Gala 10 pentru Falticeni

În seara zilei de sâmbătă, 15 iunie, municipiul Fălticeni a fost gazda unei strălucitoare manifestări culturale şi sociale, Gala „10 pentru Fălticeni”, un eveniment dedicat recunoaşterii şi premierei valorilor locale care s-au remarcat prin contribuţiile lor în diverse domenii. Cu peste 100 de nominalizări, gala a evidenţiat realizările excepţionale ale comunităţii în 10 categorii distincte: Educaţie, Literatură, Sport, Sănătate, Arte vizuale, Muzică, Ecologie, Artă teatrală, Asistenţă socială şi umanitară, Jurnalism şi Sport.

Evenimentul, organizat de Asociaţia „Fălticeni Cultural” împreună cu Primăria şi CL Fălticeni şi cu sprijinul Consiliului Judeţean Suceava, prin Centrul Cultural Bucovina, şi desfăşurat într-o atmosferă elegantă şi emoţionantă, a reunit personalităţi de seamă ale oraşului, fiind un prilej de sărbătoare şi apreciere a muncii şi talentului local. Premiile au fost înmânate de câştigătorii trofeului juriului din ediţia precedentă, adăugând un plus de prestanţă şi continuitate ceremoniei.

Printre laureaţi s-au numărat profesori, scriitori, sportivi, medici, artişti şi activişti ecologişti. Câştigătorii au fost recunoscuţi nu doar pentru realizările lor profesionale, ci şi pentru impactul pozitiv pe care l-au avut asupra comunităţii fălticenene şi au fost desemnaţi de un juriu format din 10 membri, din care 8 au fost laureaţii ediţiei de anul trecut (prof. Ioan Caulea, scriitorul Ioan Ţicalo, medicul Dalia Mitocaru, artistul plastic Alexandros Pintilii Karciucas, profesoara de muzică şi dirijoarea Angela Focşa, preotul protoiereu Adrian Dulgheriu, directorul Radio Iaşi, Claudia Iacob Crăcăleanu, actorul Daniel Popa – laureaţii celei de a doua ediţii „10 pentru Fălticeni”), cărora li s-au adăugat directorul Complexului Muzeal Naţional „Moldova” din Iaşi, tenorul Andrei Apreotesei, şi coregrafa Lorette Enache.

Recunoaştere şi inspiraţie pentru generaţiile viitoare

Conform preotului Liviu Mihăilă, preşedintele Asociaţiei „Fălticeni Cultural”, în cadrul Galei „10 pentru Fălticeni”, prezentată de Ştefania Mihăilescu, sunt premiaţi cei mai valoroşi oameni care s-au născut, au studiat sau îşi desfăşoară activitatea în urbea de pe Şomuz, asociaţii şi instituţii care au avut proiecte importante în comunitatea fălticeneană în ultima perioadă, în 10 domenii.

„Avem 100 de nominalizaţi şi câte trei trofee la fiecare categorie, cel al juriului şi două trofee ale Asociaţiei «Fălticeni Cultural», mai multe premii comparativ cu primele două ediţii pentru că aşa a hotărât juriul. Astăzi le recunoaştem public meritele acestor oameni.

Mulţumim partenerilor principali, Arhiepiscopia Sucevei şi Rădăuţilor, Primăria Municipiului Fălticeni, Consiliului Judeţean Suceava prin Centrul Cultural Bucovina, Ateneul Naţional din Iaşi, sponsorului principal – Dedeman, sponsorilor locali Alevia, Metal Glass, Visus Optik, CAR Învăţământ, PlexiMet, Kaon, Alma Clinic, Goscom Fălticeni, partenerului de mobilitate Darex Auto, partenerilor media şi celorlalţi oameni fără sprijinul cărora nu am fi reuşit să organizăm acest eveniment şi celelalte manifestări incluse în calendarul Zilelor Culturii Fălticenene. Mulţumim partenerilor media şi nu în ultimul rând voluntarilor, atât de importanţi în organizarea unor astfel de manifestări” a precizat pr. Liviu Mihăilă.

O sărbătoare a sufletului şi a talentului

Gala a reuşit să creeze un spaţiu de recunoaştere şi să inspire generaţiile viitoare, evidenţiind importanţa muncii, creativităţii şi solidarităţii în construirea unei comunităţi puternice şi unite.

În scurtele lor discursuri, premianţii au mulţumit comunităţii pentru recunoaşterea muncii lor. Prof. dr. Petru Crăciun, inspector şcolar adjunct în cadrul ISJ Suceava şi coordonatorul lotului României de astronomie, premiat la categoria Educaţie, a subliniat importanţa dedicării profesorilor pentru succesul elevilor: „Am considerat că cel mai mare păcat pe care poate să îl facă un profesor în viaţa lui este să aibă un copil bun în clasă, cu rezultate frumoase şi să nu facă totul pentru progresul acelui copil. Poate va ajunge undeva, într-o funcţie şi va ajuta comunitatea din care face parte. Trebuie să ridicăm nivelul calitativ al învăţământului în toată România. Să nu uităm că noi, românii, ne-am ridicat prin câteva valori şi de aceea acţiunea profesorilor, munca depusă, contează foarte mult. Trebuie să ridicăm nivelul calitativ al învăţământului în toată România, trebuie să adoptăm metode moderne, astfel încât fiecare elev să progreseze”.

Prof. Maria Ţigănescu Creţu din Mălini, premiată la categoria Literatură pentru volumele „La fereastră” şi „Pasărea de foc”, a descris evenimentul ca fiind „o sărbătoare de suflet, în care eu mă aflu în faţa unui examen şi sunt fâstâcită şi emoţionată”. Dr. Dalia Mitocaru, membru al juriului, a accentuat importanţa recunoaşterii muncii din domeniul sănătăţii: „Este greu de a alege, dar faptul că aceste persoane nominalizate sunt aici pe scenă demonstrează că sunt apreciate, sunt iubite pentru tot ceea ce fac, pentru munca lor. Să ştiţi că în sănătate, medicii, asistenţii, farmaciştii, cercetătorii doar tratează, Dumnezeu de sus vindecă”.

Codrin Anton, fotograf acreditat de UEFA la Campionatul European de Fotbal 2024, a transmis prin fiica sa Ilinca că „fotografia chiar este o piesă importantă pentru o comunitate care doreşte să-şi menţină valorile prin artă şi să accentueze ideea de progres. Pasiunea mea pentru fotografie, mi-a pus la dispoziţie un cadru nou de a percepe viaţa”.

Cunoscută interpretă de muzică populară, prof. Maria Tanasă, cea care a îndrumat zeci de generaţii de elevi spre folclor, a mulţumit pentru premiul acordat la categoria Muzică, subliniind rolul divinităţii în cariera sa. „Mulţumesc Bunului Dumnezeu pentru că astăzi am avut ultimul examen de final de an şcolar la Şcoala Populară de Artă din Suceava şi numai dragostea lui Dumnezeu a făcut să fiu propusă să simt ce este pronia. Sunt două din cele mai lucruri frumoase în ceasul în care încerc să mă despart de scenă”.

Implicarea comunităţii în ecologie şi asistenţă socială

Protoieria Fălticeni a fost premiată pentru activităţile de împădurire, preotul protopop Adrian Dulgheriu subliniind importanţa muncii colective: „De aproximativ 10 ani, în fiecare primăvară avem câte o campanie de împădurire, peste 100.000 de puieţi de brad şi molid au fost plantaţi de preoţii din protopopiatul Fălticeni”.

Nadia Georgeta Creţuleac, director executiv DGASPC Suceava, a apreciat recunoaşterea activităţii sale în asistenţa socială: „Este o onoare pentru mine şi pentru DGASPC Suceava această nominalizare. Este o încununare a activităţii mele în domeniul asistenţei sociale de peste 16 ani şi vreau să le mulţumesc colegilor şi tuturor celor care lucrează în domeniul asistenţei sociale pentru că este nevoie de mult devotament şi de implicare”.

Trofeul la categoria Jurnalism a fost dedicat cititorilor şi redacţiilor ziarelor Monitorul de Suceava şi Crai nou.

Ştefan Lupu, membru al echipei naţionale de volei, a mulţumit pentru recunoaştere, menţionând: „Este o onoare pentru mine primirea acestui premiu. Port tot timpul în suflet locul de unde am plecat şi vorbesc cu mândrie despre Fălticeni peste tot, pentru că aici se face sport şi educaţie de înaltă performanţă”.

O celebrare binemeritată a valorilor locale

Într-o seară dedicată excelenţei şi spiritului comunitar, Gala „10 pentru Fălticeni” a fost un succes şi o celebrare binemeritată a valorilor locale. Primarul, prof. Gheorghe Cătălin Coman, a subliniat importanţa evenimentului:

„Este o onoare să celebrăm excelenţa şi dedicarea acestor oameni extraordinari. Fălticeniul are norocul de a fi casa unor talente şi caractere remarcabile, iar această gală este modul nostru de a le mulţumi şi de a le arăta aprecierea noastră.

Un municipiu de talia Fălticeniului, cu atât de multe personalităţi care s-au născut, au studiat sau au lucrat aici, are nevoie de un astfel de eveniment. În fiecare an sărbătorim aşa cum se cuvine, aducem în faţa comunităţii, oamenii reprezentativi. Sunt 10 domenii de activitate, propunerile şi nominalizările au venit de la cetăţeni, juriul a avut sarcină grea pentru că sunt oameni foarte valoroşi.

Fălticeniul şi fălticenenii au nevoie de evenimente de anvergură, seara o încheiem cu un concert al Orchestrei Metropolitane din Iaşi şi cu trei dintre cei mai cunoscuţi tenori din România. Nici un efort din partea municipalităţii nu este de prisos în ceea ce priveşte dezvoltarea şi îmbunătăţirea activităţilor culturale pe care ni le propunem la Fălticeni împreună cu Asociaţia Fălticeni Cultural, de această data şi în luna august, la Festivalul Internaţional de Teatru «Grigore Vasiliu Birlic» şi cu ceilalţi parteneri tradiţionali pentru alte evenimente”.

Evenimentul s-a încheiat cu unul din cele mai frumoase recitaluri de muzică clasică şi muzică uşoară românească în interpretarea unei orchestre simfonice, demonstrând încă o dată bogăţia culturală şi artistică a oraşului Fălticeni.

De la ora 19,30, pe scena din Piaţa „Nada Florilor” a avut loc concertul extraordinar susţinut de Orchestra Metropolitană Iaşi, dirijor Daniel Jinga, spectacolul „Trei tenori ieşeni – Andrei Apreotesei, Andrei Fermeşanu şi Florin Guzgă” şi un recital de excepţie a finalistei de la Vocea României, Andra Botez.

Gala „10 pentru Fălticeni” a fost, fără îndoială, un succes răsunător şi o celebrare a excelenţei şi spiritului comunitar, inspirând generaţiile viitoare şi evidenţiind importanţa muncii, creativităţii şi solidarităţii.

 

Laureaţii Galei „10 pentru Fălticeni”, ediţia a III-a, 15 iunie 2024

 Educaţie: prof. Petru Crăciun – trofeu juriu, prof. Mihai Radu, prof. Ilie Bălăşan – Trofeu Asociaţia „Fălticeni Cultural”;

Literatură: Elena Ştefoi – trofeu juriu, Maria Ţigănescu-Creţu şi Cenaclul „Nicolae Labiş” Fălticeni – Trofeu Asociaţia „Fălticeni Cultural”;

Sănătate: dr. Vlad Grămadă – trofeu juriu, dr. Daniela Ailincăi, farmacist Maria Mitocaru – Trofeu Asociaţia „Fălticeni Cultural”;

Arte vizuale: Codrin Anton – trofeu juriu, Marinel Dănilă şi Călin Baban – Trofeu Asociaţia „Fălticeni Cultural”;

Muzică: prof. interpret Maria Tanasă – trofeu juriu, Corul „Învierea” al Catedralei din Fălticeni, Andrei Purdilă – trofeu Asociaţia ”Fălticeni Cultural”;

Ecologie: Protoieria Fălticeni – trofeu juriu, Kaufland Fălticeni, Grupul Local de Tineret „Aripi în Europa” – trofeu Asociaţia „Fălticeni Cultural”;

Asistenţă socială şi umanitară: Nadia Georgeta Creţuleac (director executiv DGASPC Suceava) – trofeu juriu, Interact Fălticeni, pr. Pavel Norocel (Căminul de bătrâni „Sf. Ilie” Suha), Fundaţia „FARA” – Combaterea sărăciei prin educaţie – trofeu Asociaţia „Fălticeni Cultural”;

Teatru: Angela Zarojanu, manager al Teatrului „Matei Vişniec” Suceava – trofeu juriu, Gheorghiţă Persic, manager al Ateneului Naţional din Iaşi, Alexandru Vasilache, manager al Teatrului „Mihai Eminescu” Botoşani, Victor Apetrei, actor – trofeu Asociaţia „Fălticeni Cultural”;

Jurnalism: Silviu Buculei (Monitorul de Suceava, Crai nou) – trofeu juriu, Laura Lucescu (TVR Iaşi), Alexandru Săvescu (Fălticeni Online) – trofeu Asociaţia „Fălticeni Cultural”;

Sport: Ştefan Lupu – volei echipa naţională – trofeu juriu, David Arcip – tenis de câmp, Club sportiv Kim Long Dao – trofeu Asociaţia „Fălticeni Cultural”.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.