Campanie Informare tineri 17+ și mame minore

Campania națională de informare și conștientizare a tinerilor  din sistemul de protecție demarată de către Ministerul familiei, Tineretului și Egalității de Sanse, prin Autoritatea Națională pentru Protecția Drepturilor Copilului și Adopție cu privire la drepturile și opțiunile pe care le au odată cu împlinirea vârstei de 18 ani, s-a desfășurat în județul Suceava în data de 21.09.2023, în Aula pusă la dispoziție de către conducerea Centrului de Educație Incluzivă ”Sfântul Andrei” din Gura Humorului, oferind prilejul unui dialog interactiv între tinerii din sistemul de protecție, reprezentanții instituțiilor partenere și specialiști din cadrul DGASPC Suceava.

Au fost prezenți  77 de tineri cu vârsta de 17+ ani din sistemul de protecție (rezidențial, asistență maternală și plasament familial), din care 2 mame minore de la Centrul Maternal Suceava, șefi de centre, psihologi, educatori, asistenți maternali, bunici, manageri de caz, șefi serviciu etc.

Au răspuns invitației noastre toate instituțiile partenere invitate și am avut  alături reprezentanți  importanți care și-au făcut timp să fie alături de noi pentru a răspunde la toate întrebările pe care tinerii le-au avut.

Adresăm mulțumirile noastre:

– domnului Bogdan Paraschiv, subsecretar de stat din partea Ministerului Familiei, Tineretului și Egalității de Șanse, care ne-a făcut  surpriza de a ne onora cu prezența neanunțată,

– domnului Niculai Barbă, vicepreședintele Consiliului Județean Suceava care ne este alături în toate proiectele, campaniile  și acțiunile pe care le desfășurăm,

– domnului Bogdan APETROAE- Procuror- șef serviciu, Directia de Investigare a Infracțiunilor de Criminalitate Organizată și Terorism-Serviciul Teritorial Suceava, pentru disponibilitate,

– domnului Ionut EPUREANU, comisar șef și purtător cuvânt al Inspectoratului Județean de Poliție Suceava, care este cunoscut de tinerii noștri pentru multiplele acțiuni pe care le-am inițiat împreună,

–  domnului Manolache Ciprian, inspector scolar, din partea Inspectoratului Județean Suceava,

– doamnei dr. Anca STROESCU (medic specialist promovarea sănătății) din partea Direcției de Sănătate Publică Suceava, un partener de nădejde în vremuri dificile,

– doamnei Andreea LUPĂȘTEAN -Inspector asistent în cadrul Agenției Județene pentru Plăți și Inspecție Socială,

– doamnei Buiciuc Marcela -consilier-sef punct de lucru AJOFM Gura Humorului,

– doamnei Laura STADLER-inspector de specialitate din partea Agenției Naționale Împotriva Traficului de Persoane,

 

– doamnei Simona SAVA-psiholog din partea  Agenției Naționale Antidrog,

– domnului Ovidiu BADELITA, asistent social din cadrul Centrului Județean de Resurse și Asistență Educațională Suceava

–  doamnei Eca Croitor, director programe, de la Fundația FARA

Întâlnirea a fost deschisă de către conducerea DGASPC Suceava, director Nadia Crețuleac care a făcut o informare scurtă asupra campaniei de informare și conștientizare a tinerilor demarată de Ministerul Familiei la nivel național și a mulțumit pentru prezență atât tinerilor cât și invitaților care ne-au onorat cu prezența.

În cuvântul său, domnul Bogdan Paraschiv, Subsecretar de stat de la Ministerul Familiei a subliniat faptul că modificarea Legii 272/ 2004 a condus la oferirea de noi oportunități tinerilor din sistemul de protecție. Totodată a pus accentul pe viața independentă, pe educație și pe întemeierea unei familii. A încurajat tinerii să adreseze întrebări și idei bune pentru  a le  putea promova în Parlament în eventualitatea unor noi modificari ale legii 272/2004.

Domnul Niculai Barbă, vicepresedinte al Consiliului Judetean Suceava a salutat modificările legislative apărute în favoarea tinerilor din sistemul de protecție și a  încurajat tinerii să își ia viața în piept, să devină independenți, să se bucure de oportuninățile oferite de statul roman, să își continue studiile și să opteze pentru o carieră care li se potriveste, în  România. De asemenea, a îndrumat  tinerii să facă sport de orice natură pentru ca astfel să aibă grijă de sănătatea lor și nu devin vulnerabili atunci când e vorba de adicții.

Florin Tărnăuceanu, șeful Serviciului pentru Protecția Copilului aflat în Dificultate și Management de Caz,  a prezentat pe scurt toate beneficiile și facilitățile de care beneficiază tinerii din sistemul de protecție la împlinirea vârstei de 18 ani precum și oportunitățile puse la dispoziție de statul român, acestora.

Au fost întrebări de la tineri legate de munca în străinătate, unde se câștigă mai mult însă cheltuielile sunt procentual ridicate dar și cu  privire la opțiunea la care au dreptul doar o singură dată, la împlinirea vârstei de 18 ani chiar dacă sunt în învățământul preuniversitar și necesitatea de a avea posibilitatea ca la terminarea liceului, să existe o a doua opțiune cu privire la ieșirea sau menținerea în sistemul de protecție.

Mențiuni cu privire la această campanie:

Având în vedere faptul că colegii noștri, manageri de caz din Serviciul Management de Caz din cadrul DGASPC Suceava au organizat  mai multe întâlniri  cu tinerii din sistemul de protecție, încă din toamna anului trecut, până acum 223 de tineri cu vârsta de peste 18 ani au optat pentru îndemnizația lunară, începând cu luna noiembrie 2022 și până în prezent.

Decizia de a opta pentru îndemnizația lunară sau a rămâne în continuare în sistemul de protecție până la finalizarea unei forme de învățământ la zi dar nu mai mult de împlinirea vârstei de 26 de ani, trebuie să le aparțină tinerilor, în deplină cunoștință de cauză, de aceea, aceste întâlniri, precum cea de astăzi, sunt extrem de importante și trebuie să răspundă tuturor întrebărilor și nelămuririlor acestora.

Această oportunitate oferită tinerilor din sistemul de protecție, de statul român, aceea de a primi lunar o indemnizație pe perioada studiilor la zi sau accesând un loc de muncă, dar nu mai mult de 26 de ani, este o noutate și a ajutat deja mulți  tineri să decidă pentru viitorul lor și pentru integrarea în societate.

A fost o întâlnire interesantă, care a durat 2 ore pline, în care ne place să credem că  atenția tinerilor fost captată, în care invitații tuturor instituțiilor au luat cuvântul și au venit în întâmpinarea tinerilor noștri, punând accent pe siguranța acestora, în care s-a punctat importanța pregătirii  și informării tinerilor pentru a nu intra în capcana drogurilor sau a traficanților de persoane, în care s-a evidențiat  alegerea unei profesii în acord cu vocația și visul fiecărui tânăr!

Mulțumiri aducem și domnului director Petru Călinescu precum și  personalului de la Centrul de Educație Incluzivă ”Sfântul Andrei” din Gura Humorului, pentru colaborare și pentru sala modernă pusă la dispoziție.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.