Timp de o săptămână, Fălticeniul, cunoscut ca fiind unul din locurile din care au plecat nume mari ale culturii româneşti, a găzduit Festivalul Internaţional de Teatru pentru Tineret “Grigore Vasiliu Birlic”.
Recunoscut ca unul dintre cele mai importante festivaluri de teatru pentru copii şi tineret din Moldova, Festivalul de la Fălticeni, ajuns la cea de-a III –a ediţie, s-a bucurat şi în acest an de o prezenţă numeroasă şi de mare valoare atât din partea concurenţilor cât şi a marilor actori şi regizori români care au venit în perioada 9 – 15 septembrie la Fălticeni.
Festivalul a creat efervescenţă în rândul iubitorilor de teatru şi a adunat laolaltă elevi şi tineri din diferite zone ale ţării, membri ai unor trupe de teatru, studenţi ai UNATC însoţiţi de profesorii lor dar şi trupe de actori profesionişti. Timp de o săptămână, la Muzeul de Artă „Ion Irimescu” şi la Centrul Cultural „Grigore Vasiliu Birlic” au avut manifestări cultrural artistice. A fost vernisată o expoziţie de acuarelă, au putut fi vizionate 11 piese de teatru, participanţii la concursurile din festival au lucrat cu studenţii de la UNATC, cu actorul Dan Clucinschi şi coregrafa Lorette Enache, au fost spectacole de folk, cinci filme româneşti în cadrul cinematecii de noapte, peste 25 de invitaţi de onoare, o parte dintre ei participând şi la festivitatea de premiere.
Nume mari ale scenei la Fălticeni
În fiecare seară au avut loc specatcole de teatru, printre ele numărându-se “Fă-mi loc”, o piesă ce i-a avut ca protagonişti pe Medeea Marinescu şi Marius Manole, “Jurnalul unui nebun” piesă jucată de actorii trupei „Ateneu” din Iaşi, „Variaţiuni enigmatice”, prezentată de actorii Teatrul “Aurel Elefterescu” din Călăraşi, “Gaiţele” în care au evoluat actorii teatrului “Traian Grozăvescu” din Lugoj. „Ludwig, Nicolo & Jo”, un spectacol de divertisment teatral şi muzical, după un scenariu original de Radu Gheorghe în care au evoluat Radu Gheorghe, Mihai Bisericanu şi Georgeta Ciocârlan şi premiera naţională a Teatrului Nottara din Bucureşti, piesa “Comedie de modă veche”, în care publicul s-a reîntâlnit cu Actorii Ada Navrot, Vasile Toma şi Dan Clucinschi, au fost două dintre piesele de teatru la care cu greu s-a găsit un loc în sală.
În cadrul consursului de monolog şi recitare poezie au fost peste 50 de participanţi, iar la concursul trupe de teatru au participat nouă trupe din care au făcut parte peste 120 de tineri care doresc să facă teatru şi au demonstrat că pot face acest lucru pe scena de la Fălticeni.
“În artă, în teatru, nu există talentometru”
Juriul Festivalului a fost format din regizorul Gheorghe Balint de la Teatrul „Bacovia” din Bacău – preşedinte, Claudia Motea –actriţă, dramaturg şi realizatoarea unei emisiuni de teatru pentru copii la TVR, coregrafa Lorette Enache de la UNATC Bucureşti şi reprezentanţii Asociaţiei „Fălticeni Cultral”, profesorii de limba şi literatura română, Nelu Mihăilă şi Neculai Sturzu.
“Este o sarcină extraordinar de grea, de ingrată să fii membru al juriului la un astfel de concurs pentru că în artă, în teatru, nu există talentometru. Judeci cu inima, cu sufletul dar trebuie să apreciezi în primul rând valoarea. A fost foarte greu, probabil sunt şi nemulţumiţi. Făcând teatru copiii învaţă să fie oameni”, ne-a declarat Gheorghe Balint.
Trofeul Festivalului Internaţional de Teatru pentru Tineret “Grigore Vasiliu Birlic” a ajuns la Botoşani şi la Panciu
Punctajele obţinute de cele două trupe de teatru au fost la egalitate. “Şcoala lui Gufi” a trupei “Atelierul de Teatru” din Botoşani, coordonatori Lenuş Teodora Moraru şi Gelu Rîşca şi “Prinţesa şi porcarul” a trupei “Protha” din Panciu, coordonator Cătălin Sfârloagă, au fost cele două piese care au adus lacrimi de bucurie în rândul tinerilor din cele două trupe. Trofeul festivalului a fost acordat şi regizorului Gheorghe Balint, cel care a pus în scenă împreună cu membrii trupei de teatru “Birlic” din Fălticeni, în acest an, nu mai puţin de patru spectacole.
Premiul pentru cea mai bună regie a revenit lui Lenuş Teodora Moraru pentru piesa “Şcoala lui Gufi”, Premiul pentru cea mai bună actriţă în rol principal a fost obţinut de Andreea Langa pentru rolul Iola din “Şcoala lui Gufi” şi de Iris Tiron pentru rolul prinţesei din “Prinţesa şi porcarul”.
Premiul pentru cea mai bună actriţă în rol secundar a fost obţinut de Adnana Bolea din Iaşi pentru rolul mamei din “Jacques sau supunerea” de Eugen Ionescu, Ilinca Ana- Maria Prisăcariu pentru rolul lui Luli din “Şcoala lui Gufi” şi Cristinei Luca din Piatra Neamţ pentru rolul Galinei din “Familie, iubire, prafuri” de Maria Hibovschi şi Simona Chirilă pentru rolul Garofiţei din “Prinţesa şi porcarul”.
Premiul pentru cel mai bun actor în rol principal a fost obţinut de Octavian Gabriel Mic din Piteşti şi David Drugaru din Râmnicu Vâlcea, membri ai trupei Mzmesis pentru “O piesă pur şi simplu”, spectacol colaj după textele lui I.L. Caragiale şi versurile lui George Topârceanu.
Premiul pentru cel mai bun actor în rol secundar a fost obţinut de Florin Aioanei pentru rolul Bob de rouă din “Şcoala lui Gufi”.
Premiul Adolescentului a fost obţinut de trupa “Noi” din Călăraşi, coordonată Marian Zaharia pentru piesa “Manual de folosinţă al adolescentului”, autor Aura Stuparu – Mircea. Aura Stuparu a obţinut şi premiul pentru cel mai original text dramatic.
Premiul pentru originalitate, creativitate şi expresivitate scenică a revenit trupei îndrumate de Gina Gulai, “Alfa Omega Art” din Piatra Neamţ pentru piesa “Bertha”, premiul pentru viziune regizorală a ajuns la botoşăneanul Emil Gnatenco pentru “Jacques sau supunerea” iar premiul pentru cea mai bună scenografie a fost acordat lui Gelu Rîşca pentru piesa “Şcoala lui Gufi”.
Secţiunile recitare poezie şi monolog au adus în faţa juriului numeroşi participanţi
Marele Premiu la secţiunea “Poezie”, grupa de vârstă 7 – 14 ani, a fost obţinut de Teofana Mare, 7 ani, din Piatra Neamţ, la secţiunea “Monolog”, pentru aceeaşi grupă de vârstă nu a fost acordat Marele Premiu, pe locul I clasându-se Andrei Marc, 10 ani din Piatra Neamţ pentru rolul lui “Nică” din “Nică la scăldat” de Ion Creangă.
La secţiunea “Poezie”, grupa de vârstă 15 – 25 de ani, fete, au obţinut premiul I, botoşănencele Andreea Langa şi Ilinca Ana – Maria Prisăcaru şi Valentin Hriţcu din Fălticeni la băieţi.
La “Monolog”, fete, Ioana Andrei din Iaşi a obţinut Marele Premiu, pentru monologul “Ines” din piesa “Cu uşile închise” de Jean Paul Sartre, Sabina Bălan din Botoşani a primit premiul pentru originalitate, creativitate şi expresivitate scenică şi pentru creaţiile proprii “Poem cu nas de clown” şi “Mama e un înger”. Ana Maria Popescu din Fundulea – Călăraşi a obţinut Premiul de Popularitate pentru monologul “Toma Duru zis Mămăliguţă” de Ana Maria Donosă.
La “Monolog”, băieţi, Octavian Gabriel Mic din Piteşti a obţinut Marele Premiu “Grigore Vasiliu Birlic” pentru monologul “Slugă la cinci stăpâni” de Gabriel Petre, iar Alexandru Mazăre din Bacău a obţinut Premiul “Emil Hossu” pentru orginalitate, creativitate şi expresivitate scenică pentru monologul din creaţia proprie “D-fence”
Premii oferite de senatorul Ovidiu Donţu şi preşedintele Consiului Judeţean Cătălin Nechifor
Senatorul Ovidiu Donţu a oferit un premiu special Ancăi Lăcusteanu pentru One-woman show “Edith Piaf” şi i-a felicitat pe toţi cei prezenţi la acest festival în calitate de concurenţi, invitaţi, sau spectatori pentru “dinamica fenomenului cultural pe care aţi adus-o la Fălticeni şi în judeţul Suceva”.
Şi preşedintele Consiliului Judeţean Suceava, Cătălin Nechifor, a oferit un premiu trupei de teatru “Birlic”, o tabără gratuită în vacanţa de iarnă în cadrul căreia, tinerii actori din Fălticeni împreună cu colegii lor de la trupa de teatru a Colegiului “Ştefan cel Mare” din Suceava să pregătească piesa “Şcoala lui Gufi” pe care să o prezinte la mai multe unităţi de învăţământ din judeţ în cadrul “Săptămânii altfel”.
La final toţi participanţii la festival au primit câte un portret realizat de graficianul Mihai Pînzaru PIM.
Nu se poate face teatru fără actori şi spectatori
“Meseria, sau povara aceasta de a face teatru este cumplită. Este o şansă foarte mare pentru aceşti copii ca la un asemenea eveniment să simtă sprijinul actorilor. Teatrul fără actori nu se poate. Fără regizori se poate, fără scenograf sau muzician se poate, dar făcă actori nu. Teatrul începe cu actorul şi se termină cu actorul. O să moară teatrul când moare ultimul actor… Teatru nu se poate face însă fără spectatori. Festivalul de la Făliceni este o mică şansă pentru ţara aceasta care se clatină. Mulţumesc părinţilor care cred în meseria aceasta şi cred în copiii lor şi vreau să le spun că aceşti copii nu-şi pierd timpul făcând actorie. Au de învăţat lucruri foarte bune. Le mulţumesc şi colegilor mei care se ocupă de trupe, pentru că mie nu-mi place denumirea de profesor sau de coordonator, sunt priteni sau sunt mentori”, a declarat regizorul Gheorghe Balint.
Şi actorul Radu Gheorghe a spus la Fălticeni că “nu este uşor să fii pe scenă, dar cine nu este chemat, să coboare. Rolul actorului este să fie pe scenă şi îmi permit să atrag atenţia colegilor mei mai tineri, chiar dacă sunt foarte tineri, când îşi primesc premiul este o mândrie, aşa că să mai stea trei secunde pentru cei care mai au altă meserie, aceea de a-i fotografia pentru memoria acestui festival. Cei care au urcat deja pe scenă, mici sau mari s-au expus, au trecut proba cea mai grea, aceea a expunerii într-un rol, şi de aceea trebuie să o treacă şi pe aceea de a expune personalitatea lor, a ceea ce sunt în afara scenei şi a adresa un mesaj celor care îi aplaudă”, a fost prima lecţie predată de Radu Gheorghe tinerilor premianţi, care părăseau scena foarte repede după acordarea premiului.
Diploma “Inima Fălticeniului” acordată invitaţilor de onoare
Prezent la Gala decernării premiilor festivalului, actorul Vladimir Găitan a mulţumit organizatorilor acestei manifestări pentru “tot ceea ce fac, din suflet, pentru breasla aceasta a oamenilor de teatru”, precizând că fălticenenii au în marele actor “un om care le va fi alături pentru orice încercare care ţine de profesia de actor”.
Au primit Diploma “Inima Fălticeniului”, din partea Asociaţiei Fălticeni Cultural, cei care în cele şapte zile de festival au fost alături de fălticeneni. Au fost prezenţi la spectacolul de gală şi au primit această diplomă maestrul Vladimir Găitan, graficianul Mihai Pînzaru PIM, Radu Gheorghe, Beatrice Rancea, Stere Gulea, Irina Margareta Nistor, Medeea Marinescu, Marius Manole, Dan Lungu, Mihai Bisericanu, Georgeta Ciocârlan, Ovidiu Mihăilescu, Puiu Creţu, Sorin Poclitaru, Adi Bezna, Clara Mărgineanu, Vasile Toma, Dan Clucinschi, Alexandra Buză, Ştefania Iacob dar şi Cătălin Nechifor – preşedintele Consiliului Judeţean Suceava, Alexandru Rădulescu – vicepreşedintele C.J., senatorul Ovidiu Donţu, primarul Cătălin Coman.
Gala decernării premiilor festivalului a avut loc în cadrul unui spectacol de operă susţinut de solişti de marcă de la Opera Naţională din Iaşi acompaniaţi de pianista Simona Gâdei şi de Corul de copii “Juniorii Operei”, dirijat de Raluca Zaharia.
Vladimir Găitan şi-a reîntâlnit la Fălticeni unul din cei mai vechi prieteni
“Vreau să şiti că aveţi în mine un om care vă iubeşte sincer şi oricând veţi avea nevoie vă voi fi alături pentru orice încercare care ţine de profesia mea”, le-a spus actorul Vladimir Găitan fălticenenilor după ce a primit Diploma “Inima Fălticeniului”.
Pentru Vladimir Găitan, venirea la Fălticeni a constituit unul din moemntele cele mai emoţionate din acest an. În primul rând pentru că, înainte de a ajunge în urbea de pe Şomuz s-a oprit împreună cu preotul Liviu Mihăilă la mormântul părinţilor şi apoi reîntâlnirea cu unul din cei mai buni prieteni din copilărie.
“Aici la Fălticeni m-am reîntâlnit cu un vechi şi bun prieten de – o viaţă, Mihai Pînzaru PIM. Cel mai frumos lucru care ne leagă este că am făcut curte aceleaşi fete frumoase. A câştigat Mihai, dar din păcate Gica nu mai este, Dumnezeu să o odihnească acolo unde este. Ea ne-a făcut să rămânem prieteni şi de câte ori veneam la Suceava mă opream la ei acasă, erau o pereche minunată şi îmi făceau mâncarea mea preferată, tocinei cu smântână”, a precizat maestrul Vladimir Găitan.
Tinerilor le place teatrul, preotului Liviu Mihăilă să-l aducă la Fălticeni
Cititorii trebuie să ştie că toate aceste lucruri frumoase care s-au întâmplat la Fălticeni sunt rezultatul iniţiativei preotului Liviu Mihăilă, care împreună cu iubitorii de teatru din Asociaţia Fălticeni Cultural, cu tinerii voluntari din municipiu şi oamenii de bine au reuşit să organizeze acest festival.
Concluzia juriului a fost aceea că tinerilor le place teatrul, că trebuie să le oferim posibilitatea de a vedea sau chiar de-a juca în piese de teatru. Chiar dacă în această săptămână au venit pentru prima oară la Fălticeni, maestrul Vladimir Găitan, regizorul Stere Gulea, criticul de film Irina Nistor, actorii de la Teatrul Nottara dar şi Radu Gheorghe, Beatrice Rancea au promis că vor reveni cu plăcere la Fălticeni la următoarele ediţii ale festivalului.