Centralele de apartament, interzise complet în UE din 2040

Parlamentul European a adoptat marți, 12 martie, Directiva privind schimbările climatice, care interzice printre altele și centralele termice de apartament. Directiva a fost adoptată cu 370 voturi pentru, 199 împotrivă și 46 abțineri. Pentru a deveni lege, ea trebuie acum să fie aprobată oficial și de Consiliul UE. Astfel, dacă până în 2040, toate centralele de apartament pe bază de gaze trebuie eliminate, subvențiile pentru instalarea cazanelor autonome pe combustibili fosili nu vor mai fi permise începând cu 1 ianuarie 2025.

Conform noi Directive, „Statele membre trebuie să adopte măsuri pentru a decarboniza sistemele de încălzire și a elimina treptat combustibilii fosili din instalațiile de încălzire și răcire, obiectivul fiind eliminarea completă a centralelor termice pe bază de combustibili fosili până în 2040. Subvenționarea centralelor individuale pe bază de combustibili fosili va fi interzisă începând din 2025. Va fi în continuare posibil să se acorde stimulente financiare pentru sistemele de încălzire hibride, cum ar fi cele care combină o centrală pe combustibili fosili (centrala termică de apartament – n. red.) cu o instalație termică solară sau o pompă de căldură”.

Revizuirea propusă a Directivei privind performanța energetică a clădirilor urmărește să reducă substanțial emisiile de gaze cu efect de seră și consumul de energie în sectorul clădirilor din Uniune până în 2030. Un alt obiectiv îl reprezintă neutralitatea climatică a acestui sector până în 2050. Se dorește și ca numărul clădirilor cu performanța energetică cea mai slabă care sunt renovate să crească, iar schimbul de informații privind performanța energetică să fie îmbunătățit.

Toate clădirile noi ar trebui să aibă emisii zero începând din 2030

Toate clădirile noi ar trebui să aibă emisii zero începând din 2030; clădirile noi ocupate sau deținute de autoritățile publice ar trebui să aibă emisii zero începând din 2028. Statele membre vor putea lua în considerare potențialul de încălzire globală pe durata ciclului de viață al clădirilor, care include fabricarea și eliminarea produselor pentru construcții utilizate la ridicarea lor.

În cazul clădirilor rezidențiale, țările Uniunii vor trebui să aplice măsuri pentru a asigura o reducere a energiei primare medii utilizate cu cel puțin 16% până în 2030 și cu cel puțin 20-22% până în 2035.

Conform noii directive, statele membre vor trebui să renoveze 16% din clădirile nerezidențiale cu cele mai slabe performanțe energetice până în 2030, respectiv 26% dintre acestea până în 2033. Pentru a identifica clădirile care intră în această categorie se vor utiliza cerințele minime de performanță energetică.

Dacă este posibil din punct de vedere tehnic și economic, țările Uniunii ar trebui să introducă treptat utilizarea panourilor solare în clădirile publice și nerezidențiale, în funcție de dimensiunea lor, și în toate clădirile rezidențiale noi până în 2030.

Opt țări europene au început procesul de interzicere a utilizării centralelor pe gaz în clădiri

1. Danemarca – a interzis din 2013 racordarea de noi clădiri la rețeaua de gaze naturale. A stabilit ca până în anul 2028 jumătate din imobile să fie racordate la rețeaua de încălzire centrală

2. Norvegia – a interzis din 2017 racordarea de noi clădiri la rețeaua de gaze naturale

3. Olanda – a interzis din 2018 racordarea de noi clădiri la rețeaua de gaze naturale

4. Franța – datorită introducerii limitelor de emisii de CO2 a instalațiilor de încălzire a noilor imobile, de facto a interzis din anul 2022 montarea de centrale gaz și produse petroliere

5. Austria – impune din anul 2024 interzicerea reparării vechilor centrale termice și montarea de noi centrale termice

6. Germania – impune din anul 2024 obligația ca 64% din energia folosită pentru noi sisteme de încălzire să fie din energie regenerabilă, defacto interzice din anul 2022 montarea de centrale gaz și produse petroliere

8. Belgia – interzice din anul 2025 montarea de centrale pe combustibili fosili în imobilele noi

Două dintre localitățile urbane din județul Suceava nu mai au sistem centralizat de termoficare

Este vorba, în primul rând, despre Fălticeni, municipiu în care peste 95% dintre cele 800 de apartamente sunt dotate cu centrale individuale pe gaze naturale. La fel, centrale pe gaze naturale au și instituțiile publice, inclusiv primăria, spitalul municipal, școlile și grădinițele. Vechiul sistem de termoficare este total scos din funcțiune încă din anii 2001-2002, perioadă în care punctele termice au fost vândute și dezafectate. Mai puțin de un sfert din locuințe dividuale se mai încălzesc cu combustibil solid, majoritatea cu centrale pe lemn, brichete sau peleți, iar restul cu centrale pe gaz metan,. în ultimii ani fiind extinsă rețeaua de gaze în suburbii, investiții care continuă și n prezent. În ceea ce privește orașul Solca, sistemul centralizat de termoficare este scos din uz de 25 ani.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.