Mii de fălticeneni au aşteptat trecerea dintre ani în centrul oraşului

Pe 31 decembrie 2023, curtea interioară a Muzeului de Artă „Ion Irimescu”, în faţa noului sediu al Primăriei Fălticeni, a fost ocupată de urători. Jocul şi urăturile lor autentice, specifice acestei perioade din an, au fost răsplătite de către gazde cu colăcei, ţuică şi un şir lung de aplauze. Cete din zonă au prezentat un adevărat spectacol de datini şi obiceiuri, spre bucuria localnicilor, a primarului municipiului, prof. Gheorghe-Cătălin Coman, a viceprimarului Constantin Bulaicon. Şi mulţi dintre cei plecaţi în străinătate s-au întors cu drag de sărbători, unii special pentru a vedea tradiţiile care au loc de Anul Nou în urbea de pe Şomuz.

Primii ajunşi la urat au fost uşii din localitatea Rotunda, comuna Liteni. Deşi nu au fost atât de numeroşi ca la Festivalul de cântece, datini şi obiceiuri de Crăciun şi Anul Nou „Sfântă-i brazda plugului”, „blănoşii” au avut un ajunşi spectacol inedit, din care nu a lipsit urătura „Cu mai multe minciunele, / Minciuni mari şi gogonate, / Ca la anu’ avem alegeri frate…”

O veritabilă lecţie de cultură şi pasiune, care a încântat ochii şi inimile tuturor spectatorilor a oferit Ansamblul de datini şi obiceiuri din Leucuşeşti, care a prezentat tradiţiile şi obiceiurile de Anul Nou. Programul a început cu pluguşorul tradiţional, care a scos în evidenţă un străvechi obicei agrar, care se practica si azi, şi care este moştenit din generaţie în generaţie, urmat de jocul mădăniilor, jocul ursului, babelor, moşnegilor, care s-au subordonat cu o rigurozitate militară ofiţerului care i-a condus, apoi de jocul mascaţilor, personaje inspirate din mitologia satului întruchipând cele mai bizare creaturi.

Un alt spectacol aplaudat de cei prezenţi, mulţi veniţi acasă din alte ţări pentru a petrece sărbătorile, a fost cel al urşilor din Bahna Arini.

Deşi în urmă cu câţiva ani, în faţa primăriei, îşi dădeau întâlnire cele trei cete de urşi din urbea de pe Şomuz, din Oprişeni, Maior Ioan şi 2 Grăniceri, în acest an, doar ceata urătorilor care merg deghizaţi în urşi din cartierul 2 Grăniceri a mai reuşit să adune. Pentru că nu doresc ca acest obicei să dispară, urşii „bătrâni” au cooptat în trupă mulţi tineri şi chiar copii.

Nu au lipsit nici cetele mai mici de urători, formate în general din copii şi tineri liceeni, care s-au oprit pentru câteva minute în faţa Muzeului de Artă „Ion Irimescu” pentru a prezenta tradiţiile de Anul Nou.

Revelion cu artificii şi şampanie

Pentru cei care nu au avut planuri pentru Revelion anul acesta Primăria şi Consiliul Local Fălticeni au pregătit un frumos foc de artificii pentru cei care au dorit să sărbătorească în stradă trecerea în anul 2024.

Înainte de trecerea dintre ani petardele şi artificiile au transformat străzile din zona centrală a străzile în locuri asemănătoare cu un câmp de luptă, fiind acaparate de zgomotul asurzitor al petardelor.

Îmbrăcaţi adecvat pentru Revelion şi „înarmaţi” cu câte o sticlă de şampanie, câteva mii de fălticeneni s-au adunat în ultimele 20 de minute ale anului 2023 în Piaţa „Nada Florilor”. Cei care au uitat de şampanie au primit câte un pahar de la vreo cunoştinţă sau de la alţi binevoitori care aveau rezerve.

Cu buget de criză după măsurile de austeritate cerute de guvern, municipalitatea a fost nevoită să renunţe la organizarea spectacolului în aer liber.

Dacă la revelioanele de dinainte de 2020 oamenii s-au bucurat de 15 minute de spectacole pirotehnice, acum timpul a fost redus la mai puţin de 10 minute. Pe lângă focul de artificii organizat de primărie, în Piaţa „Nada Florilor” au fost lansate artificii şi de petrecăreţi.

După spectacolul de Revelion, în zona centrală a oraşului au intrat salubriştii, care au avut de strâns câteva containere de cioburi, sticle, pahare şi ambalaje de la diversele produse consumate.

Şi câteva restaurante din urbea de pe Şomuz au oferit participanţilor la Revelion o atmosferă de vis începând cu ora 21:00, tarifele de participare fiind între 350 şi 500 de lei/persoană.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.