Doru Viorel Ursu față în față cu publicul fălticenean

Avocatul Doru Viorel Ursu,  fost ministru de interne în primul guvern post decembrist-Petre Roman, și-a lansat miercuri, 12 martie, în sala “Pictor Aurel Băeșu” a Muzeului de Artă “Ion Irimescu” bestseller-ul “Sânge și carne de om” cuprinzând volumele “Drama unui minister”, “Sibiu – acvariul groazei” și “Enigma meilor”.

Pe lângă publicul iubitor de carte și pasionat de mistere ale Revoluției Române din Decembrie 1989, la întâlnirea cu fostul ministru de interne a participat generalul Eugen Șalar, fostul șef al Inspectoratului Județean de Jandarmi Suceava, părintele Mihail, starețul mănăstirii Râșca, comanda Școlii de Subofițeri Jandarmi, politiști, cadre active și pensionari MAI, primarul Cătălin Coman, elevi de la cele trei colegii, intereați de istoria României.

“Niciunde nu a fost o prezentă atât de numeroasă. Nu mi-am  imagint că în dorința mea de  a poposi la Fălticeni, și vă mulțumesc că m-ați primit atât de frumos, o să întâlnesc atâția oameni tineri. Nu am venit să țin o conferință, nu am venit să țin un discurs dinainte pregătit, dar venind spre Fălticeni și întâlnindu-vă pe dumneavoastră mi-am dat seama cât de actuale sunt strădaniile mele strânse în aceste cărți.

Adunând materiale pentru cărțile sale adunate sub titlul “Ministrul de interne – radiografia unei lovituri de stat”, Doru Viorel Ursu a studiat în arhive și cele 49 de dosare adunate din toate județele țării și de la anumite formațiuni ale Ministerului de Interne scrise în decembrie 1989 și ianuarie 1990 de care nu s-a știut niciodată. Este vorba de rapoartele și analizele celor care stătuseră în spatele sediilor asediate cu bâte, cu răngi, cu sticle incendiare în numele unei revoluții.

Istoria nu și-a spus încă ultimul cuvânt

“Istoria nu și-a spus încă ultimul cuvânt. Nu este o revanșă de a te întoarce în timpuri trecute și de nimeni nedorite, dar necunoscându-ne istoria reală, nevorbinduni-se despre istoria reală, nu  facem nici un pas înainte astăzi, când războiul nu mai este lângă noi, este deasupra noastră și în care se vorbește despre pământ românesc de pe care trebuie să plecăm noi românii. Vă rog să observați că în Târgu Mureș acum două zile se spunea că Ardealul nu este pământ românesc”, a spus Doru Viorel Ursu.

Referindu-se la cele trei cărți prezentate fălticenenilor, fostul ministru de interne a precizat că acestea  nu se povestesc, ele trebuie citite șisă nu lipsească din bibliotecile publice.

“Ele nu sunt cărți de librărie, ele nu sunt cărți cu care se face comerț, ele nu sunt cărți sponsorizate de nimeni, tocmai pentru că nu înțeleg să mă plec în fața nimănui și a niciunei dorințe de manevră politică. De aceea eu vă învit să le citiți. Aș fi foarte ferict ca măcar câteva familii din Fălticeni să le citească și dacă asta se va întmpla în întreaga țară misiuena mea este îndeplinită.

Se spune că evenimentele din decembrie sunt o revoltă anticomunistă. Dar, doar atât? Evenimentele din decembrie vin pe un regim care trebuia să cadă așa cum s-a hotărât la Malta de către liderii de atunci ai lumii, cel sovietic și  cel american. Numai că din păcate, evenimentele din decembrie au un profund caracter antistatal, pentru că subrezesc autoritatea statului român chiar comunist cum era el. Dar a distruge Ministerul de Interne cu mâna Ministerului Apărării Naționale este o dovadă clară că s-a fragilizat autoritatea statului român de care avem atâta nevoie, mai ales acum.

Un stat are nevoie ca piloni pentru a se dezvolta, de armată și de Ministerul de Interne

„Mă bucur că am redat României în timpul mandatului meu Jandarmeria Română, chiar dacă atunci mi s-a reproșat că vreau să militarizez România”, a precizat Doru Viorel Ursu.

Legat de evenimentele din decembrie 1989, Doru Viorel Ursu a spus că nu au existat teroriști. „Am spus – o de când am fost ministru de interne, studiind arhive și documente. În vremea aceea pe teritoriul României au fost peste 1500 de ținte false, s-au tras 53 de rachete în obiective care nu existau, au fost oamenii înebuniți cu baraje care vor sări în aer, cu apă otrăvită, cu terorișțti care trag peste tot, încât s-a ajuns ca până la plecarea lui Ceaușescu să moară 140 de oameni iar după plecarea lui să moară de 8 ori mai mult, peste 1000. Acest răszboi a fost unul de diversiune, cu baloane construite special și lansate pentru a simula aparate de zbor, știri și teme false, discuții care păreau a exista între conducătorii unor formațiuni de avioane”, a declarat fostul ministru de interne, Doru Viorel Ursu.

În cadrul întâlnirii de la Fălticeni Doru Viorel Ursu a povestit și despre evenimentele speciale de care a avut parte în calitate de minsitru de interne. Unul dintre acestea a fost intrarea regelui Mihai în țară și inexplicabilul mod pentru care a fost nevoit să îl întoarcă de la frontieră. „Niciodată nu mi-am  imaginat că după producerea acestui eveniment de întoarcere la frontieră, pentru că așa trebuia atunci, președintele  Iliescu va bea cafeaua la Cotroceni cu regele Mihai. Dar asta este istoria, întorsăturile pe care ea le cunoaște”, a precizat Viorel Ursu.

„Înlăturarea Guvernului Petre Roman nu a fost făcută de mineri”

„Guvernul din care făceam parte a fost înlăturat, nu de mineri cum vi se spune, ci de bătălia dintre politicenii români și bătălia dintre interesele lor. Un gurvern era sacrificat, bun sau rău, nu pot să spun pentru că ași fi subiectiv făcând parte din el, dar care ne-a dat înapoi cu mulți ani în fața Europei”.

O altă chestiune care îl frământă pe Doru Viorel Ursu  este caracterul antinațional, și atacul la statul român care este mai evident după evenimetele din ultimele zile de la Târgu Mureș.

„Cercetând bine și înțelept evenimentele trăite, ca să nu se mai întâmple, o să dăm crezare politologilor care spun  că nimic nu este întâmplător. Ceea ce s-a întâmplat în decembrie în România și apoi în Libia, Egipt și acum în Ucraina nu este întâmplător. Este rezultatul unei lupte tot mai înverșunate între globalizatorii care vor și sunt adepții unui guvern mondial, care vor să înlăture orice opunere. Omenirea este în fața marilor bătălii globalizatoare între globalizatori și naționliști. În fața acestor provocări trebuie să nu fim dezbinați, trebuie să nu mai ratăm astfel de momente în care am fost aruncați unii împotriva altora, sub numele unei idei de a slăbi un stat care este România”, a spus Doru Viorel Ursu. 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.