„Dialogul Artelor”, la Fălticeni

„Dialogul Artelor”, manifestarea itinerantă a Centrului pentru Conservarea şi Promovarea Culturii Tradiţionale care a debutat la Vatra Dornei şi a poposit apoi la Câmpulung Moldovenesc şi Gura Humorului a ajuns, miercuri, 24 aprilie, la Fălticeni. Artişti plastici, scriitori, interpreţi de muzică populară şi folk şi formaţii folclorice din zona etnografică Fălticeni au primit aplauze din partea spectatorilor, a prof. Alexandru Rădulescu, vicepreşedintele Consiliului Judeţean, a primarului Cătălin Coman şi a consilierului judeţean col. (r) Ioan Abutnăriţei, care s-a simţit onorat să fie aproape de muzeul unei vechi cunoştinţe, maestrul Ion Irimescu.

“Suntem cu toţii conştienţi că în Suceava se face cultură. Judeţul Suceava, se bucură de mai multe focare de cultură, la Suceava, la Vatra Dornei, la Siret, Rădăuţi Fălticeni. Este foarte important ca aceste focare de cultură să interacţioneze, să interrelaţioneze şi credem noi că prin instituţiile Consiliului Judeţean, prin  Centrul Cultural „Bucovina” acest lucru se poate realiza. Aşa a pornit această caravană menită să vă pună în contact pe reprezentanţii activităţilor culturale din fiecare zonă”, a spus  vicepreşedintele Consiliului Judeţean, Alexandru Rădulescu.

Cărturărie şi folclor tradiţional

„Dialogul artelor” îşi propune să aducă în atenţia publicului patrimoniul din toate zonele etnografice ale judeţului Suceava, arta din spaţiul bucovinean în toate formele ei, prin culoare, cuvânt, sunet, încercând să contureze o bună vizibilitate a artiştilor locali.

Gazdă ospitalieră, primarul Cătălin Coman, a spus că la Fălticeni există disponibilitatea de a promova frumosul şi strategia la nivel de primărie şi instituţii subordonate iar rolul este de a dinamiza activităţile culturale prin includerea într-un circuit naţional şi mediatizarea acestora.

După ce publicul a admirat lucrările semnate de Ana Candrea Constantin, Doina Vianora Catargiu, Cristina Hreamătă Macoveiciuc, Grigore Micu, Iosif Csukat, membri ai cenaclului „Dimitrie Loghin”, muzicolog dr. Constanţa Cristescu, consultant artistic la Centrul Cultural Bucovina a prezentat cărţile „Chemări de toacă”, „Ghidul iubitorilor de folclor” şi „Ciprian Porumbescu necunoscut”, ultimele două editate sub egida C.C.P.C.T. Suceava.

Tot în cadrul primei secţiuni, cea de cărturărie, scriitorul humorean Mihai Camilar, a adus în atenţie „Calendarul popular bucovinean”, o reeditare a unei cărţi mai vechi îmbunătăţită şi adăugită şi a prezentat cartea „Zona etnografică Vatra Dornei”. 

Primul moment folcloric a aparţinut prof. interpret Maria Tanasă, “un simbol al subzonei etnografice Fălticeni” – cum a numit-o Călin Brăteanu, moderatorul întâlnirii. Prin „Balada şarpelui”, Maria Tanasă a adus în atenţie o poveste care i-a marcat copilăria, o poveste culeasă de la ciobanii din Dolheşti despre un model simbolic în concepţiile şi reprezentările arhaice despre univers dar şi întruchiparea zoomorfă a păzitorului casei din mitologia populară românească. Intrarea în scenă a grupului “Flori de măr” din Rîşca s-a făcut în sunet de trâmbiţă, spectacolul de cântece populare vechi fiind continuat de “Străjerii” din Dolheştii Mici.

După prezentarea de carte şi muzică, dr. Grigore Micu preşedintele Cenaclului “Dimitrie Loghin”, a făcut “o trecere în revistă” a celor 36 de lucrări de pictură şi grafică prezentate fălticenenilor în cadrul “Dialogului Artelor”. 

Preşedintele Asociaţiei „Fălticeni cultural”, preotul Liviu Mihăilă a prezentat activităţile desfăşurate de fălticeneni în ultimii trei ani de când a fost înfiinţată această asociaţie culturală, arătând că cele două festivaluri, de teatru şi de muzică folk sunt deja cunoscute şi apreciate la nivel naţional. 

Recital de poezie cu acorduri de muzică folk

Profesorul Ioan Filipciuc a fost cel care a reintrodus auditoriul în atmosfera cărţilor, prezentând ultima apariţie editorială care poartă semnătura profesoarei Mihaela Grădinaru “ Biserica de cuvinte”. Solista de muzică populară Mădălina Pavăl a oferit publicului câteva “mostre” folclorice din zona Baia, după care Călin Brăteanu, Mihaela Grădinaru, Marius Dăscălescu au îmbinat muzica chitarei clasice cu versurile poeţilor suceveni Constantin Boboc, Alexa Paşcu, Mihaela Grădinaru, Constantin Befu interpretate de poeta Carmen Veronica Steiciuc.

Evenimentul a fost organizat de Consiliul Judeţean Suceava, Centrul Cultural „Bucovina”, Centrul pentru Conservarea şi Promovarea Culturii Tradiţionale Suceava, Primăria Municipiului Fălticeni, Cenaclul de pictură şi grafică „Dimitrie Loghin” şi Muzeul de Artă „Ion Irimescu” Fălticeni.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.