„Roadpol Safety Days” – Ziua fără persoane decedate în accidente rutiere

„Roadpol Safety Days” – Ziua fără persoane decedate în accidente rutiere

În perioada 16-22 septembrie a.c., poliţiştii suceveni au acţionat pentru creşterea gradului de siguranţă rutieră, în cadrul Proiectului Roadpol Safety Days, destinat conştientizării tuturor participanţilor la trafic cu privire la riscurile la care se expun în situaţia în care nu respectă normele rutiere.

Poliţiştii rutieri au desfăşurat activităţi informativ-preventive cu participanţii la trafic, cu scopul de a reduce numărul de accidente rutiere și consecințele acestora, și conștientizarea opiniei publice asupra dinamicii și consecințelor accidentelor de circulație.

Efortul poliţiştilor s-a îndreaptat mai ales spre evenimentele determinate de nerespectarea regimului legal de viteză, nerespectarea de către pietoni a normelor privind circulaţia pe drumurile publice, nefolosirea centurii de siguranță și a dispozitivelor de retenție omolgate, precum şi depistarea conducătorilor auto aflați sub influența băuturilor alcoolice și a substanțelor interzise, impunerea respectării normelor privind utilizarea telefonului mobil, combaterea activităților de natură a distrage atenția şi a oboselii la volan.

Ziua de 20 septembrie 2023 a fost propusă, în cadrul proiectului, ca zi fără persoane decedate din accidente rutiere produse pe drumurile din Europa.

Din fericire, la nivelul județului Suceava această dată a fost marcată conform destinației sale, nefiind înregistrate accidente rutiere grave.

Prezența sporită a echipajele în teren a dus la creșterea gradului de siguranță rutieră și a făvcut ca în ultimele zile să nu se înregistreze evenimente rutiere grave.

Acțiunile prevenitive și de informare au fost completate și cu măsuri ferme, sancționatorii în situațiile în care participanții la trafic au pus în pericol siguranța rutieră.

Astfel, doar în ziua de 20 septembrie nominalizată la nivel european ca zi fă ră persoane decedate în accidente rutiere, polițiștii rutieri suceveni au aplicat 296 de sancțiuni contravenționale la regimul rutier în valoare de 109.985 lei.

Au fost controlate 312 vehicule și au fost testați cu aparatele etilotest/ etilometru și drugtest 173 de șoferi.

Au fost reținute 25 de permise de conducere și au fost ridicate 15 certificate de înmatriculare.

De asemenea, au fost constatate 8 infracțiuni la regimul rutier.

Astfel, având în vedere planul de acțiune al I.P.J. Suceava „Road Safety days” în data de 20.09.2023, în jurul orei 20:00, polițiștii din cadrul Poliției Orașului Solca au interceptat în intersecția DN2E cu DN2K din Orașul Solca un auoturism conmdus de către un bărbat din orașul Vicovu de Sus, județul Suceava, care poseda permis de conducere valabil.

Întrucât conducătorul auto emana halenă alcoolică, a fost testat cu aparatul alcooltest, rezultând o alcolemie de 0,91 mg/l, motiv pentru care șoferul a fost condus la Spitalul Municipal Rădăuți unde i s-au recoltat două probe biologice, în vederea stabilirii alcolemiei.

S-a întocmit dosar penal privind săvârșirea infracțiunii de „conducerea unui vehicul sub influenţa băuturilor alcoolice” faptă prev. și ped. de art.336 alin.1 din Codul Penal, dosar penal care urmează a fi soluționat procedural de către lucrătorii Poliției Orașului Solca.

La 20.09.2023, echipajul de politie din cadrul Biroului de Ordine Publică  a Poliției Mun. Rădăuți, efectua activităti de supraveghere și control a  traficului rutier, conform Palanului de acțiune ”Road Safety Days” pe strada Ștefan cel Mare din mun. Rădăuți.

În jurul orei 21.30 agenții au efectuat semnal regulamentar de oprire unui autoturism, dar conducătorul acestui auto nu s-a conformat motiv pentru care echipajul de poliție a pornit în urmărirea acestuia. În apropierea autogării, polițiștii au reușit blocarea autoturismului urmărit.

Polițiștii au constat că în vehicul era doar șoferul, care a devenit recalcitrant, cu o atitudine ostilă în fața oamenilor legii, adresând injurii și expresii jignitoare.

Acesta a refuzat înmânarea actelor, fiind în continuare recalcitrant, motiv pentru care i-a fost indicat să coboare din autoturism. După ce a coborât din autoturism, în continuare a prezentat o atitudine agresivă, a refuzat inmânarea actelor, motiv pentru care a fost imobilizat la sol de către polițiști și încătușat.

După aceasta măsură polițienească, conducătorul auto a înmânat certificatul de înmatriculare al autoturismului, dovada asigurării, actul de identitate și permisul de conducere, ocazie cu care s-a constat că seste un bărbat de 64 ani cu domiciliul în sat./com. Frătăuții Vechi, jud. Suceava, posesor al permisului de conducere valabil .

Conducătorul auto a fost testat cu aparatul alcooltest rezultatul fiind negativ și a fost sancționat contravențional pentru faptul că nu a respectat semnalele polițistului cât și pentru adresarea de injurii și expresii jignitoare polițiștilor, fiind aplicate amenzi în cuantum de 3480 lei, iar permisul de conducere a fost reținut.

La data de 20.09.2023, ora 23:35, polițiștii din cadrul Poliției Orașului Siret în timp ce desfășurau activități de supraveghere și control a traficului rutier pe str. Lațcu Vodă, din or. Siret, au oprit pentru control autoturismul condus de către un bărbat de 38 ani, din or. Siret, jud. Suceava.

În urma testării conducătorului auto cu aparatul etilotest, a rezultat o valoarea de 0.71 mg/l alcool pur în aerul expirat, motiv pentru care șoferul a fost condus la Spitalul de Boli Cronice Siret unde i-au fost recoltate probe biologice de sânge în vederea stabilirii cu exactitate a alcoolemiei.

În cauză s-a întocmit dosar penal pentru săvârșirea infracțiunii de „conducerea unui vehicul sub influența alcoolului sau a altor substanțe”, faptă prev. și ped. de art. 336, al. (1) din Codul Penal, cauza urmând a fi soluționată procedural de către lucrătorii din cadrul Poliției or. Siret.

La data de 20.09.2023, în jurul orelor 2340, în timp ce lucrătorii Secției de Poliție Rurală nr. 10 Gura Humorului desfăşurau activități de patrulare pe raza de competență, respectiv pe DJ 177 Capu Câmpului, județul Suceava, au efectuat semnal regulamentar de oprire prin folosirea mijloacelor sonore și vizuale ale autospecialei de poliție unui autoturism care se deplasa pe direcția Capu Câmpului-spre localitatea Mironu.

Conducătorul auto nu s-a conformat indicațiilor polițistului, mărind viteza de deplasare, drept pentru care s-a procedat la urmărirea acestuia pe drumuri neclasificate de pe raza comunei Capu Câmpului. În cele din urmă, s-a reușit oprirea autovehicului cu datele de mai sus, la volanul căruia a fost identificat un bărbat de 36 de ani.

Conducătorului auto i s-au solicitat documentele personale și ale mașinii, însă acesta a refuzat să le prezinte, devenind agresiv fizic și verbal, motiv pentru care s-a procedat la încătușarea și conducerea acestuia la sediul Secției 10 Poliție Rurală Gura Humorului.

Întrucât conducătorul auto emana halenă alcoolică, i s-a solicitat testarea cu aparatul etilotest, însă acesta a refuzat, ulterior fiind condus la Spitalul Orăşenesc Gura Humorului pentru recoltarea de probe biologice de sânge în vederea stabilirii alcoolemiei. Aici conducătorul auto, în faţa cadrelor medicale a refuzat recoltarea de probe biologice pentru determinarea alcoolemiei și a altor substanțe psihoactive.

S-a întocmit dosar penal pentru săvârșirea infracțiunii de „Refuzul de la prelevarea de monstre biologice” faptă prev. şi ped. de art. 337, din Codul Penal.

Poliţiştii recomandă și șoferilor să circulaţi cu viteză redusă, permanent adaptată condiţiilor meteo-rutiere şi adoptaţi o manieră preventivă de condus. Nu vă angajați în efecutarea de manevre riscante, nu uitați de politețea rutieră și respectați indicațiile polițiștilor, aflați la datorie.

Dacă vă grăbiți să ajungeți la destinație, nu uitați că timpul este prețios pentru toată lumea. Țineți cont că implicarea în orice eveniment rutier vă va consuma mult mai mult timp decât dacă vă deplasați cu prudență.  Nu uitați că puteți pune în pericol nu doar propria persoană, ci și ceilalți ocupanți ai autovehiculului cu care vă deplasați, precum și pe ceilalți participanți la trafic.

Reamintim pietonilor că trebuie să îşi ia măsuri de precauţie pentru a fi siguri că sunt observaţi în trafic de către şoferi. Totodată, îi sfătuim să circule numai pe trotuare, traversarea străzii să o facă prin locurile permise, la culoarea verde a semaforului electric şi numai după ce sunt siguri că intenţia de a traversa a fost observată de către şoferi!

Recomandăm o atenție sporită atât motocicliștilor și bicicliștilor, cât și față de aceștia, având în vedere mai ales că prezenţa acestora pe drumurile publice este una nepermanentă, cu specific sezonier şi, în cea mai mare parte, condiţionată de condiţiile meteo.

Motocicliștii sunt sfătuiți să adopte permanent o conduită preventivă, având în vedere că în țara noastră prezenţa acestora în trafic are specific sezonier. Viteza de deplasare a fost dintotdeauna un factor important în evenimentele rutiere în care au fost implicaţi motociclişti, precum şi portul echipamentelor de protecţie şi utilizarea permanentă a luminilor de întâlnire, acestea fiind obligaţii în măsură să reducă semnificativ riscul implicării şi urmările unor eventuale evenimente rutiere. De asemenea, sfătuim motocicliştii să circule cu viteză redusă, să nu uite de politeţea rutieră şi să nu se angajeze în manevre riscante în trafic.

Copiii care se deplasează pe biciclete, în special cei de vârste mici, să înveţe mersul pe bicicletă pe trasee special amenajate sau în afara drumului public, sub supravegherea părinţilor, pentru a fi instruiţi şi a se obişnui cu regulile de deplasare în traficul rutier. Reamintim obligaţiile legale referitor la limita de vârstă, de 14 ani, pentru deplasarea cu bicicleta pe drumurile publice, obligaţia de a purta vesta reflectorizantă şi elementele din echiparea bicicletei, precum şi regula de a purta casca de protecţie şi de deplasare pe partea dreaptă a drumului atunci când participă la traficul rutier. Totodată, sfătuim bicicliştii să se asigure întotdeauna că intenția de schimbare a direcţiei de mers a fost observată de ceilalți participanți la trafic.

Atenție la modificările legislative – Legea numărul 213/2023!

Această lege prevede că șoferii care conduc fără drept, sub influența alcoolului sau a stupefiantelor și provoacă accidente din care rezultă decesul unor persoane, vor fi condamnați la închisoare cu executare nu cu suspendare. Astfel, Legea nr. 213 din 2023 care modifică articolul 91 din Codul Penal prevede faptul că: (3^1) Nu se poate dispune suspendarea executării pedepsei sub supraveghere în cazul infracțiunilor prevăzute la art. 192 alin. (2) și (3), dacă acestea au fost săvârșite în condițiile art. 335 sau 336.

Potrivit noilor reglementări, nu se poate dispune suspendarea executării pedepsei sub supraveghere în cazul unui accident de circulație care a avut ca rezultat uciderea uneia sau mai multor persoane, iar persoana care a provocat accidentul se afla într-una dintre următoarele situații:

  • nu deținea permis de conducere;
  • deținea un permis de conducere necorespunzătorcategoriei din care făcea parte vehiculul respectiv ori permisul i-a fost retras sau anulat ori exercitarea dreptului de a conduce i-a fost suspendată sau nu avea dreptul de a conduce autovehicule;
  • a condus un vehicul pentru care legea prevede obligativitatea deținerii permisului de conducere având o îmbibație alcoolică de peste 0.80 g/l alcool pur în sânge;
  • a condus un vehicul pentru care legea prevede obligativitatea deținerii permisului de conducere sub influența substanțelor psihoactive.

Pentru siguranța dumneavoastră și a celorlalți participanți la trafic, polițiștii vă recomandă:

Nu vă urcaţi sub nicio formă la volan, dacă aţi consumat băuturi alcoolice sau substanțe interzise!

Consumul de alcool reprezintă una din cauzele încă frecvente care afectează capacitatea de conducere, deşi exista tendinţa de a se subestima rolul său.

De cele mai multe ori, conducătorii auto aflaţi sub influenţa alcoolului sau drogurilor comit frecvente încălcări ale normelor de circulaţie, conduc cu viteză excesivă, se angajează în depăşiri neregulamentare sau execută în mod periculos virajele.

Consumul de băuturi alcoolice și droguri reduce viteza de reacţie şi precizia mişcărilor şi poate determina scăderea acuităţii vizuale şi auditive a şoferilor.

Legea pedepseşte conducerea pe drumurile publice a unui autovehicul după ce şoferul acestuia a consumat băuturi alcoolice sau substanțe interzise, iar concentraţia în sânge depăşeşte limita legală! Astfel, legea prevede o pedeapsă cu închisoare de la 1 la 5 ani pentru conducerea pe drumurile publice a unui autovehicul de către o persoană care are o îmbibaţie alcoolică de peste 0,80 g/l alcool pur în sânge. De asemenea, pe timpul cercetării, permisul de conducere este reţinut, fără drept de circulaţie.

Consumul de alcool și droguri constituie un factor de mare risc asupra traficului rutier, influenţând în mare măsură producerea accidentelor de circulaţie!

Nu uitați, comportamentul dumneavoastră are urmări directe şi asupra celorlalţi participanţi la trafic!             

Informații actualizate despre situația traficului găsiți pe site-ul oficial al Poliției Române, la secțiunea Infotrafic: https://www.politiaromana.ro/ro/info-trafic – vă recomandăm să verificați starea traseului pe care urmează să îl parcurgeți, înainte de a pleca la drum.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.