Echipele calificate sunt de la Universitatea „Transilvania” Brașov, Universitatea „Ștefan cel Mare” Suceava, Universitatea Tehnică „Gheorghe Asachi” și Universitatea „Al. Ioan Cuza” Iași, Universitatea Petrol-Gaze Ploiești și Universitatea Politehnică București.
- Șase echipe studențești din 11 înscrise intră în finala concursului;
- La începutul lunii martie are loc „Energy Challenge Academy” – academia de traininguri E.ON;
- Marea finală va avea loc în 14 și 15 martie, la Târgu-Mureș, unde cele mai bune proiecte vor fi recompensate cu premii de peste 6.600 euro;
Ediția cu numărul 10 a competiției studențești „E.ON Energy Challenge” se anunță a fi de nota 10, așa cum am și anticipat. Și spunem acest lucru deoarece în concurs s-au înscris echipe de nota 10, iar selecția celor mai bune proiecte nu a fost o misiune ușoară.
Cele 11 echipe care și-au prezentat ideile au dat dovadă nu doar de creativitate și originalitate, ci și de spirit antreprenorial remarcabil, ceea ce a dus la discuții aprinse între membrii juriului și a făcut departajarea mai dificilă.
Punctajele cele mai mari au fost obținute de studenții de la universități din Iași, Suceava, București, Brașov și Ploiești, instituții academice care ne-au fost alături pe parcursul fiecărei ediții a competiției E.ON.
Proiectele și echipele calificate pentru marea finală de la Târgu-Mureș sunt:
- Grid Guardians – aplicație software pentru reducerea consumului de energie, Universitatea „Transilvania” din Brașov;
- DBS Energy Solutions – soluții pentru protecția panourilor fotovoltaice – Universitatea „Ștefan cel Mare” din Suceava;
- MTeam – aplicație web pentru îmbunătățirea procesului de programare clienți și transmitere indecși – Universitatea Tehnică „Gheorghe Asachi” din Iași;
- The Energies – soluție pentru testarea soluțiilor de modernizare a rețelelor de distribuție electrică prin utilizarea aplicației Simulink – Universitatea „Ștefan cel Mare” din Suceava;
- Edu Solutions – aplicație destinată părinților, personalului și furnizorilor de servicii din cadrul grădinițelor din România – Universitatea „Al. Ioan Cuza” din Iași:
- Hydro Vault – strategie inovativă pentru cuplarea și optimizarea sectoarelor industriilor petroliere prin utilizarea hidrogenului ca element de legătură – Universitatea Petrol-Gaze Ploiești și Universitatea Politehnică București.
Echipele calificate vor participa la începutul lunii martie a.c. la o serie de traininguri în cadrul „Energy Challenge Academy”, unde vor avea ocazia să interacționeze cu specialiștii E.ON prin sesiuni de mentorat, scopul fiind îmbunătățirea proiectelor atât ca structură, cât și ca mod de prezentare.
Marea finală se va desfășura la Târgu-Mureș în 15 și 16 martie, iar cele mai bune proiecte vor fi recompensate cu premii care depășesc 6.600 de euro: locul I – 3.000 euro/echipă; locul II – experiențe în valoare de 600 euro/membru echipă; locul III – experiențe în valoare de 300 euro/membru echipă.
E.ON Energy Challenge a debutat în anul 2015 și de atunci a antrenat 430 de studenți din diferite centre universitare din România. Proiectele prezentate pe parcursul acestor ani au oferit soluții inovative inedite, unele dintre acestea fiind implementate în cadrul companiei E.ON.
Câștigătoarea ediției 2023 și a marelui premiu în valoare de 3.000 de euro a fost desemnată echipa Universității „Transilvania” din Brașov, proiectul „ArtByte” fiind considerat cel mai inovativ dintre cele prezentate. Pe locul al doilea s-a clasat echipa de la Universitatea „Alexandru Ioan Cuza” din Iași cu proiectul „Medenic” – un instrument software util pentru persoanele care doresc să apeleze la servicii medicale, iar cel de-al treilea loc a fost ocupat de echipa Universității „Ștefan cel Mare” din Suceava cu proiectul „DBS Energy Solutions”.