Fălticeniul inclus între localitățile unde s-a desfășurat Festivalul național de poezie „Nicolae Labiș”

 După ce, din diferite motive în ultimii ani Festivalul național de poezie „Nicolae Labiș”, a ocolit Municipiul Fălticeni, în acest an, participanții la acestă manifestare culturală au poposit în urbea de pe Șomuz, Fălticeniul fiind o localitate importantă pentru tot ceea ce înseamnă Nicolae Labiș. Poetul a studiat la liceul „Nicu Gane” în perioada 1947-1951.

            Printre personalitățile literare invitate la cea de-a XLV-a ediție a Festivalului național de poezie „Nicolae Labiș” și care au poposit în Amfiteatrul Colegiului “Nicu Gane” pentru a celebra poezia, proza și a prezenta ultimele apariții editoriale, s-au numărat prozatoarea Doina Popa, Liviu Ioan Stoiciu – scriitor, poet, redactor la “Viața Românească” (revistă în care Nicolae Labiș a publicat poemul “Moartea căprioarei” în octombrie 1954), Valentin Talpalaru – scriitor, redactor la Radio Iași, Margareta Labiș – sora poetului, poetul Emil Brumaru (revenit după 30 de ani de absență din spațiul Bucovinean), poetul Dumitru Brăneanu, poeta Viorica Petrovici, criticul literar Isabel Vintilă, poetul Ion Cozmei – vicepreședinte a Societății Scriitorilor Bucovineni, istoricul literar Nicolae Cârlan, Criticul literar Mihaela Grădinaru – redactor la revista “Cronica Veche”, prozatorul Ioan Țicalo, poetul Ovidiu Vintilă – redactor sef al revistei Bucovina Literară, prozatorul Gheorghe Patza, scriitoarea Doina Rizea – directoarea Editurii Floare Albastră, istoricul literar, cercetător Nicolae Georgescu – renumit Eminescolog, scriitorul Constantin Hrehor, scriitorul Ion Filipciuc, Vlad Ionuț Sibechi, câștigătorul Marelui Premiu "Nicolae Labiș" la ediția din 2010, laureații de anul acesta. De la Cernăuți, au venit Alexandru Ilie Luceac și criticul și istoricul literar Alexandrina Cernov – profesor la Universitatea din Cernăuți și membru de onoare al Academiei Române.

            Margareta Labiș, sora poetului, nu a lipsit de la nici o ediție a festivalului

Aceasta a venit, anul acesta împreună cu cei doi nepoți ai poetului Nicolae Labiș, Andreea și Horea.

„Salut din toată inima pe toți moldovenii și bucovinenii iubitori de poezie, de literatură care au încă în suflet amintirea fratelui meu. Încărcată de emoție am pășit scările Colegiului  <Nicu Gane> unde fratele meu a învățat. Am atâtea amintiri din acest dulce târg al Fălticenilor, încât nu știu cu care  să pornesc mai întâi. Simt, parcă aud pașii fratelui meu care alerga pe holurile acestei școli grăbindu-se spre orele de curs, spre cenaclu sau spre repetițiile unei activități literare. Cel de-.al 45 – lea an al acetui festival mi se pare un an benefic, o realizare deosebită”, ne-a spus Margareta Labiș, sora poetului.  

            Întâlnirea de la Fălticeni a fost moderată de Carmen Veronica Steiciuc, consultant artistic la Centrul Cultural Bucovina, coordonatoarea festivalului

Anul acesta Festivalul național de poezie „Nicolae Labiș”, s-a desfășurat la Suceava, Fălticeni și Mălini, propunându-și să descopere, să sprijine și să promoveze noi și autentice talente în rândul tinerilor autori de poezie de pretutindeni. Festivalul este deschis tinerilor autori de poezie, este un festival în care sunt descoperite, sprijinite și promovate tinerele talente și este singurul festival din țară în care juriul este format doar din critici literari: Mircea Martin – președintele juriului,  Alexandru Cistelecan, Adrian Dinu Rachieru, Mircea A. Diaconu și Vasile Spiridon.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.