Teatrul Municipal „Matei Vișniec” Suceava celebrează Ziua Bucovinei

Din anul 2015, în data de 28 noiembrie, sărbătorim oficial Ziua Bucovinei.

Ziua de 28 noiembrie este declarată, oficial, „Ziua Bucovinei”, hotărâre adoptată prin legea 250/2015. Bucovina a fost a doua provincie care s-a unit cu patria-mamă. Acum 105 ani, la 28 noiembrie 1918, Dr. Iancu Flondor a prezidat Congresul General al Bucovinei, întrunit în Sala Sinodală din Palatul Mitropolitan din Cernăuţi, care a adoptat prin vot moţiunea Unirii Bucovinei cu Regatul României. Prin aceasta s-a hotărât „unirea necondiţionată şi pe vecie a Bucovinei, în vechile ei hotare până la Ceremuş, Colacin şi Nistru, cu regatul României.

Teatrul Municipal „Matei Vișniec” Suceava celebrează Ziua Bucovinei și vine în întâmpinarea comunității sucevene cu evenimente culturale menite să valorifice arta, în diferitele ei forme, și, totodată, să transmită valorile și idealurile acestui spațiu de poveste, generațiilor viitoare.

Astfel, vineri, 24 noiembrie, la ora 16:00 vă invităm la vernisajul Expoziției de pictură Bucovina – Gând și culoare, ce va avea loc în spațiul expozițional al teatrului. Evenimentul este realizat sub egida instituţiei gazdă – TMMVS, a Uniunii Artiştilor Plastici din România (UAPR) şi a Asociaţiei Artă şi Umanitate (AAU), iar curatorul expoziției va fi cunoscuta artistă vizuală Lucia Pușcașu. Pictor și tapiser, membru al Uniunii Artiștilor Plastici din România, Lucia Pușcașu are peste 150 de participări la expoziții județene de grup, saloane și concursuri naționale, trienale și bienale. În cadrul expoziției vor putea fi admirate creațiile a cinci artiști plastici, membri ai Uniunii Artiștilor Plastici din România: Oana Ruxandra Hrișcă, Viorica Ana Moruz, Pușa Pîslaru, Lucia Pușcașu și Camelia Sadovei.

Lansarea de carteBucovinence de poveste” de Gabriela Lupu este cel de-al doilea eveniment dedicat Zilei Bucovinei la care vă invităm, vineri, 24 noiembrie, de la ora 17:00. Realizat cu sprijinul instituţiei gazdă – TMMVS și a Televiziunii Intermedia Suceava, evenimentul se va desfășura în prezența autoarei, Gabriela Lupu și va fi prezentat de jurnalista Adriana Dascălu Bulină.

„Am dorit să aduc în lumina reflectoarelor câteva femei care își merită locul alături de bărbați în istoria Bucovinei, femei despre care s-a scris puțin, dar care sunt vrednice de tot respectul și considerația noastră. Am căutat modele inspiraționale autentice, credibile, tangibile. Pentru mine bucovineanca de poveste înseamnă în primul rând omul de calitate, înțeles și asumat, omul care luptă pentru toți, omul care respectă Bucovina cu toate valorile sale” ne spune în prefața cărții autoarea Gabriela Lupu.

Marți, 28 noiembrie, vă propunem un alt eveniment important dedicat Zilei Bucovinei, conferința Eminescu – Omul, care va avea loc la ora 17:00 și va fi susținută de lectorul Alin Comșa. Evenimentul este realizat cu sprijinul TMMVS, în parteneriat cu Asociația „Împreună Dăruim Viață” și EDU MAX Centru de Dezvoltare Personală și Profesională. Agenda conferinței cuprinde următoarele aspecte:

  • Curs Eminescu – Omul
  • Expoziție carte rară – Eminescu
  • Lansare de carte – Portretele lui Eminescu

Ideea acestei conferințe a plecat de la o serie de întâlniri purtate cu tineri elevi și studenți care și-au exprimat nevoia de a ști de ce Eminescu este atât de important în istoria culturii și a literaturii românești. Un lucru e cert, generația de azi are nevoie de un nou suport de înțelegere a informației. Este nevoie de o nouă abordare pentru ca omul contemporan să se deschidă spre informație. Am pornit de la ideea de a vorbi despre  Eminescu, omul. Foarte mult timp, Eminescu a fost înțeles, discutat și mai ales predat ca un mit. Apropierea față de el și față de preocupările sale a devenit în timp un fel de misiune cu iz de sacru.

În cadrul conferinței punem la dispoziția participanților o carte – Portretele lui Eminescu. Este o lucrare în care sunt prezentate portretele lui Eminescu în viziunea unor artiști importanți din plastica românească: Ștefan Luchian, Ion Pacea, Camil Ressu, Ary Murnu, Marcel Chirnoagă, Jules Perahim, Alexandru Brătescu Voinești, Aurel Bordenache, Ligia Macovei, Mișu Teișanu,  și mulți alții. Pornind de la aceste portete, cartea cuprinde sub formă de povești scurte, idei, concepte și întâmplări reale din viața lui Mihai Eminescu.

Cele trei evenimente organizate pentru a celebra Ziua Bucovinei se desfășoară în spațiul expozițional al Teatrului Municipal „Matei Vișniec” Suceava și se bucură de intrare liberă, în limita locurilor disponibile.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.