Potrivit unui proiect de Ordonanță de Urgență, publicat de Ministerul Finanțelor, valoarea punctului de amendă va fi de 5% din salariul minim brut (care este în prezent de 3.300 de lei), ceea ce înseamnă 165 de lei.
În prezent, valoarea punctului de amendă reprezintă 10% din salariul minim brut, dar, Guvernul a plafonat această valoare, prin ordonanțe succesive, la 145 de lei, la nivelul din 2017.
Dacă ținem cont că autoritățile poartă, momentan, discuții cu patronatele și sindicatele, ca salariul minim brut să crească la 3.700 de lei, în acest context, valoarea punctului de amendă va putea ajunge la 185 de lei.
”Art. XLVII – La articolul 98 din Ordonanța de urgență a Guvernului nr. 195/2002 privind circulația pe drumurile publice, republicată în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 670 din 3 august 2006, cu modificările și completările ulterioare, alineatul (2) se modifică și va avea următorul cuprins: (2) Un punct-amendă reprezintă valoric 5% din salariului de bază minim brut pe țară garantat în plată, stabilit prin hotărâre a Guvernului”, prevede proiectul de Ordonanță de Urgență.
. În funcție de abaterile de la Codul rutier, șoferii plătesc pentru contravențiile rutiere amenzi cu următoarele valori:
clasa I: 2 sau 3 puncte-amendă;
clasa a II-a: 4 sau 5 puncte-amendă;
clasa a III-a: de la 6 la 8 puncte-amendă;
clasa a IV-a: de la 9 la 20 de puncte-amendă;
clasa a V-a: de la 21 la 100 de puncte-amendă – se aplică doar persoanelor juridice.