Echipa de dezbateri a Colegiului Național „Nicu Gane” Fălticeni a obținut Mențiune la etapa națională a Concursului „Tinerii Dezbat”

La sfârșitul săptămânii trecute, la Colegiul Național „Tudor Vladimirescu” din Târgu Jiu s-a desfășurat etapa Națională a Concursului „Tinerii Dezbat”, aflat la a V-a ediție. Este cel mai amplu concurs de dezbateri adresat elevilor din România și se adresează elevilor din clasele a IX-a, a X-a și a XI-a din toate unitățile de învățământ preuniversitar, fiind un campionat național de dezbateri educaționale care contribuie la formarea, dezvoltarea și exersarea competențelor de comunicare și a atitudinilor social-civice democratice necesare tinerei generații pentru participarea activă la viața socială.

La startul competiției naționale din orașul lui Brâncuși s-au aliniat 34 echipaje, printre care și reprezentanta județului Suceava, echipa Colegiului Național „Nicu Gane” din Fălticeni, formată din elevii Xenia Iacob, Miluța Ailenei și Andrei Tofan (toți în clasa a XI-a), coordonați de prof. Ioan Caulea. Chiar dacă s-au calificat în premieră la competiția națională Tinerii Dezbat, echipa elevilor din Fălticeni s-a clasat pe locul 6, obținând o mențiune – cea mai bună clasare a unei echipe sucevene în cele 5 ediții.Tot mențiune au primit și Xenia Iacob la secțiunea vorbitori, un loc bun ținând cont că au fost 102 participanți.

Cele două moțiuni (teme de discuție) dezbătute în cele 2 zile (14-15 iunie), sub forma jocului de rol argumentativ pro-și contra au fost „Ar trebui ca locurile speciale în licee să se acorde preferențial fetelor rrome?” și „Ar trebui să fie interzisă susținerea politicienilor de către reprezentanți ai cultelor religioase?”.

„Un astfel de concurs dezvoltă în rândul tinerilor capacitatea de a lucra în echipă, de a face documentare riguroasă, de a identifica surse credibile de informații, de a construi discursuri publice de impact. În acest context, elevii vor fi determinați să emită judecăți folosind criterii obiective, și totodată, să apere o poziție folosind argumente susținute de dovezi și nu de simple opinii”, ne-a declarat profesorul  Ioan Caulea, coordonatorul echipei fălticenene și al Clubului de dezbateri „Logos” de la Colegiul Național „Nicu Gane”.

Concursul a fost structurat pe echipe formate dintr-un număr de trei elevi, aceștia fiind puși în situația de a pune în valoare „pro” și „contra” argumente diferite pentru ambele fațete ale unor chestiuni asupra cărora oamenii, deși bine intenționati, pot fi în dezacord.

„Tinerii Dezbat” este o olimpiadă organizată de Ministerul Educației Naționale, în parteneriat cu Reprezentanța UNICEF în România, Consiliul Național pentru Combaterea Discriminării, Departamentul pentru Relații Interetnice, Agenția Națională pentru Rromi, Agenția de Dezvoltare Comunitară „Împreună”, Fundația Dignitas și Asociația Română de Dezbateri, Oratorie și Retorică (ARDOR) în parteneriat cu Romanian-American Foundation.

echipa_dezbatere_nicu_gane_falticeni                                                                                 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.