Sfântul Voievod Ştefan cel Mare, cinstit în Cetatea de Scaun a Sucevei de preoţii pensionari din Protopopiatul Fălticeni

Pe 2 iulie, când Biserica Ortodoxă aduce cinstirea cuvenită celui care a fost luptător neînfricat pentru apărarea neamului şi a credinţei noastre străbune, unul dintre cei mai mari domnitori pe care i-a avut Moldova şi întreaga creştinătate ortodoxă, Voievodul Ştefan cel Mare şi Sfânt, a fost cinstit de preoţii pensionari din Protopopiatul Fălticeni. Întâlnirea de la Cetatea De Scaun a Sucevei a celor care au slujit o viață la Sfântul Altar, a fost posibilă în urma unei bune colaborări dintre biserică şi armată, respectiv Protopopiatul Fălticeni şi Şcoala Militară de Subofițeri de Jandarmi „Petru Rareș” Fălticeni, a Asociației „Credință și Faptă” şi a Muzeului Naţional al Bucovinei.

„Această întâlnire a preoţilor pensionari, desfăşurată în acord cu legile sanitare impuse de starea de alertă în care ne aflăm, a avut farmecul şi o starea emoţională aparte prin desfăşurarea ei, prin îngăduinţa conducerii Muzeului Național al Bucovinei, în persoana domnului director Emil Ursu, în curtea interioară a Cetăţii de Scaun a Sucevei. Tot aici s-a desfăşurat slujba parastasului pentru Înalt Preasfințitul Părinte Pimen la împlinirea a 40 de zile la trecerea la cele veșnice şi s-a făcut pomenire pentru apărătorii cetăţii şi a oştenilor care au luptat alături de Voievodul Ştefan cel Mare şi Sfânt pentru apărarea credinţei ortodoxe şi a pământurilor strămoşeşti”, ne – a spus preotul Georgian Rotar, responsabil comunicare în cadrul Protopopiatului Fălticeni.

Părintele protoiereu de Fălticeni, Adrian Dulgheriu și pr. militar Cătălin Simion de la Şcoala de Subofiţeri din Fălticeni au binecuvântat întâlnirea şi au adus cântări de laudă prin citirea Acatistului  Marelui Voievodului Ştefan cel Mare şi Sfânt al Moldovei, împreună cu preoții seniori prezenți. Alături de ei au fost şi cadre militare de la Şcoala de Jandarmi din Fălticeni, şi Corina Oarza, ghidul Cetății.

Viaţa Sfântului Voievod, un model de urmat pentru fiecare dintre noi

În cadrul luărilor de cuvânt, părintele protoiereu Adrian Dulgheriu a evidenţiat viaţa Sfântului Ştefan cel Mare, iar „citirea Acatistului ne-a impresionat prin prisma aducerii aminte de cei care s-au jertfit pe toate câmpurile de luptă ale Moldovei de acum 500 de ani.

Nu este puțin lucru astăzi să fim creștini ortodocşi datorită celor care au luptat. Ştim din istorie că noi, moldovenii am avut o importanţă militară deosebită în zonă şi astăzi suntem  prezenţi aici, în cetate, pentru că ţara a fost apărată cu sabia, cu spada, cu sulița, iar noi preoţii am întărit pe cei care luptau pentru a apăra credinţa noastră ortodoxă. Viaţa Sfântului Voievod trebuie să fie pentru fiecare dintre noi un model de urmat şi ar trebui să medităm mai des pentru a ne insufla şi mai mult sentimentul de patriotism care este mai puţin dezvoltat pentru unii din zilele noastre. Mulţumim preotului militar Cătălin Simion care, alături de cei în uniforma militară,  desfăşoară  frumoase activităţi în cadrul unităţii militare din Fălticeni, domnului Emil Ursu, care a mijlocit această frumoasă întâlnire, preoţilor prezenţi, care, deşi au o vârstă înaintată, au făcut tot posibilul să nu lipsească la ceea ce s-a datorit a fi o reuniune de taină”, a precizat părintele protoiereu Adrian Dulgheriu.

            „Prezența noastră aici nu este altceva decât un act de onoare prin care evidenţiem moştenirea pe care ne-au lăsat-o înaintaşii noştri şi le aducem omagiu şi cinstire. Rugăm pe Voievodul Ştefan cel Mare şi Sfânt să ne întărească în credinţă, să ne dea mai multă înţelepciune ca să putem trece cu bine peste această perioadă tulbure pe care o traversăm”, a concluzionat la final pr. militar Cătălin Simion.

Întâlnirea s-a desfășurat cu binecuvântarea Preasfințitului Părinte Damaschin, episcop vicar al Arhiepiscopiei Sucevei şi Rădăuților şi s-a încheiat cu un tur al Cetăţii şi cu o agapă frăţească, prilej pentru invitaţi de a depăna amintiri din timpul slujirii lor şi de a mulţumi organizatorilor pentru că şi-au amintit de ei şi le-au oferit un moment de bucurie.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.