Ultimele zile pentru înscrieri la Concursul interjudeţean de folclor „Şezătoarea copiilor”

Clubul Copiilor din Fălticeni, în parteneriat cu Primăria şi Consiliul Local Fălticeni şi Inspectoratul Şcolar Judeţean Suceava, organizează, pe 20 iulie 2023, în cadrul programului Zilele Municipiului Fălticeni, Concursului interjudeţean de folclor „Şezătoarea copiilor”. Manifestarea va începe la ora 9:30, cu parada portului popular, urmată de concursul găzduit de Centrul Cultural „Grigore Vasiliu Birlic” de la ora 10:00. Spectacolul de gală al formaţiilor câştigătoare, va avea loc de la ora 16,00, pe scena pe care se va desfăşura şi spectacolul folcloric de Sâfntul Ilie.

Înscrierea concurenţilor se face până pe 30 iunie 2023, la adresa: Clubul Copiilor Fălticeni, Str. Aleea Căminului, nr. 2, tel./ fax: 0230/ 542472, e-mail: c_c_falticeni@isj.sv.edu.ro , sau rusulenuta@gmail.com. Fiecare grup se va înscrie în concurs pe baza unei de fişe de participare completată şi transmisă până la data de 30 iunie 2023.

Un concurs de echipă, destinat ansamblurilor și formaţiilor folclorice

Aşa cum am aflat de la prof. interpret de muzică populară Lenuţa Rusu, coordonatorul Cercului de muzică populară din cadrul Clubului Copiilor Fălticeni, care duce mai departe munca de peste un deceniu a învăţătorului Gheorghe Popa, cadru didactic a iniţiat „Şezătoarea copiilor”.

Concursul este de echipă, destinat formaţiilor de obiceiuri populare (cu excepţia celor de iarnă), ansamblurilor folclorice, fanfarelor de copii, tarafurilor, grupurilor instrumentale, grupurilor vocale, grupurilor vocal-instrumentale, formaţiilor de jocuri populare şi jocurilor din folclorul copiilor.

Fiecare grup va prezenta un program artistic compact, cu o anumită tematică, de 10 minute pentru obiceiuri folclorice şi jocurile de copii, 5-6 minute pentru jocurile populare, 5-6 minute pentru grupurile vocale (două cântece), 15 – 20 minute pentru ansambluri folclorice, 5-6 minute pentru grupurile instrumentale. La grupul vocal nu se admite acompanierea cu CD, ci doar cu instrumente tradiţionale (fluier, cobză, vioară, tobă etc.) sau fără acompaniament. Grupurile vocale fără acompaniament orchestral nu vor fi depunctate din acest motiv, punându-se accent pe valoarea interpretării şi autenticitate repertoriului.

Un juriu de specialitate va acorda trofeul „Şezătoarea copiilor”

Concursul, structurat pe secţiunile: Tradiţii şi obiceiuri locale; Jocuri populare specifice zonei de provenienţă a formaţiei; Ansambluri folclorice (tarafuri populare, bante ţărăneşti, fanfare populare, grupuri instrumentale etc.); Grupuri vocale, va fi organizat în două etape. Prima etapă este cea judeţeană (pentru şcolile din judeţul Suceava) iar cea de-a doua este etapa interjudeţeană, (pentru formaţiile din judeţul Suceava promovate la fazele anterioare şi pentru  formaţiile din celelalte judeţe ale ţării), care se va desfăşura pe 20 iulie 2023. Un juriu de specialitate va aprecia evoluţia formaţiilor şi va acorda diplome, medalii şi trofee. Marele Premiu este trofeul „Şezătoarea copiilor”, dar vor fi acordate, pentru fiecare secţiune şi categorie de vârstă, premiile I, II, III, şi menţiuni. Se vor acorda şi Premii speciale (pentru cel mai autentic costum, pentru valoarea repertoriului, etc.).

„În concurs se vor prezenta cu repertoriu specific local, formaţii artistice (inclusiv ale minorităţilor) de la şcoli generale, licee şi cluburi ale copiilor, împărţite pe categorii de vârstă, după cum urmează: elevi clasele I-IV, elevi clasele V-VIII şi elevi clasele IX-XII. Criterii de evaluare sunt  autenticitatea repertoriului şi a costumului, prezenţa scenică, interpretarea”,  a precizat prof. Lenuţa Rusu.

Nu se percepe taxă de concurs, ce-a mai mare parte a cheltuielilor organizatorice fiind suportate din bugetul local al municipiului Fălticeni.

Istoric

Timp de 10 ani, până în anul 2015, Festivalul „Şezătoarea Copiilor” a fost organizat de Asociaţia Culturală „Dumbrava Minunată” şi Primăria Fălticeni, în parteneriat cu Clubul Copiilor Fălticeni, Centrul Cultural Bucovina şi Inspectoratul Şcolar al Judeţului Suceava. Manifestarea a fost iniţiată de învăţătorul Gheorghe Popa, Cetăţean de Onoare al municipiului Fălticeni, care şi-a dedicat peste 40 de ani din viaţă carierei didactice, dar mai ales promovării folclorului moldovenesc, din postura de dansator şi instructor coregraf al mai multor formaţii de dansuri populare din Fălticeni. Gheorghe Popa a ajuns în Fălticeni în anul 1976, ca învăţător la Şcoala Nr. 1 „Alexandru Ioan Cuza”, în paralel instruind zeci de generaţii de copii în cadrul cercurilor de dans popular ale Clubului Pionierilor şi ulterior Clubul Copiilor. Director al Clubului Copiilor până la pensionare, de activitatea lui Gheorghe Popa se leagă apariţia, timp de 10 ani, a revistei „Dumbrava Minunată”, cu apariție lunară. Învăţătorul Poapa a înfiinţat Asociaţia Culturală nonguvernamentală „Dumbrava Minunată”, cu scopul de a sprijini Festivalul „Şezătoarea Copiilor” şi apariţia revistei „Dumbrava Minunată”.

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.