Turnul Filaturii din Fãlticeni, sub drapel

Începând de luni, 24 noiembrie, pe clădirea cea mai înaltă de la intrarea dinspre Roman în municipiul Fălticeni, se află un steag al României având lungimea de 24 de metri şi lăţimea de 11 metri. Ideea de a acoperi cu steagul Românei fostul turn de apă al Filaturii de in şi cânepă Fălticeni, turn aflat într-o stare avansată de degradare şi care nu făcea cinste urbei de pe Şomuz, aparţine preotului Liviu Mihăilă, preşedintele Asociaţiei “Fălticeni Cultural”.

Steagul a fost montat de alpinişti, fiind un dar al Asociaţiei “Fălticeni Cultural” pentru fălticeneni şi pentru poporul român.

“Este o idee  pe care o am de foarte mult timp şi acum o concretizez. Pe 1 Decembrie, sărbătoarea naţională, aşteptăm toţi fălticenenii să vină aici, la turnul de apă de la Filatură, unde am înălţat un drapel al României cu o frumoasă rugăciune, rugăciunea inimii pentru poporul român: Doamne Isus Hristoase şi Sfântă Feciaoră Maria binecuvânaţi poporul român. Turnul de apă este cea mai vizibilă clădire la intrarea în oraş, o intare care din păcate arătă un pic mai rău din cauza acestei clădiri, care, dacă nu poate fi demolată poate fi îmbrăcată în drapelul Româneiei. Nu întâmplător drapelul are 24 de metri înălţime. 24 înseamnă de trei ori opt, adică de trei ori infinit, pentru că opt dacă îl întoarcem înseamnă infinit.  Eu personal dedic de trei ori drapelul României, prima oară în cinstea Majestăţii sale, Regele Mihai  al Românei, a doua oară martirilor din închisorile comuniste şi a treia oară eroilor Revoluţiei  din 1989, pentru că toţi au făcut ceva pentru poporul român. Bunul Dumnezeu  şi Maica Domnului să binecuvânteze pe mai departe şi fălticenenii pentru că este un dar al nostru pentru fălticeneni, dar şi pentru poporul român. Pentru că este la intrarea în municipiu şi se vede foarte frumos din Drumul European 85, nu ar fi rău să iluminăm acest steag. Asta ne depăşeşte însă pe noi, dar cred că municipalitatea şi fălticenenii vor pune mână de la mână şi vor face acest gest.Noi încă avem nevoie de o susţinere financiară pentru a acoperi cheltuielile cu acest drapel, materialul din care este confecţionat fiind foarte scump, care rezistă la intemperii cel puţin 3 ani. Orice fălticenean poate să ajute Asociaţia <Fălticeni Cultural>. Şi Bunul Dumnezeu ne-a ajutat să putem duce la îndeplinere  această idee”, ne-a spus preotul Liviu Mihăilă.

Preotul Liviu Mihăilă a precizat că pe 1 Decembrie toţi fălticenenii sunt aşteptaţi să cânte imnul naţional al României la acest drapel, după care se va merge în centrul municipiului pentru a asita la ceremonialul militar – religios şi depunerea de coroane de flori la Monumetnul eroilor din Piaţa “Nada Florilor”.

“Deocamdată trebuie să obţinem aprobările de la Primărie şi de la Jandarmerie pentru întâlnirea de la drapel. Am vrea să avem şi un mic detaşament de jandarmi îmbrăcaţi în costume de epocă”, a precizat părintele Mihăilă.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.