15 iunie – Ziua Culturii Fălticenene

Luni, 15 iunie 2020, iubitorii muzicii folk, ai poeziei s-au  întâlnit în parcarea din faţa Sălii „Draga Olteanu Matei”, unde a fost sărbătorită Ziua Culturii Fălticenene şi omagierea geniului poeziei românești, Mihai Eminescu, la 131 de ani de la moartea sa printr-un printr-un spectacol de muzică folk şi s-a anunţat unul din cele mai importante proiecte culturale locale.

„15 iunie este o zi importantă pentru noi, românii. Am început în anul 2011 un festival de tradiţie în Fălticeni, un festival mare, un festival de teatru, care <s-a lipit> la un moment dat cu festivalul Fălticeni Folk. De la prima ediţie, pe 15 iunie 2011, am făcut o slujbă de pomenire a personalităţilor locale. Din păcate, anul acesta nu am mai reuşit, dar nu putea să treacă această zi oricum şi am considerat necesar să avem măcar un spectacol. În anii anteriori am avut spectacole la Centrul Cultural „Grigore Vasiliu Birlic”, la Sala „Draga Olteanu Matei”, iar anul trecut am fost la Marea Sinagogă din Fălticeni, a fost extraordinar. Colaborăm în continuare cu prietenii noştri Mihaela şi Robert Steinmetz – preşedintele Comunităţii Evreilor din Fălticeni, cele trei expoziţii, două cu imagini din Fălticeniul de odinioară şi una dedicată Reginei Maria rămânând şi acum în Sinagogă.

Pe 15 iunie 2011, am început segmentul de folk şi poezie cu Maria Gheorghiu şi cu regretatul Eusebiu Ştefănescu. Am ajuns în 2020 cu un prieten, Puiu Creţu, care a fost şi preşedintele juriului Festivalului Fălticeni Folk, un festival care a început frumos şi uşor, uşor s-a pierdut”, ne-a spus preotul Liviu Mihăilă, preşedintele Asociaţiei „Fălticeni Cultural”, organizatorul evenimentului.

Balade, piese folk, folclor și cântece bătrâneşti

Printr-un concert de excepţie ce a durat aproximativ două ore, Puiu Creţu, unul din trubadurii folk-ului românesc şi Trupa Tandem (Mihai Stan, Daniela şi George Cotoroană) şi au încântat publicul cu melodii folk, populare şi rock, poezie, dialog şi emoţie, mai ales că au fost multe momente legate de Cenaclul Flacăra şi de Adrian Păunescu. La reuşita spectacolului a contribuit şi Ilie Doroftei de la Casa de Cultură a Studenţilor Suceava, care a asigurat suportul tehnic (sonorizare şi lumini).

Spectacolul a început cu „Balada pentru vioară” a lui Ciprian Porumbescu, un moment extrem de emoţionant, un omagiu adus Arhiepiscopului Sucevei şi Rădăuţilor, ÎPS Pimen. A urmat o altă melodie de referinţă pentru această parte a ţării „Cântă cucu-n Bucovina”, un „imn” care evocă o pagină de istorie a românilor de la începutul secolului al XX–ea, scris de Constantin Mandicevschi. Puiu Creţu a preferat să redea publicului versurile originale, o parte dintre ele fiind interzise în perioada comunistă.

Cei patru artiştii au interpretat cântece şi refrene de referinţă pentru muzica românească, seria melodiilor patriotice începând cu „Treceţi batalioane române Carpaţii”. Daniela, la vioară şi Puiu Creţu la chitară au interpretat şi o parte din cele mai frumoase cântece de dragoste din folk-ul românesc, cântece care ne-au adus aminte de petrecerile studenţeşti de la Vama Veche sau Costineşti, sau de clipele de neuitat petrecute la munte, în jurul focului de tabără, de la care era nelipsit omul cu chitara. După un cântec propriu, „Despărţire în flori”, pe versurile poetului Adrian Păunescu, au urmat cântecele anilor ’80 ale Cenaclului Flacăra, prima parte a recitalului lui Puiu Creţu încheindu-se tot cu un cântec pe versuri de Adrian Păunescu, compoziţie proprie, „Mi-e imposibil fără tine”, un cântec cu multe vizionări pe YouTube pentru un folck-ist care în perioada de pandemie a compus cinci melodii şi două parodii.

Partea de folclor a spectacolului a început cu minunatul cântec bătrânesc „Barbu Lăutaru”, într-o interpretare de excepţie făcută de Daniela Cotoroană (voce şi vioară), după care a urmat o melodie din repertoriul grupului Phoenix, „Nunta”.

Din spectacol nu au lipsit nici „Elegie”, o melodie pe Versuri de Ştefan Augustin Doinaş, un cântec care se potriveşte situaţiei  în care suntem  acum, dar şi melodiile inspirate de versul eminescian. Momentul de final, de rămas bun, a fost tot cu cântece frumoase, foarte cunoscute.

„Mulţumim părintelui Liviu Mihăilă pentru iniţiativa de a marca această zi importantă pentru cultura naţională şi locală, mulţumim pentru invitaţie şi sunt gelos pentru că oraşul meu, Slobozia, nu are un om ca părintele Liviu Mihăilă.

Sunt trei idei cu suflet bun, lumină, luptă, libertate, să nu ne mai târâm pe coate, să fim aceia care spun, lumină, luptă, libertate.  Acum ne-am dat seama cât de dragă şi cât de preţioasă poate să fie această libertate”, a fost îndemnul folk-istului Puiu Creţu.

„Noi credem că muzica este mereu în jurul nostru, că este pretutindeni şi fiecare dintre noi se hrăneşte din ea atat cât îi trebuie! Pentru noi, „tandem” se defineşte prin implicare, pasiune şi prietenie”, consideră cei trei membri ai trupei Tandem.

Festivalului Internaţional de Teatru „Grigore Vasiliu Birlic” se va desfăşura în aer liber în perioada 17 – 23 august

Manifestarea de luni a fost prima activitate culturală organizată în urbea de pe Şomuz după o pauză de trei luni, o manifestare mult aşteptată, ajunsă la a X-a ediţie, pentru care Asociaţia „Fălticeni Cultural” a luat toate măsurile de distanţare socială.

Chiar dacă pandemia COVID-19 continuă să evolueze imprevizibil şi având în vedere restricţiile impuse de autorităţile române în desfăşurarea evenimentelor de dimensiuni mai mari, organizatorul Festivalului Internaţional de Teatru „Grigore Vasiliu Birlic”, Asociaţia „Fălticeni cultural”, prin vocea preşedintelui acestei asociaţii, preotul Liviu Mihăilă, a anunţat în cadrul Zilei Culturii Fălticenene, desfăşurarea ediţiei din acest an a festivalului în perioada 17 – 23 august. Mai mult de atât, situația dată nu le permite organizatorilor să pregătească festivalul la standardele înalte cu care acesta și-a obişnuit publicul și care i-au adus notorietatea și recunoașterea naţională, mai ales că în acest an va fi ediţia a X –a.

„Considerăm că este de datoria noastră să redam oamenilor încrederea de a participa la manifestări publice şi să avem acţiuni culturale şi în acest an. Din astfel de momente putem învăţa cum să fim mai buni, să creștem în calitate, să avem  grijă de invitaţi şi de public, să respectăm toate regulile impuse pentru că pandemia are în continuare un impact major asupra desfăşurării normale a vieţii.

Anul acesta a trebuit să renunţăm la mai multe activităţi din cauza situaţiei ivite. Din luna martie nu am mai reuşit să mai organizăm poetul lunii, dar de acum, de pe 15 iunie, dacă situaţia va evolua favorabil, poate vom reuşi ca măcar o dată pe lună să ne revedem aici şi să ne pregătim pentru organizarea, începând cu data de 17 august, a celei de –a X –a ediţii a Festivalului de Teatru <Grigore Vasiliu Birlic>.

De-a lungul timpului, ambiția şi ajutorul partenerilor şi al sponsorilor au fost elementele care ne-au ajutat să trecem peste obstacole, să ne adaptăm la condiții neprevăzute și multe altele. Însă, aceasta este o situație în care ambiţia trebuie înlocuită cu răbdare și foarte multă responsabilitate. Vom putea face festivalul atât timp cât în luna august vom avea context optim pentru desfășurarea lui, dar am încredere că totul va fi bine şi am început deja să pregătim acest eveniment.

Dacă vom găsi sponsori, vom putea face o ediţie aniversară foarte frumoasă, cu invitaţi actori cunoscuţi, cu trupe mari invitate, cu toţi cei care au devenit prietenii festivalului în cei 9 ani. Nu spunem mai mult, în cei nouă ani au ajuns la festivalul de teatru de la Fălticeni nume mari ale scenei şi cinematografiei româneşti şi din  Republica Moldova. Vom avea în primul rând teatru dar vom avea ca invitaţi şi câţiva folkişti celebri.

Dacă nu vom putea organiza Festivalul <Birlic> în Sala mare a Centrului Cultural <G.V. Birlic> din motive sanitare, vom încerca să îl facem aici, în aer liber, şi chiar dacă este soare, avem copacii care ne ajută. Ne mai trebuie două lucruri, să avem aprobare de la guvernare şi să avem finanţare şi de la guvernare şi de la sponsori”, ne-a precizat preotul Liviu Mihăilă.

Momente de evocare a vieții şi operei poetului nepereche al poporului român s-au desfășurat anul acesta şi în mediul on-line, mai mulţi elevi de la şcolile din municipiu postând creaţii literare proprii şi desene.

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.