Cultul eroilor şi armata îşi comemorează eroii

Pe 21 septembrie 2007, la ora 11,00 într-o misiune de patrulare în Kandahar, Irak unde armata română participa în teatrele de operaţii pentru menţinerea păcii, a căzut la datorie sublocotenent post mortem Ion Grosaru, care se afla într-un TAB împreună cu alţi cinci militari. Când TAB-ul  a trecut peste un dispozitiv explozibil improvizat, s-a produs explozia, blindatul fiind avariat. Deşi îndeplinea o funcţie care i-ar fi permis să iasă printre primii din TAB-ul în flăcari, Ion Grosaru i-a ajutat pe cei răniţi să-şi salveze viaţa. În momentul când încerca să părăsească transportorul amfibiu blindat muniţia din acesta a explodat luându-i viaţa soldatului sucevean. Marius Iov, unul dintre colegii rămaşi în viaţă dar care şi-a pierdut vederea în urma acestui accident, de fiecare dată când vine la mormântul lui Ion Grosaru, pipăie cu bastonul alb mormantul şi spune:  “Ioane mi-ai salvat viaţa şi imi pare rău că nu pot să îţi văd mormântul, te voi pastra mereu în suflet”.

În fiecare an de la moartea eroului Ion Grosaru, pe 21 septembrie, Asociaţia “Cultul Eroilor” împreună cu familia, colegii din Batalionul “Scorponii Galbeni” din Timişoara din care a făcut parte şi Ion Grosaru, biserica din satul Păiseni şi Primăria comunei Cornu Luncii, continuă să îl comemoreze pe  sublocotenent post mortem Ion Grosaru.

Astăzi la ora 11,00 la mormântul unde îşi doarme somnul de veci Ion Grosaru va avea loc un parastas, slujba de pomenire fiind oficiată de preotul paroh Vasile Ungureanu. Aşa cum am aflat de la maistrul militar principal (r) Dumitru Davidel, prim-vicepreşedinte al Asociaţiei “Cultul Eroilor”, vor fi depuse coroane de flori, din partea colegilor din Timişoara, a Primăriei Cornu Luncii şi Asociaţiei “Cultul Eroilor”  după care elevii şcolii din Păiseni, şcoală care poartă numele eroului, vor recita poezii scrise de Ion Grosaru, din volumele “Pasărea de ceară” şi “Chemare din necunoascut”.

“Mulţumim conducerii Ministerului Apărării Naţionale, care prin doamna colonel Elena Popescu, a participat de fiecare data la aceste evenimente, ajutând familia eroului, material şi spiritual şi primarului ing. Gheorghe Fron, care în urma propunerii făcută Consiliului Local  Cornu Luncii a decernat de Ziua Eroilor titlul de Cetăţean de Onoare lui Ion Grosaru”, a spus Dumitru Davidel, prim-vicepreşedinte al Asociaţiei “Cultul Eroilor”,.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.