La Fălticeni, Boboteaza sărbătorită cu cruci de gheaţă

Câteva sute de fălticeneni au participat, marţi, de Bobotează, la Sfânta Liturghie şi la slujba de sfinţire a apelor pe care preoţii parohi au oficiat-o în fiecare parohie.

Conform tradiţiei, în câteva parohii au fost confecţionate cruci de gheaţă.

La Biserica “Sfântul Ilie”, în acest an a fost făcută o cruce de gheaţă lângă masa din curtea bisericii unde se oficiază şi Slujba de Înviere de la Paşte. Cei doi preoţi parohi, Ionel Marian şi Tudorel Neculau, au făcut cu mare solemnitate slujba de sfinţire a apei celei mari lângă crucea de gheaţă şi icoana înfăţiţând botezul Domnului. Respectând tradiţia, înainte de a împărţi apa sfinţită, la îndemnul pr. Ionel Marian, cei prezenţi au strigat de trei ori “Chiraleisa”. Există credinţa că strigând „Chiraleisa” oamenii capătă putere, toate relele fug, iar anul va fi curat până la Sfântul Andrei (30 noiembrie).

“Apa sfinţită, medicament duhovnicesc”

Preoţii de la Biserica “Adormirea Maicii Domnului” au pregătit pentru slujba de Bobotează de ieri o cruce de gheaţă înaltă de peste doi metri, pe care au pus un vas cu grâu încolţit, dar şi o cruce mai mică aşezată pe o masă din gheaţă. Crucea a fost montată în ajunul Bobotezei, iar tradiţia spune că dacă crucea începe să se dezgheţe, anul va fi bogat, iar dacă va rămâne îngheţată, anul va fi secetos şi sărac.Mulţi din cei care au trecut pe strada Republicii s-au oprit în faţa bisericii pentru a lipi o monedă pe crucea de gheaţă în timp ce-şi pun o dorinţă. Oamenii cred că, dacă banul se lipeşte de prima dată, dorinţa se va îndeplini, iar dacă vei lua moneda de pe cruce vei avea un an plin de ghinion. După slujba de sfinţire a agheasmei oficiată lângă crucea de gheaţă de preoţii Adrian şi Teodor Brădăţanu, credincioşii au primit apă sfinţită.

Cruci de gheaţă au fost construite şi la Biserica “Sfântul Pantelimon” din curtea Spitalului Municipal Fălticeni unde preotul Constantin Pavel a pregătit pentru slujba de Bobotează o cruce de gheaţă pe care a aşezat-o pe o masă, de asemenea din gheaţă. Masa şi crucea de gheaţă au fost montate în seara Ajunului Bobotezei de credincioşii din parohie. La rugăciunile de la această biserică au participat şi bolnavi internaţi la spitalul din Fălticeni, mulţi punându-şi speranţa în agheasma mare, care luată dimneaţa, înainte de a manca, îi va ajuta să se vindice mai repede.

“În dimineaţa zilei de 6 ianuarie s-a săvârşit Utrenia şi Sfânta Liturghie, apoi s-a oficiat slujba Aghesmei Mari. Ne-am rugat împreună cu preoţii şi am mulţumit lui Dumnezeu pentru ca harul Său să fie trimis peste apa din aceste vase şi peste crucile de gheaţă. Medicamentele duhovniceşti împreună cu harul şi medicamentele prescrise de medici să ne readucă sănătatea mult dorită”, ne-a spus unul dintre credincioşii care au asistat la slujba de la Biserica “Sfântul Pantelimon”.

Astăzi, în Fălticeni aproape fiecare creştin sărbătoreşte pe cineva. În peste 1500 de familii există cel puţin un Ion sau o Ioană.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.