Datornicii risca sa ramana fara apa

Câteva sute de familii din Fălticeni riscă să rămână fără apă la robinete din cauza datoriilor mari pe care le înregistrează la plata utilităților. Prin această măsura Agenția Fălticeni a ACET Suceava încearcă să-i determine pe rău platnici să-și achite o parte din restanțe astfel încât furnizorul de apă să-și poată achita facturile restante pentru energia electrică.

Într-un studiu comparativ al nivelului datoriilor la 31 iulie 2013 și la 31 ianurie 2014, cu o singură excepție, Asociația de proprietari nr. 8, unde datoriile au scăzut cu 26 %, la toate asociațiile cu datorii, acestea au crescut, Asociația de proprietari nr. 6 înregistrând un nivel record de creștere, 52%, de la 26.404 lei în iulie, la 40.072 lei în ianuarie 2014.

“Pentru a nu opri apa, în anul 2013 am instituit un criteriu: Fiecare asociație de proprietari să-și plătească valoarea facturii din luna respectivă plus ceva din restanțe. Acesta era un indicator de diminuare a restanțelor. Au fost luni în care au fost asociații care au plătit factura curentă și ceva în plus, altele nu au plătit nici măcar factura scadentă, astfel încât, în 6 luni, datoriile asociațiilor de proprietari au crescut de la 917.691 lei la 1.189.617 lei, ceea ce este destul de grav. Timpul mediu de întârziere este de 3,96 luni. Asta ar însemna că am furnizat apă patru luni fără să încasăm un leu. La Asociația de proprietari nr. 11, timpul de întârziere este de 17 luni, la Asociația 10 este de peste 7 luni, la Asociațiile 14 și 15 de 6 luni. Sunt și asociații care sunt cu plata la zi, cum sunt asociațiile 1, 3, 4, 7, 13, 20. Îngrijorător este că întârzierele au crescut la multe asociații cu cel puțin o lună, din iulie până în decembrie. Dacă până acum ne mai ajuta Suceava, în ultima perioadă ACET Suceava a pierdut foarte mult din producție, din cauza problemelor de la Termica și a crescut presiunea pe fiecare agenție de a-și realiza indicatorii financiari, de a avea lichidități, de a respecta bugetul. Producția la nivel de agenție scade fără voința noastră pentru că industrie consumatoare de apă nu mai există, populația face economie cruntă, noi consumatori nu mai vin în rețea. Producția a scăzut cu 2 – 3 %”, ne-a declarat ing. Vasile Cozma, directorul Agenției Fălticeni a ACET Suceava.

Din 1.189.617 lei datroii neîncasate, primele cinci asociații au o datroie  de 921.795 lei. Conform directorului Vasile Cozma, în topul datornicilor la 31 ianaurie 2014 conduc Ascoiația de proprietari nr.11, Asociația de proprietari nr. 10 și Asociația de proprietari nr. 14. Asoicația 11 are factura pe luna ianaurie 2014 de 19.748 lei și o datorie de 343.015 lei. Asociația 10, are o factura de 38.672 lei, în timp ce datoria este de 276.462 lei. Asociația 14 are o restanță de 130.009 lei și un specific aparte, în câteva scări de bloc fiind câte un proprietar cu datorii foarte mari, unul chiar cu 30.000 de lei. Pe locul patru este Asociația 15, cu 98.680 lei datorii la 31 ianuarie, o asociație care nu avea datorii dar s-a blocat fiind o scară la blocul turn cu foarte multe apartamente nelocuite. Proprietarii spun că sunt goale, dar acumulează datorii, ceva se întâmplă acolo. Pe locul cinci este Asociația 16, cu o datorie de 73.629 lei. Aici încasările sunt în salturi, în ultima lună s-a încasat o factură jumătate, dar în alte luni s-a încasat foarte puțin.

“Probleme avem și la Asociația 19, formată dintr-un bloc cu o singură scară și care la 31 ianaurie 2014 are o datorie de 4.410 lei. Este valoare mică, dar sunt la aproape 5 luni timp de întârziere”, a precizat Vasile Cozma.

În prima jumătate a anului 2013, până a trecut la consumatori eligibili, prețul la energie a fost foarte mare. Lunar, costurile pentru furnizarea celor 83.000 de m.c. de apă potabilă se ridica la aproape 4,5 miliarde. Datorită neîncasărilor de la populație, ACET nu a reușit să plătească energia electrică consumată, nu a plătit la Apele Române și a fost nevoită să plătească penalități enorme, ceea ce a afectat realizările unității, având o pierdere de 1 miliard lei vechi pe anul 2013.

“Ar trebui opriți toți datornicii, pentru că nu mai putem rezista, dacă nu plătim energia electrică. Sper să nu ajungem ca E-on să ne dea energie în regim de avarie și să fim nevoiți să restricționăm consumul de apă la întreg orașul la câteva ore pe zi. Dacă ai probleme financiare nu mai poți accesa proiecte și programe europene de finațare și avem cu toții de suferit. Până acum s-au luat tot felul de angajamente cu populația, reeșalonări, dar nu au avut efect. Noi nu putem opri decât pe scări de bloc, aici intervin problemele pentru că sunt locatari cu plata la zi. Tot asociațiile trebuie să mai rezolve o altă situație. Când apar pe lista de la întreținere 4 persoane într-un apartament și se raportează un metru cub de apă consumat într-o lună este o problemă. Noi nu putem individualiza consumul, așa  a fost gândit sistemul. Investițiile de individualizare ar trebui făcute de proprietari dar sunt destul de costisitoare”, a precizat Vasile Cozma.

Datoriile populației care locuiște la case este sub 100.000 de lei. Unde s-a putut s-a întrerupt apa după care datornicii au venit și au plătit. Sunt și situații unde pentru a opri apa, trebuie săpat în stradă pentru că nu sunt cămine pentru racorduri și apometre. Jumătate din aceste situații vor fi rezolvate după derularea investiției “Extindere și reabilitarea infrastructuriide apă și apă uzată în județul Suceava” și care include branșamente individuale.

Agenții economici din Fălticeni nu au datorii la ACET sau restanțele acestora sunt mici, maxim  2 – 3 luni, întârziere.

În această săptămână executivul se va întâlni cu reprezentanții asociațiilor de proprietari pentru o ultimă încercare de rezolvare a situației înainte de a se lua măsura sistării apei potabile la scările de bloc unde sunt datornici.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.