la jocuri de mişcare.

În a doua zi a lunii aprilie, în fiecare an, marcăm Ziua Internaţională de Conştientizare a Autismului, fiind stabilită de Adunarea Generală a ONU, prin Rezoluţia 62/139, adoptată la 18 decembrie 2007.

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.