Expoziţie unicat la Muzeul Apelor „Mihai Băcescu” din Fălticeni – „Bucurie pe hârtie”

Luni, 16 decembrie, Muzeul Apelor „Mihai Băcescu” din Fălticeni a devenit gazda unei expoziţii unice, care marchează ediţia a XIX-a a manifestării „Colinde, Colinde”. Aflată la a doua ediţie şi intitulată sugestiv „Bucurie pe hârtie”, aceasta aduce în prim-plan o colecţie impresionantă de şerveţele tematice, într-o prezentare care surprinde frumuseţea şi magia sărbătorilor de iarnă. Şerveţelele expuse împodobesc sala muzeului cu imagini care evocă peisaje de iarnă, ornamente de brad, personaje din poveşti şi desene animate, dar şi scene religioase ce celebrează Naşterea Domnului.

660 de poveşti pliate în şerveţele

Eroina din spatele acestei expoziţii este Iordache Lavinia-Roxana, bibliograf al muzeului, care şi-a transformat o pasiune din copilărie într-o adevărată artă. De la vârsta de 11 ani, ea a colecţionat cu pasiune şerveţele de hârtie cu diverse imprimeuri. Astăzi, colecţia sa numără peste 660 de exemplare, fiecare cu propria sa poveste.

„De la vârsta de 8 ani am început să colecţionez abţibilduri, cartele telefonice, postere şi şerveţele de hârtie. În timp, m-am oprit la a colecţiona doar şerveţele cu diferite imprimeuri, considerând că aceasta este adevărata mea pasiune. În anul 2004, la vârsta de 11 ani, împreună cu o prietenă din copilărie, ne-am decis să ne facem propria colecţie de şerveţele. Am cumpărat împreună un pachet de şerveţele cu flori, unul cu iepuraşi şi am început să schimbăm dublurile cu alţi copii. Şi aşa am început să ne facem propriile noastre colecţii. Fiecare copil trebuie să-şi descopere pasiunea, să exploreze, să caute răspunsuri sau ajutor, aşa cum am făcut şi eu” a povestit Roxana Iordache.

Fiecare şerveţel din expoziţie întruchipează o amintire specială pentru colecţionară. Unele păstrează vii momente din copilărie, precum schimburile de şerveţele cu prietenii, altele sunt cadouri primite la diverse ocazii speciale. Temele sunt variate: de la imprimeuri florale şi animale la motive religioase, peisaje de iarnă, personaje din desene animate şi momente simbolice ale copilăriei.

Această colecţie nu este doar o demonstraţie de pasiune şi dedicaţie, ci şi o sursă de inspiraţie pentru vizitatori, oferindu-le prilejul de a redescoperi frumuseţea gesturilor simple care aduc bucurie.

Expoziţia – o călătorie prin nostalgie şi tradiţie

„Bucurie pe hârtie” nu este doar o expunere de obiecte, ci o incursiune într-o lume în care pasiunea pentru colecţionare devine o punte între generaţii. Fiecare exemplar expus spune o poveste şi transmite emoţia şi dedicarea colecţionarei. „Este o ocazie sărbătorească de a aduce laolaltă oameni care împărtăşesc pasiuni comune sau care doresc să redescopere lucruri simple care le-au făcut copilăria mai frumoasă” a declarat Lavinia-Roxana Iordache.

Magia sărbătorilor este reflectată în imagini cu brazi împodobiţi, fulgi de nea, Moş Crăciun, dar şi scene care celebrează bucuria familiei sau farmecul unor tradiţii specifice Crăciunului. Vizitatorii sunt invitaţi să-şi amintească momentele când schimbau lucruri mici cu prietenii, cum ar fi şerveţele, sau să admire creaţii care evocă atmosfera specifică sărbătorilor de iarnă.

„Expoziţia aceasta este o invitaţie de a ne întoarce la bucuriile mici, de a redescoperi plăcerea de a colecţiona şi de a da o semnificaţie sentimentală fiecărui obiect” au declarat reprezentanţii muzeului.

Evenimentul are un rol important în promovarea muzeului ca spaţiu cultural şi educaţional, oferind vizitatorilor o perspectivă diferită asupra artei colecţionării. Expoziţia este o expresie a talentului şi dedicaţiei unui membru al comunităţii, întruchipând frumuseţea simplităţii şi emoţia detaliilor.

Prin expunerea colecţiei, Lavinia-Roxana Iordache doreşte să inspire tinerii să-şi urmeze pasiunile şi să aprecieze lucrurile mici care aduc bucurie. Expoziţia încurajează, de asemenea, un dialog între generaţii, promovând valorile tradiţionale şi sentimentul de apartenenţă la o comunitate.

Expoziţia „Bucurie pe hârtie” va rămâne deschisă până pe 15 ianuarie 2025, oferind publicului suficient timp pentru a descoperi şi aprecia colecţia impresionantă de şerveţele. Evenimentul se desfăşoară în cadrul Muzeului Apelor „Mihai Băcescu”, un spaţiu consacrat culturii şi artei.

Vizitatorii pot accesa expoziţia în timpul programului obişnuit al muzeului, beneficiind de oportunitatea de a îmbina explorarea culturală cu bucuria specifică sărbătorilor. Această iniţiativă reprezintă o oportunitate rară de a descoperi cum pasiunea şi creativitatea pot transforma un obiect comun, precum un şerveţel, într-un simbol al copilăriei, tradiţiilor şi bucuriei.

Nu rataţi această călătorie prin timp şi emoţie! „Bucurie pe hârtie” este o experienţă de suflet, ideală pentru cei care vor să redescopere frumuseţea detaliilor şi să se lase inspiraţi de magia sărbătorilor de iarnă.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.