Zilele municipiului Fălticeni au debutat cu lansări de carte

Ediţia din acest an a Zilelor Municipiului Fălticeni a început joi, 17 iulie 2014, ora 16.00, la Sala “Pictor Aurel Băeşu” a Muzeului de Artă “Ion Irimescu” cu lansarea ultimelor apariţii editoriale a patru scriitori cu obârşii fălticenene.

            După un concert pe măsura evenimentului, graţie flautului într-adevăr fermecat al fălticeneanului Nicolae Maxim, prim-solist al Filarmonicii ,,George Enescu” din Bucureşti, în care au fost interpretate piese celebre ale unor cunoscuţi compozitori, semnalul radio care anticipa emisiunile culturale de la Radio România, interpretat la flaut, a deschis seria lansărilor de carte.  

În prezenţa unui numeros public iubitor de cultură, scriitori, artişti plastici, reprezentanţi ai administraţiei locale, scriitorul Alexa Paşcu şi-a lansat romanul „Destin”, profesoara Mioara Gafencu a adus în atenţia cititorilor volumul „Vintilă Şiadbei şi Haralambie Ciocan – Dimensiunile timpului”, scriitorul Nicolae Cârlan şi-a prezentat cartea „Nicolae Labiş – Opera Magna”, iar scriitoarea Coca Maria Udişteanu a lansat volumul „Retrăiri”.

            “Zilele Municipiului Fălticeni conţin manifestări culturale, artistice, religioase, competiţii sportive, manifestări pentru toate categoriile de oameni care doresc să petreacă la Fălticeni. Mă bucur că dumneavoastră aţi reuşit prin operele scrise să ne încântaţi şi ne bucurăm că primăria a putut să vă sprijinine financiar pentru a le putea tipări. Mulţumesc autorilor pentru că au aşteptat cu răbdare acest moment, o parte din operele lor ieşind de sub tipar mult mai devreme”, a precizat primarul Cătălin Coman.

Primarul Cătălin Coman a fost completat de scriitorul Nicolae Cârlan care a precizat: “Nu am nici un cuvânt de elogiu la adresa Fălticeniului pentru că Fălticeniul nu are nevoie de elogii. Numai când rostesc câteva nume care au populat şi populează în continuare viaţa spirituală a acestei urbe te îngrozeşti, pentru că într-un spaţiu atât de mic au putut să existe atâtea mari personalităţi. Au exista aici pentru că era o moară unde se măcinau şi vorbe, pentru că aici o fost un fel de citadelă împotriva austriecilor care împingeau la vale românii şi aşa mai departe. Motivaţii sunt multe. Nu frumuseţile naturii au generat aici o viaţă spirituală pe care o ştim cu toţii, ci geniul locului”.

            Un nou volum despre personalităţile din Fălticeni

Prima carte supusă atenţiei publicului a fost cea a scriitoarei Mioara Gafencu, ocazie cu care scriitoarea Doina Cernica a scos în evidenţă efortul depus de autoare împreună cu cei doi copii ai săi, profesoara de matematică, Dana Busuioc şi profesorul de fizică, Sorin Gafencu, cei care au dat girul pentru rigoarea ştiinţifică a “spicuirilor din viaţa”  profesorului emerit Vasile Ciurea, profesorului universitar, omului de ştiinţă şi academicianului Dimitrie Leonida, şi mai nou a astronomului Vintilă Şiadbei şi profesorului, inventatorului şi memorialistului Haralambie Ciocan.

Tot Doina Cernica a vorbit şi despre importanţa sprijinirii apariţiilor editoriale de către adminstraţiile publice, menţionând că tirajul volumul „Vintilă Şiadbei şi Haralambie Ciocan – Dimensiunile timpului” ar trebui supliemntat pe cheltuiala Minsiterului Educaţiei şi a Inspectoratului Şcolar, cartea urmând să fie făcută cadou tututror participanţilor la Olimpiada Internaţională de Astronomie găzduită de Suceava luna viitoare.

Coca Maria Udişteanu a retrăit prin scris amintirile din copilărie

Coca Maria Udişteanu este cunoscută iubitorilor de carte prin literatura pentru copii pe care a publicat-o. “Retrăiri” este o carte de istorie locală, fiind prezentatată urbea de pe Şomuz după perioada celui de-al doilea război mondial prin povestiri adevărate din familia autoarei. Despre literatura “tihnită” a scriitoarei Coca Maria Udişteanu a vorbit Mioara Gafencu. “Este copilăria pe care fiecare dintre noi am avut-o la bunici, în satul nostru sau de unde am pornit în lume. Un stil alert, plăcut, o lectură tihnită după care  te regăseşti reconfortat, o sensibilitate din partea unei autoare pe care noi o ştiam că scrie pentru copii dar care vibrează la toate celelalte aspecte. O carte pentru  noi toţi, iar eu când am citit-o mi-am retrăit o parte din copilăria mea”, a spus Mioara Gafencu.

Autoarea cărţii a precizat că acest volum se încadrează în categoria “Amintiri din copilărie”. Pe coperta cărţii se regăseşte lucrarea “Gospodărie în Buciumeni” a cunoscutului pictor Gabrel Baban, pictură care reprezintă casa bunicilor autoarei.

“Toate amintirile îmi sunt atât de vii în minte încât le-.am retrăit cu adevărat. Când scriam, am plâns, atunci când am plâns în urmă cu peste 60 de ani, am râs când prea puţin am râs în copilărie. Copilăria mea a fost frumoasă, aşa cum fiecare copilărie este frumoasă”, a spus Coca Maria Udişteanu.

“Nicolae Labiş- Opera Magna” 

Cartea “Nicolae Labiş- Opera Magna” scrisă de Nicolae Cârlan a fost prezentată de scriitorii Ioan Ţicalo şi Doina Cernica. Ioan Ţicalo a considerat că autorul a depus o muncă de “Perpessicius” din anul 1975, an în care a fost amenajată la Mălini, sub administrarea Complexului Muzeal Bucovina din Suceava, Casa memorială Nicolae Labiş. Din acel an şi până în prezent Nicolae Cârlan a adunat documente pentru această ediţie critică, cvasicompletă şi riguroasă care cuprinde tot ce a scris, tot ce-i aparţine şi-l reprezintă pe Nicolae Labiş.

            În cele aproape 1300 de pagini ale cărţii este prezentată opera integrală a lui Nicolae Labiş, începând cu poezia, domeniul său preferat, şi continuând cu toate celelalte genuri literare şi preocupări ale poetului din Mălini.

            “Această <căramidă> este Opera Magna a lui Nicolae Labiş dar şi a lui Nicolae Cârlan. Este lucrarea reprezentativă pentru viaţa şi activitatea acestui mare cărturar sucevean, la care a muncit zeci de ani. Ca să cercetezi manuscrise, scrise de multă vreme, să corelezi cu ceea ce a fost publicat până la vremea aceea, să îndreptezi acolo unde trebuie îndreptat textul care a fost scris  de Labiş şi nu textele care au apărut pe ici pe colo cu erori. Pe lângă instrumentele pe care le are un cercetător, a dat dovadă de extremă  răbdare şi răbdarea este răsplătită prin această minunată carte”, a precizat Ioan Ţicalo.

În cuvântul său, Ioan Ţicalo s-a referit şi la “răzuirea” lui Nicolae Labiş din literatura română şi “fugărirea” acestui poet din manualele şcolare.

Destinul oamenilor simpli decis de băieţii cu ochi albaştri

Despre romanul “Destin” scris de Alexa Paşcu  şi-au exprimat aprecierile scriitorii Ioan Ţicalo şi Nicolae Cârlan.

“În romanul Destin apare acea omniprezenţă şi omnipotenţă a băieţilor cu ochi albaştri, chiar şi pentru personajul principal, Alexandru Paşcanu, se încearcă racolarea, dar aceasta eşuează. Romanul are două personaje redutabile, personajul principal Alexandru Paşcanu, care printr-o fractură temporală, este surpins la începutul romanului monah la o mănăstire, face un atac  cerebral şi în spital, în comă, îşi retrăieşte toată viaţa. Personajul este bine construit, are forţă, foarte bine dotat intelectual. Al doilea personaj este un doctor veterinar, Bogdan, care este chemat la primul secretar pe judeţ şi i se oferă nişte funcţiii.  Omul nu vrea să fie nici membru de partid, nici funcţii, vrea să rămână acolo unde este, să-şi vadă de treabă. Refuzând, este dat afară din serviciu, i se confiscă maşina şi casa şi dat la CAP Libertatea. Omul nu se lasă, îi scrie lui Ceauşescu, este chemat la primul secretar la Suceava, i se spune că va fi repus în drepturi într-o săptămână.  Omul şi-a trăit o clipă fericirea, dar la întoarcerea acasă, băieţii cu ochi albaştri nu dormeau şi la o intersecţie intră un camion în maşina sa şi moare. Este un roman prin care Alexa Paşcu s-a întercut pe sine”, a precizat Ioan Ţicalo.

 Preotul prof. dr. Gheorghe Brădăţanu a apreciat faptul că romanul lui Alexa Paşcu se prezintă foarte bine şi din punct de vedere al limbajului folosit şi a documentării din punct de vedere religios. Nicolae Cârlan a scos în evidenţă forţa narativă a lui Alexa Paşcu, autorul stăpânind dialogul şi mânuieşte frumos limba română, dovedind că se poate scrie şi pozitiv într-o lume care s-a învăţat să vorbească numai de rău tot ceea ce se ântâmplă în jur.  

  Scriitorul Alexa Paşcu, i-a invitat pe cei prezenti la lectura cărţilor prezentate, precizând că acceptă orice critică pentru că părerile, ideile, opiniile cititorilor sunt constructive pentru scrierile viitoare.

La final autorii au oferit autografe.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.