Agenţia de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură (APIA) Suceava atrage atenţia fermierilor cu privire la interzicerea arderii miriştilor şi a vegetaţiei pajiştilor permanente.
„Toţi beneficiarii de sprijin financiar din partea APIA, acordat sub formă de plăţi directe, şi ai unor intervenţii şi măsuri pentru dezvoltare rurală au obligaţia respectării interdicţiei de a incendia miriştile şi vegetaţia pajiştilor permanente” transmite APIA, menţionând că obiectivul „îl reprezintă menţinerea nivelului de materie organică din sol.
Fermierii care utilizează terenuri arabile nu trebuie să ardă miriştile sau resturile vegetale rezultate după recoltarea culturilor, respectiv paie de cereale păioase, vreji de plante proteice sau de cartof, coceni de porumb, tulpini de floarea-soarelui sau de rapiţă.
Vegetaţia pajiştilor permanente include vegetaţia uscată existentă pe păşuni şi fâneţe, miriştea şi resturile vegetale rămase în urma păşunatului sau după recoltarea fânului, precum şi vegetaţia invazivă sau cea dăunătoare covorului ierbos de pe pajiştile permanente.
În cazul în care se constată că o anumită parcelă din cadrul exploataţiei a fost arsă, iar cauzele sunt necunoscute, pentru a nu fi sancţionaţi, fermierii pot prezenta în cel mai scurt timp la centrul local al APIA la care au depus cererea, copia procesului-verbal de intervenţie întocmit de Inspectoratul Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă sau copia după plângerea depusă la secţia de Poliţie de pe raza căreia s-a produs arderea. După finalizarea cercetărilor trebuie prezentată, de asemenea, şi copia documentului de soluţionare a sesizării făcute” se precizează în comunicatul APIA Suceava.