Premiera „Livada” va deschide Festivalul Internațional „Zilele Teatrului Matei Vișniec”

Cea mai recentă premieră a teatrului sucevean, „Livada”, montată de regizorul Slava Sambriș, director artistic al Teatrului Republican „Luceafărul”, Chișinău va avea premiera joi, 18 mai, la ora 19:00, în prima zi a Festivalului Internațional Zilele Teatrului Matei Vișniec 2023.

Spectacolul „Livada” pornește de la textul „Livada de vișini”, semnat de remarcabilul dramaturg A. P. Cehov, iar regizorul spectacolului, Slava Sambriș, spune că spectacolul prezintă decăderea morală și sfârșitul unei epoci.

„Livada este un spectacol despre decăderea morală și sfârșitul unei epoci, despre viață și moarte, despre învinși și învingători, despre nostalgia după trecut, prezentul dezrădăcinat și viitorul incert. Fiecare dintre noi are livada sa de vișini, iar cineva va încerca să o distrugă. Ranevskaia Liubov Andreevna revine în Rusia la moșia ei, după o lungă ședere la Paris. Pretextul întoarcerii acesteia este faptul că moșia urmează să fie scoasă la licitație, din cauza datoriilor acumulate. Cu această ocazie, femeia îi va vedea pe apropiații săi. Familia Ranevskăi face parte din aristocrația rusă, o clasă aflată în declin odată cu abolirea sclaviei din 1861. <M-am născut aici, mama mea a locuit aici, tatăl meu, bunicul meu… Iubesc această casă, nu-mi pot imagina viața fără livada de vișini, iar dacă trebuie vândută, atunci vindeți-mă și pe mine odată cu ea…>, spune Liubov Ranevskaia. În contextul conflagrațiilor și dezastrelor care astăzi amenință viitorul umanității, spectacolul este unul actual, descriind aspecte ce țin de goana după putere și avere, redând declinul unei clase sociale, prezentându-ne oameni depersonalizați și înstrăinați de sine, adunând laolaltă anxietățile și deziluziile omenirii”, a explicat regizorul.

De-a lungul carierei sale artistice, Slava Sambriş a montat piese de teatru pe diferite scene ale teatrelor din România, cât și în Republica Moldova. Spectacolul său pentru disertație este „Revizorul” de N. V. Gogol pentru care a lucrat cu profesorii coordonatori Ștefan Caragiu și Alexandru Ducu Darie, acesta din urmă fiind regizorul român care şi-a pus amprenta asupra carierei sale artistice, potrivit lui Slava Sambriş.

Dintre spectacolele realizate de Slava Sambriș menționăm: „Căsătoria” de N. V. Gogol la Teatrul Municipal „Bacovia„, Bacău, „Ubu Rege” de Alfred Jarry și „Istoria comunismului povestită pentru bolnavii mental” de Matei Vișniec la Teatrul Național „Eugène Ionesco” Chișinău. În 2021 a montat piesa „Tata”, de Dumitru Matcovschi, un spectacol foarte apreciat la Chişinău, pentru care a obținut Premiul pentru “Cea mai bună regie” în cadrul Galei UNITEM, din Republica Moldova, și care se joacă și astăzi cu sala plină. Spectacolul „Tata” va putea fi văzut în cadrul Zilelor Teatrului Matei Vișniec 2023 în data de 20 mai, la ora 18:00, la Casa de Cultură a Sindicatelor.

Creațiile regizorului Slava Sambriș sunt recunoscute prin numeroase premii și distincții, dintre care menționăm: Premiul Președintelui UNITEM pentru regia spectacolului „Veghe” de Morris Panych, montat la Teatrul Național „Eugène Ionesco”, Chișinău, câștigător al Festivalului Tinerilor Regizori, Networking Talents de la Teatrul Național „Marin Sorescu”, Craiova, cu spectacolul „Revizorul” de N. V. Gogol și Titlul onorific Maestru în Artă din 2022.

Spectacolul „Livada”

Regia: Slava Sambriș

Scenografia: Răzvan Bordoș

Costume: Diana Nistor

Univers sonor: Dumitru Seretinean

Lighting design: Costi Baciu

Video design: Mihai Nistor

Distribuția:

Ranevskaya – Cristina Florea

Lopahin – Alexandru Marin

Gaev – Răzvan Bănuț

Varia – Clara Popadiuc

Trofimov – Iulian Burciu

Ania – Diana Lazăr

Semionov Pișcik – Horia Butnaru

Epihodov – Cosmin Panaite

Duniașa – Delu Lucaci

Charlotta – Maria Teișanu

Iașa – Bogdan Amurăriței

Figurație – Mihai Ciobanu

Firs – Emil Coșeru – actor la Teatrul Național „Vasile Alecsandri” Iași.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.